Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Vršilec dolžnosti ameriškega obrambnega ministra odhaja zaradi domačega nasilja

Pretep z ženo končuje pentagonsko kariero Patricka Shanahana, zamenjuje ga Mark Esper
Odhajajoči vršilec dolžnosti ameriškega obrambnega ministra s predsednikom Trumpom. FOTO: Kevin Lamarque/Reuters
Odhajajoči vršilec dolžnosti ameriškega obrambnega ministra s predsednikom Trumpom. FOTO: Kevin Lamarque/Reuters
18. 6. 2019 | 21:05
19. 6. 2019 | 05:34
2:54
New York – Vršilec dolžnosti ameriškega obrambnega ministra Patrick Shanahan je delal odlično, a želi več časa posvetiti svoji družini, je v torek tvital predsednik Donald Trump. V javnost pa prihajajo informacije, da se je njegov dosedanji izbranec za Pentagon pred leti pretepal z lastno soprogo in mora zato oditi. Zamenjal ga bo sekretar kopenske vojske Mark Esper.



Nekdanji izvršilni direktor letalskega podjetja Boeing je ob imenovanju za Pentagon vzbujal začudenje, ker je imel namesto vojaških ali vladnih korporativne izkušnje, zdaj pa so bili dvomi zaradi resnih obtožb iz njegovega zasebnega življenja očitno preveč tudi za predsednika Trumpa. Shanahan se je avgusta 2010 pred svojo hišo v Seattlu stepel s soprogo Kimberly, ali natančneje, žena je bila obtožena sprožitve tako hudega pretepa, da je posredovala policija. Obtožbe so kasneje umaknili, a so že informacije o njih dovolj za končanje politične kariere.

Novi vršilec dolžnosti Mark Esper. FOTO:Afp
Novi vršilec dolžnosti Mark Esper. FOTO:Afp


Shanahan zanika nasilje nad svojo nekdanjo soprogo in obžaluje, da morajo njegovi otroci podoživljati tragične dogodke, saj naj bi si kot družina z vsemi silami prizadevali, da bi jih presegli. A je predsednik Trump presodil, da s takšnim kandidatom za Pentagon me more iti v senatna zaslišanja, potrebna za imenovanje ameriškega obrambnega ministra.

Trump je kasneje zanikal, da bi Shanahana odpustil on, odločitev naj bi sprejel sam dosedanji vršilec dolžnosti obrambnega ministra. Ta je v sporočilu za javnost potrdil, da je zaprosil za razrešitev, in dejal, da bi res rad postal obrambni minister, a ne za ceno biti dober oče. 

Poldrugo leto po krvavem prepiru pred družinsko hišo je časopis Washington Post poročal o še hujši tragediji v družini Shanahan: sin William je z bejzbolskim kijem napadel svojo mater in ji razbil lobanjo, že nekdanji visoki uradnik Pentagona pa je tedaj verjel, da se je to zgodilo v samoobrambi in ni želel, da bi imel sin zaradi tega uničeno življenje.

Zdaj obsoja tudi to dejanje in hkrati zagotavlja, da sam nikoli ni udaril nekdanje žene. Tudi policijsko poročilo izpred devetih let njo imenuje kot napadalko, Shanahan pa je časopisu USA Today ocenil, da so težave njegove družine podobne mnogim drugim, ki trpijo zaradi bolezni odvisnosti in čustvenih vprašanj.
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine