Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Večina bolnišnic ukinja vse nenujne programe

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju bolezni covid-19.
FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo
Be. B., L. Z., M. P. V., STA
2. 11. 2021 | 07:18
2. 11. 2021 | 20:35
18:14

19.20 Grčija zaostruje omejitvene ukrepe za necepljene

Grške oblasti so danes ob rekordnem številu novih okužb s koronavirusom napovedale strožje ukrepe za necepljene in višje globe za neupoštevanje pravil. Necepljeni bodo morali tako od sobote predložiti negativen izvid testa na koronavirus, če bodo želeli vstopiti v javne stavbe, trgovine in banke, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V okviru novih ukrepov bodo morali zaposleni v javnem in zasebnem sektorju, ki niso cepljeni, tudi dvakrat tedensko opraviti test na novi koronavirus na lastne stroške. Kazni za trgovine in restavracije, ki ne upoštevajo pravil, so podvojili na 5000 evrov.

V Grčiji ob 63 odstotkih polno cepljenih prebivalcev beležijo porast okužb. V zadnjem dnevu so potrdili še 6700 novih primerov, kar je največ od začetka pandemije, in 59 smrti covidnih bolnikov. Zapolnjenih je skoraj 90 odstotkov postelj na intenzivni negi, pri čemer 85 odstotkov bolnikov na intenzivni negi ni cepljenih. 

14.50 Večina bolnišnic povečuje kapacitete za covidne bolnike in ukinja vse nenujne programe

Predstavniki ministrstva za zdravje in vodstev bolnišnic so se na današnjem sestanku dogovorili, da bo večina bolnišnic ukinila vse nenujne programe. Hkrati bodo bolnišnice s sredo povečale kapacitete na intenzivnih oddelkih na 182 postelj, povečalo se bo tudi število navadnih postelj za covidne bolnike.

Predstavniki ministrstva in vodstev slovenskih bolnišnic so se danes dogovorili, da bodo bolnišnice kapacitete na intenzivni terapiji z današnjim dnem povečali na 178 postelj, v sredo pa na 182 postelj, so za STA pojasnili na ministrstvu za zdravje. Poleg tega se s sredo povečujejo tudi kapacitete navadnih postelj za covidne bolnike s sedanjih 479 na 590 postelj.

Odpira se še Bolnišnica Topolšica, velika večina preostalih bolnišnic pa prav tako povečuje kapacitete. Hkrati bo večina bolnišnic ukinila vse nenujne programe, so še pojasnili na ministrstvu.

Vodstva bolnišnic so se danes srečala s predstavniki ministrstva zaradi povečane zasedenosti covidnih bolnišničnih oddelkov po državi. V bolnišnicah se skupno zdravi 634 covidnih bolnikov, od tega 158 na oddelkih intenzivne terapije, kar po neuradnih podatkih pomeni, da so trenutne kapacitete covidnih oddelkov že dosežene oziroma presežene v številnih slovenskih bolnišnicah. Državni sekretar na zdravstvenem ministrstvu Franc Vindišar je prejšnji teden opozoril, da kapacitete slovenskega zdravstva niso neomejene, zato bo, če bo zasedenih med 160 in 180 postelj na intenzivni negi, treba sprejemati rigorozne ukrepe.

13.39  V šempetrski bolnišnici širijo covidni oddelek

V covidnem oddelku šempetrske bolnišnice se trenutno zdravi 25 bolnikov s covidom-19, od tega jih je pet na intenzivnem oddelku. Že v sredo pa bo njihov covidni oddelek večji: na navadnem covidnem oddelku bo deset postelj več, na intenzivnem pa ena postelja več, je v današnji izjavi povedala strokovna direktorica Dunja Savnik Winkler. Covidni oddelek trenutno deluje v stavbi novega urgentnega centra in v drugem nadstropju stare stavbe šempetrske bolnišnice. V primeru večjih potreb pa je širitev covidnega oddelka mogoča tudi v tretjem nadstropju stare bolnišnične stavbe. Bolniki s covidom-19 so v tem četrtem valu, ko prevladuje predvsem delta različica bolezni, mlajši, kot so bili v prvih treh valovih, je še povedala Savnik Winklerjeva.

13.14  V Avstriji zaradi naraščanja števila covidnih bolnikov strožji ukrepi

V Avstriji so presegli mejo 300 bolnikov s covidom-19 na intenzivni negi, kar v skladu z vladnim načrtom ukrepanja v pandemiji pomeni prehod države na višjo, drugo stopnjo. Ta bo začela veljati 8. novembra, potem ko bo vlada že danes sprejela za to potrebno uredbo. Po predvidevanjih bo sicer 8. novembra izpolnjen že kriterij za tretjo fazo. Kot poroča avstrijska tiskovna agencija APA, so na avstrijskem ministrstvu za zdravje danes potrdili sprejetje napovedane uredbe in uvedbo druge faze z 8. novembrom. A obenem so že tudi izrazili pričakovanje, da bo do takrat dosežena meja 400 covidnih bolnikov na intenzivni negi, kar pomeni prehod v že naslednjo fazo. To bi pomenilo sočasno uveljavitev druge in tretje faze, saj pri tretji fazi vlada ni predvidela sedemdnevnega zamika njene uveljavitve tako kot pri drugi, ampak začne ta veljati takoj.

Druga faza med drugim pomeni uveljavitev pogoja PC (cepljen ali prebolel) za vstop v lokale v nočnem času ter za udeležbo na prireditvah z več kot 500 udeleženci in brez določenega sedežnega reda. Poleg tega samotestiranje v državi ne bo več zadostovalo kot dokaz za izpolnjevanje pogoja PCT. V tretji fazi medtem pogoja PCT ne bo mogoče izpolniti več z nobenim hitrim antigenskim testom, ampak bo za ta namen potrebno potrdilo o cepljenju ali prebolelosti ali pa negativni test PCR.

FOTO: Lisi Niesner/Reuters
FOTO: Lisi Niesner/Reuters

12.45  Pfizer od prodaje cepiva proti covidu-19 letos pričakuje 36 milijard dolarjev prihodkov

Ameriški farmacevtski velikan Pfizer je danes znova zvišal napovedi prihodkov in dobička v letošnjem letu. To je posledica tudi povečanega števila okužb s covidom-19 v številnih delih sveta. Pfizer zato računa, da bo prodal več cepiva proti covidu-19; prihodki iz naslova prodaje cepiva bodo samo letos dosegli 36 milijard dolarjev. Pfizer načrtuje, da bo v letošnjem letu dobavil 2,3 milijarde odmerkov cepiva proti covidu-19. V primerjavi z julijsko napovedjo je to 200 milijonov več. Skupno se bodo tako prihodki od prodaje cepiva povzpeli s prej načrtovanih 33,5 milijarde dolarjev na 36 milijard dolarjev, kaže posodobljena ocena, ki jo povzema francoska tiskovna agencija AFP.

K temu naj bi prispevali novi izbruhi pandemije covida-19 v številnih delih sveta, regulatorne odobritve poživitvenih doz cepiva ter odobritve cepiva za mlajše populacije. Posodobljena napoved spremlja Pfizerjevo poročilo o poslovanju v letošnjem tretjem četrtletju. Farmacevtski velikan je v tem obdobju ustvaril 8,15 milijarde dolarjev dobička, potem ko ga je v istem lanskem obdobju dosegel 1,47 milijarde dolarjev.

12.36  Prejšnji teden pri nas več kot 16.000 potrjenih primerov okužbe

Prejšnji teden so pri nas potrdili skoraj 16.500 primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je okoli 4000 več kot v tednu prej. Za okoli sto primerov je zraslo število hospitaliziranih covidnih bolnikov, ki jih je skupaj že več kot 600. Od tega jih je na oddelkih za intenzivno nego več kot 140. Umrlo je 63 bolnikov s covidom-19.

12.34  Nemška industrija svari pred neučinkovitimi ukrepi proti covidu-19

Prvi mož nemškega industrijskega združenja je danes nemške politike posvaril, da je trenutna strategija boja proti epidemiji covida-19 usmerjena v napačno smer. Pozval je k »celovitim in načrtovanim« ukrepom, ki bi podjetjem pomagali skozi naslednjo fazo epidemije, povzema nemška tiskovna agencija DPA. Predsednik združenja nemške industrije BDI Siegfried Russwurm je zvezno in deželne vlade pozval, naj storijo več v boju proti hitro rastočim številkam okužb z novim koronavirusom. »Smo v nevarnosti ponavljanja napak iz prejšnje jeseni, ko politiki niso sprejemali konsistentnih in učinkovitih ukrepov,« je posvaril za DPA.

Zavzel se je za to, da bi lahko na delovnih mestih delali le ljudje, ki so covid-19 preboleli, so proti njemu cepljeni ali imajo negativen izid testa. Za to pa bi bila potrebna »jasna zvezna pravna podlaga«, saj bi le z njo podjetja lahko uresničevala zaščitne ukrepe za svoje zaposlene. »V luči hitro rastočega števila okužb javni namigi na skorajšnje vračanje v normalnost niso v skladu z resnostjo situacije,« je nadaljeval Russwurm.

11.38  V zadnjih dneh pospešeno unovčevanje turističnih in novih bonov

Prebivalci Slovenije so v zadnjih dneh pospešeno unovčevali lanske turistične bone in letošnje tako imenovane bone 21. Če je bilo 22. oktobra skupno unovčenih 11.038 bonov, jih je bilo 31. oktobra 26.011. Do konca oktobra je bilo sicer unovčenih 79 odstotkov vseh turističnih bonov in 58 odstotkov bonov 21. Boni veljajo do konca leta. Od začetka unovčevanja turističnih bonov, torej od 19. junija lani, do konca oktobra je bilo unovčenih 1.621.390 ali 79 odstotkov turističnih bonov v skupni vrednosti 228,44 milijona evrov, kar je 64 odstotkov od zneska potencialno vseh unovčenih bonov, so danes za STA povedali na Finančni upravi RS (Furs). Razlika pri odstotkih med številom unovčenih bonov in njihovo vrednostjo po pojasnilih Fursa nastaja, ker nekateri upravičenci bona namreč še niso unovčili v celotni vrednosti.

Te bone je vsem prebivalcem Slovenije lani v luči pomoči zaradi koronavirusa prizadetemu turizmu prinesel tretji protikoronski zakon, polnoletnim v vrednosti 200 evrov in mladoletnim v vrednosti 50 evrov. Skupaj so turistični boni sicer vredni 356,86 milijona evrov, unovčiti jih je mogoče v turističnih namestitvenih obratih za prenočitev ali prenočitev z zajtrkom. Letos se je država odločila za dodatno pomoč v obliki bonov, a je unovčevanje poleg turizma razširila še na dejavnosti gostinstva, kulture in športa. Boni 21 so prebivalcem Slovenije na voljo od 16. julija. Od takrat pa do konca oktobra je bilo unovčenih 1.180.829 ali 58 odstotkov bonov 21 v skupni vrednosti 82,66 milijona evrov ali 44 odstotkov od zneska potencialno vseh unovčenih bonov. Največ bonov 21 so prebivalci Slovenije koristili v gostinstvu. 

FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo

09.41 V ponedeljek potrdili 1136 okužb, delež pozitivnih 43,1-odstoten

Včeraj so ob 2634 PCR-testih potrdili 1136 novih okužb s koronavirusom, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Delež pozitivnih je 43,1-odstoten. Poleg tega so opravili še 6930 hitrih antigenskih testov. Trenutno je v državi aktivnih 28.047 primerov okužb, 14-dnevna incidenca znaša 1329, sedemdnevno povprečje pa 2177. S prvim odmerkom je pri nas cepljenih 1.188.724 ljudi, z obema pa 1.119.191 oziroma 53,1 odstotka populacije. Bolnišnično oskrbo potrebuje 634 bolnikov, med njimi je najmlajši star 19 let. Na intenzivni negi je 158 bolnikov, najmlajši je star 21 let. Včeraj je umrlo deset bolnikov s covidom-19, kažejo podatki, ki jih je vlada objavila na svojem profilu na twitterju. 

image_alt
Neuradno: Strokovna skupina predlagala tudi desetdnevno zaprtje države

09.04  Najmanjša arabska država bo s Pfizerjem cepila tudi otroke, stare od pet do 11 let

Otoška država v Perzijskem zalivu in najmanjša arabska država Bahrajn je odobrila cepivo Pfizer za uporabo v nujnih primerih za otroke, stare od pet do 11 let, je sporočil vladni urad za medije, poroča Guardian. Odločitev o tem je bila sprejeta po študiji, ki je vključevala 3100 otrok, starih med pet in 11 let, ki so jim dajali cepivo, in ugotovila, da je cepivo 90,7-odstotno učinkovito v tej starostni skupini, je zapisano v izjavi, ki se sklicuje na Nacionalni zdravstveni regulativni organ. Noben od otrok, vključen v študijo, ni imel resnih stranskih učinkov. Bahrajn bo od začetka prihodnjega leta dobavljal odmerke tega proizvajalca za starostno skupino od pet do 11 let, navaja Reuters.

08.38  Prepoved obiskov v celjski porodnišnici

Splošna bolnišnica Celje zaradi slabšanja epidemiološke situacije in skokovitega naraščanja števila okuženih s covidom-19 do preklica prepoveduje obiske porodnic, ki so jih do zdaj v porodnišnici lahko obiskali očetje novorojenčkov. Na ginekološko-porodniškem oddelku so, tako kot na preostalih bolnišničnih oddelkih, dovoljeni le obiski kritično bolnih pacientk, ki jih pisno odobri odgovorni zdravnik, so še sporočili iz celjske bolnišnice.

08.25  Kitajska zaradi enega primera okužbe zaprla Disneyland

Kitajska je po enem samem primeru covida-19 zaprla šanghajski Disneyland in testirala 34.000 obiskovalcev, poroča britanski Guardian. Priljubljeni tematski park je postal prizorišče domnevnega izbruha delte, pri čemer so oblasti množično testirale na desettisoče ljudi v iskanju nultega primera oziroma prenašalca. Noben obiskovalec tako ni mogel zapustiti parka, dokler ni bil testiran. Pozno v nedeljo ponoči je več kot dvesto avtobusov ljudi odpeljalo domov na dva dni samoizolacije in na nadaljnje testiranje. Testiranih bo še okoli deset tisoč ljudi, ki so park obiskali konec tedna. Kasneje so odkrili, kdo je bil nulti okuženi, vendar ni bilo niti jasno, ali je ta obiskovalec Šanghaja sploh obiskal Disneyland. Disney je namreč sprva opozoril, da so park zaprli zaradi potrebe sodelovanja pri preiskavi izbruhov v drugih provincah in mestih. Ne glede na to pa Disneyland ostaja zaprt do srede.

Testiranje v šanghajskem Disneylandu. FOTO: AFP
Testiranje v šanghajskem Disneylandu. FOTO: AFP

07.47 V New Yorku zaradi zavračanja cepljenja na neplačani dopust 9000 uslužbencev

Mesto New York je v ponedeljek na neplačan dopust poslalo 9000 uslužbencev, od gasilcev, policistov do smetarjev in drugih, ki se še vedno nočejo cepiti proti covidu-19, čeprav je to po novem obvezno za vse zaposlene v mestni upravi in drugih mestnih organih. V mestu se je cepilo že 91 odstotkov od skupaj skoraj 380.000 vseh javnih delavcev. Cepljenje jih zavrača približno 21.000, od katerih jih je 12.000 zaprosilo za izjemo iz verskih ali zdravstvenih razlogov. Ti lahko nadaljujejo delo, dokler komisije ne bodo ugotovile, ali so izjeme upravičene. V največji meri cepljenje zavračajo tisti, ki so v prvih bojnih vrstah. Doslej se je cepilo le 77 odstotkov gasilcev, 83 odstotkov smetarjev, 85 odstotkov policistov in 88 odstotkov reševalcev.

Več tisoč gasilcev je zaradi obveznosti cepljenja, ki jo je uvedel župan Bill de Blasio, prijavilo bolniške odsotnosti, smetarji izvajajo občasne tihe stavke, vlagajo se doslej neuspešne tožbe in pripravljajo protesti, ki pa niso množični. Župan je zagotovil, da motenj v storitvah ni, ker da so našli dovolj nadomestnih delavcev. Obveznost cepljenja je naznanil 20. oktobra in od takrat se je cepilo skoraj 22.500 mestnih uslužbencev, ki se prej niso. Samo v ponedeljek do roka ob peti uri popoldne po krajevnem času se je cepilo še 3564 javnih uslužbencev.

05.00  V šolstvu pogostejše samotestiranje, maske obvezne tudi za cepljene in prebolele

Učenci in dijaki se po dobrem tednu počitnic vračajo v šolske klopi, a ob spremenjenih pogojih. V šolstvu bo samotestiranje učencev, dijakov in študentov odslej potekalo dvakrat na teden, ob ponedeljkih in sredah. Kljub izpolnjenemu pogoju preboleli, cepljeni (PC) pa je uporaba zaščitne maske po novem obvezna tudi v izobraževanju. V ponedeljek je namreč začel veljati spremenjen odlok o načinu izpolnjevanja pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT). Ta med drugim uvaja redno presejalno testiranje na okužbo s koronavirusom v vseh bolnišnicah in socialnovarstvenih zavodih. Spreminja se tudi pogostost samotestiranja za opravljanje dela, po novem bodo testi veljali 48 ur.

FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo

Samotestiranje za učence ostaja neobvezno, priporočilo pa po novem velja za učence vseh razredov, torej od prvega razreda. Ob predvidenem pogostejšem testiranju so na ministrstvu pripravili protokol, po katerem so učenci upravičeni do več testov kot doslej. Lekarnam so tako že v petek omogočili izdajanje dodatnih testov za samotestiranje. Te je možno prevzeti brezplačno, saj stroške krije proračun. Minister za zdravje Janez Poklukar je prejšnji teden poudaril, da izvajanje ukrepa PCT v družbi ne deluje, kot bi si želeli. Preverjanje pogoja je na terenu po ministrovih besedah prej izjema kot pravilo, opažajo pa tudi povečano število ponarejenih potrdil. »Tudi nošenje maske ni dosledno, na mehurčke smo že zdavnaj pozabili,« je opozoril Poklukar.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine