Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Ema: Pfizer/BioNTech bosta lahko povečala proizvodnjo cepiva v Belgiji

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju epidemije covida-19.
FOTO: Pedro Nunes/Reuters
FOTO: Pedro Nunes/Reuters
Š. J., Be. B., STA
1. 6. 2021 | 07:21
1. 6. 2021 | 20:44
34:15


20.29 Ema: Pfizer/BioNTech bosta lahko povečala proizvodnjo cepiva v Belgiji

Evropska agencija za zdravila (Ema) je danes izdala priporočilo za odobritev nadaljnje proizvodnje in polnilnih zmogljivosti za cepivo proti covidu-19 ameriškega farmacevtskega podjetja Pfizer in nemškega biotehnološkega podjetja BioNTech v belgijskem obratu Puurs. Po navedbah Eme bo to imelo »pomembne in takojšnje učinke na oskrbo« s cepivom v EU. V podjetjih BioNTech in Pfizer so po poročanju nemške tiskovne agencije DPA potrdili, da bodo povečali proizvodnja cepiv. Emino priporočilo naj bi tako omogočilo več kot 2,5 milijarde odmerkov cepiva letos, v prihodnje letu pa najverjetneje še več. Ema je med pregledom ugotovila, da lahko tovarna v Puursu dosledno proizvaja visokokakovostna cepiva, kar Pfizerju/BioNTechu omogoča povečanje količine tam proizvedenih cepiv.

18.58 Na Otoku prvič po skoraj letu dni dan brez smrtnih žrtev zaradi covida

V Veliki Britaniji v zadnjem dnevu prvič po lanskem 30. juliju niso zabeležili nobene smrti zaradi covida-19, je sporočila vlada. Zaradi ponovnega naraščanja števila okužb, ki naj bi bil posledica predvsem razširjenosti indijske oziroma delta različice virusa, se na Otoku sicer krepijo bojazni pred morebitnim tretjim valom pandemije.

Po zadnjih uradnih podatkih je na Otoku od začetka pandemije umrlo več kot 120.000 bolnikov s covidom, kar je največ v kateri od evropskih držav, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V Združenem kraljestvu so doslej potrdili 4,49 milijona primerov okužb z novim koronavirusom. Vlada je januarja med drugim valom epidemije uvedla stroge omejitvene ukrepe. Združeno kraljestvo je bilo ena prvih držav na svetu, ki je začelo množično akcijo cepljenja. Od decembra lani je bilo precepljenih več kot 25 milijonov ljudi, kar je skoraj polovica odrasle populacije. Kljub temu so v Veliki Britaniji danes že sedmi dan zapored zabeležili več kot 3000 primerov okužbe z novim koronavirusom. To sproža dvome v načrt vlade premierja Borisa Johnsona, da naj bi 21. junija popolnoma odpravili omejitve.

Po zadnjih uradnih podatkih je na Otoku od začetka pandemije umrlo več kot 120.000 bolnikov s covidom, kar je največ v kateri od evropskih držav. FOTO: Daniel Leal-olivas/AFP
Po zadnjih uradnih podatkih je na Otoku od začetka pandemije umrlo več kot 120.000 bolnikov s covidom, kar je največ v kateri od evropskih držav. FOTO: Daniel Leal-olivas/AFP


18.56 Washington Post objavil Faucijevo elektronsko pošto z začetka epidemije covida-19 v ZDA

Washington Post je objavil skoraj 900 strani elektronskih sporočil znanega ameriškega strokovnjaka za boj proti novemu koronavirusu Anthonyja Faucija, ki prikazujejo stanje ob začetku epidemije v ZDA marca in aprila lani. Številni Fauciju pripisujejo zasluge, da se je ta sedaj v ZDA skoraj povsem umirila. V ZDA se je po podatkih ameriške univerze Johnsa Hopkins doslej z novim koronavirusom okužilo 33,3 milijona ljudi, umrlo je 94.590 covidnih bolnikov. Danes univerza poroča o le 5700 novih okužbah in 138 smrti.

18.55 Zdravniške organizacije za regulacijo komunikacije na daljavo med zdravniki in bolniki po koncu epidemije

Na seji Koordinacije zdravniških organizacij so danes med drugim spregovorili o komunikaciji med bolniki in zdravniki na daljavo oz., kot je dejal predsednik Slovenskega zdravniškega društva Radko Komadina, telefonski medicini. Če je ta v času epidemije opravičljiva, pa bo, ko se bodo razmere normalizirale, to prakso treba regulirati, so menili. Kot je po seji dejal Komadina, so v času epidemije z uporabo različnih komunikacijskih sredstev, elektronskih sporočil ali posveta z zdravnikom po telefonu, zasilno reševali največje stiske. Vendar pa ko nekdo, ki je medicinski laik, sam ocenjuje, prepoznava simptome, znake svoje bolezni in jih opisuje nekomu na daljavo, to lahko prinese tudi varnostna tveganja, saj je možnih veliko napačnih sklepov, opisov stanj in podobno.

17.53 WHO odobril kitajsko cepivo proti covidu-19 Sinovac

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes za nujno uporabo odobrila cepivo proti covidu-19 kitajskega proizvajalca Sinovac. To je drugo kitajsko cepivo proti tej bolezni, ki je dobilo zeleno luč WHO. Sinovacovo cepivo se že uporablja v več državah po svetu. Kot so sporočili iz WHO, odobritev daje zagotovilo, da cepivo izpolnjuje mednarodne standarde na področjih varnosti, učinkovitosti in proizvodnje. WHO je minuli mesec za nujno uporabo odobril cepivo kitajskega proizvajalca Sinopharm. Pred tem je organizacija prižgala želeno luč cepivom proizvajalcev Pfizer/BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson in AstraZeneca. Uvrstitev cepiva na seznam WHO pomeni, da lahko države hitro odobrijo in uvozijo cepivo, zlasti tiste, ki nimajo lastnih regulatorjev za cepiva. Prav tako odpira vrata v pobudo Covax, katere namen je zagotovitev pravičnega dostopa do cepiva po vsem svetu, zlasti v revnejših državah. Za zdaj sta v pobudo vključeni le cepivi AstraZenece in v manjši meri Pfizerja.

Sinovac je drugo kitajsko cepivo proti koronavirusu, ki je dobilo zeleno luč WHO. FOTO: Lillian Suwanrumpha/AFP
Sinovac je drugo kitajsko cepivo proti koronavirusu, ki je dobilo zeleno luč WHO. FOTO: Lillian Suwanrumpha/AFP


17.22 Na Škotskem prekinili sproščanje ukrepov

Na Škotskem so zaradi naraščanja števila okužb z novim koronavirusom prekinili sproščanje omejitvenih ukrepov. Predvideno je bilo, da bo prihodnji teden večina pokrajine uvrščena v prvo stopnjo na petstopenjski lestvici, a je prva škotska ministrica Nicola Sturgeon sporočila, da bo 13 okrožij zaradi naraščanja okužb ostalo na drugi stopnji. V soboto je predvideno rahljanje ukrepov v Glasgowu, ki je bil zadnje območje na Škotskem, uvrščeno v tretjo stopnjo. V mestu so strogi ukrepi veljali devet mesecev, od sobote pa bo dovoljeno druženje šestih oseb iz treh gospodinjstev v zaprtih prostorih. Pubi in restavracije bodo lahko prodajali alkohol v notranjosti lokalov, dovoljena bodo potovanja iz Glasgowa v druge dele Škotske.

17.14 Pomoč turizmu morda prihodnji teden na vladi

Posebne ukrepe za pomoč turizmu in z njim povezanim panogam, ki jih je epidemija covida-19 močno prizadela, bo vlada predvidoma obravnavala prihodnji teden. Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc je njihovo vsebino danes ponovno pretresal s predstavniki gospodarstva. Povedal je, da na še zadnje pripombe čakajo do četrtka. Zajc se je o pripravi ukrepov za omilitev posledic epidemije covida-19 v turistični panogi pogovarjal zjutraj na seji strokovnega sveta za konkurenčno in stabilno poslovno okolje ter popoldan na seji strokovnega sveta za turizem. Gospodarstvo pozdravlja napore ministrstva pri pripravi zakona in utemeljevanju njegovega pomena znotraj vlade, a ocenjuje, da nekaj ukrepov še manjka, so po obeh sejah sporočili z gospodarskega ministrstva.

Po zasedanju obeh svetov se je odzval gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Partnerje v gospodarstvu je spomnil, da turizem pomoč potrebuje sedaj. »Turizem si ne more privoščiti še enega izgubljenega tedna,« je dejal in podjetja iz drugih panog pozval, da to razumejo in tvorno pristopijo h komentarjem. »Navsezadnje smo zakon pripravljali skupaj in smo od začetka vedeli, da je v prvi vrsti namenjen interventnim ukrepom za turizem pred poletno sezono,« so na ministrstvu povzeli njegove besede.

image_alt
Vrednost novih bonov bo nižja kot lani


Kot se je lahko izvedelo doslej, bo zakon za pomoč turizmu med drugim vključeval podaljšanje mesečnega temeljnega dohodka za samozaposlene, pa tudi povračilo stroškov odpovedanih dogodkov za industrijo srečanj, pomoč upravljavcem žičniških naprav in podaljšanje nadomestila za občasne avtobusne prevoznike. Vsak državljan naj bi dobil tudi bon, ki ga bo mogoče ob turizmu in gostinstvu koristiti za širši nabor storitev, denimo kulturne, športne in rekreativne dejavnosti. Višina še ni znana.

16.42 Poklukar ob obisku Notranjske poudaril pomen cepljenja za gospodarstvo

Minister za zdravje Janez Poklukar je na Razdrtem obiskal podjetje Profiles, kjer je potekalo cepljenje zaposlenih proti covidu-19. Ob tem je Poklukar ocenil, da je odziv na vabilo k cepljenje v gospodarstvo velik, ter izpostavil pomen zadostne precepljenosti tudi za gospodarstvo. Ocenil je, da bo vlada pri nadaljnjem sproščanju ukrepov previdna. V Primorsko-notranjski regiji so v sedmem dnevu cepljenja zaposlenih v gospodarstvu, pri čemer jih bodo samo danes na cepilnem mestu Postojna cepili več kot 600, je na današnji izjavi za medije navedel poveljnik regijske civilne zaščite Sandi Curk. Kot je ocenil, bodo v prihodnjem tednu dosegli 50- do 60-odstotno stopnjo precepljenosti gospodarstva.

Minister za zdravje Janez Poklukar se je ob tem zahvalil vsem pristojnim ter poudaril, da mora zdravstvo ves čas sodelovati z gospodarstvom, »kajti ni zdravstva brez gospodarstva in verjamemo, da tudi ni uspešnega gospodarstva brez zdravstva«.
Kot je dodal, je cepljenje zaposlenih v gospodarstvu pomembno tudi za dosego zadostne precepljenosti, »da široko odpremo našo družbo, da lahko odpremo tudi panogo, kot je turizem, in da seveda čim bolj varno in nadzorovano vstopimo v jesen«.

Janez Poklukar, minister za zdravje. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Janez Poklukar, minister za zdravje. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


16.17 V kratkem izdaja prvih obveznic EU za financiranje okrevanja

Evropska komisija pričakuje, da bo v kratkem izdala prve dolgoročne obveznice za financiranje sklada za okrevanje, imenovanega NextGenerationEU, osrednjega vzvoda unije za spoprijemanje s pandemijo covida-19. Gre za obveznice v skupni vrednosti 80 milijard evrov, so danes sporočili v Bruslju. S prodajo obveznic in tudi kratkoročnih menic v letu 2021 bo »EU uspela pokriti najnujnejše potrebe držav članic in jih usmeriti na pot trajnostnega okrevanja,« je ob današnji napovedi načrta izdaje obveznic dejal evropski komisar za proračun Johannes Hahn. Do izdaje prvih takšnih obveznic bi lahko prišlo konec tega meseca, prve menice pa bi bile lahko prodane septembra, ko bo vzpostavljena trgovalna platforma, je v sporočilu za javnost zapisala komisija.

Od sredine leta 2021 do leta 2026 bi se nato povprečni obseg zadolžitve gibal okoli 150 milijard evrov na leto. S tem bo EU postala ena največjih posojilojemalk v evrih. Do napovedi o izdaji obveznic prihaja potem, ko je vseh 27 držav članic, tudi Slovenija, ratificiralo sklep o lastnih virih, s čimer je Evropska komisija dobila zeleno luč za začetek zadolževanja.

16.14 Janša: Ključen izziv za EU je, da se postavi na noge in si zastavi strateške cilje

Ključen izziv pred Evropsko unijo v naslednjem obdobju je, da se postavi nazaj na noge po pandemiji covida-19 in si zastavi strateške cilje, del katerih je tudi širitev unije na Zahodni Balkan, je dejal premier Janez Janša v nagovoru na posvetu slovenske diplomacije na Brdu pri Kranju. Janša, ki je diplomatski zbor nagovoril drugi dan posveta, je poudaril, da je vprašanje širitve za Slovenijo še posebej pomembno, saj je blizu te regije. Širitev je po njegovih besedah strateški odgovor tudi na varnostne izzive.

Pandemija je po Janševih besedah spremenila marsikaj v mednarodnih odnosih, predvsem pa je pospešila določene trende, ki so bili že v teku. Globalna gospodarska slika kaže, da so se zgodile velike razlike med glavnimi igralci v svetu in to bo te trende še pospešilo, je poudaril.Kot je dejal, je pandemija odplaknila iluzije, da je svet globalen in da česar nimaš doma, lahko ceneje dobiš iz kateregakoli dela sveta. Za kritično infrastrukturo se je lani jasno izkazalo, da to ne drži, je dejal.

15.48 Za izvajalce občasnih prevozov potnikov možnost povrnitve dela stroškov

Ministrstvo za infrastrukturo je objavilo vabilo k oddaji vloge za povrnitev dela stroškov za izvajanje občasnega prevoza potnikov z avtobusi in kombiniranimi vozili. Upravičenci morajo vloge posredovati do 5. julija. Povabilo k oddaji vloge za povrnitev dela stroškov se nanaša na imetnike licence skupnosti za občasne prevoze z avtobusi ter na imetnike nacionalne licence za prevoz oseb s kombiniranimi vozili za obdobje od 1. aprila do 30. junija, so danes sporočili. To možnost omogočata zakona o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic covida-19 ter o dodatnih ukrepih za omilitev posledic covida-19.

FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo


15.30 Na Poljskem bodo od ponedeljka proti covidu cepili otroke od 12. leta

Na Poljskem bodo v ponedeljek proti covidu začeli cepiti tudi otroke, stare od 12 do 15 let, je danes sporočil vladni predstavnik za cepljenje Michał Dworczyk. Na Poljskem, ki ima 38 milijonov prebivalcev, so doslej uporabili več kot 20 milijonov odmerkov cepiva, precepljenih pa je več kot sedem milijonov ljudi. Otroke bodo cepili v obstoječih cepilnih centrih, sredi septembra pa bodo lahko ravnatelji v šolah ustanovili centre za cepljenje, je sporočilo ministrstvo za šolstvo, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Poljska je sicer med prvimi sedmimi članicami EU, ki so že uvedle elektronska covidna potrdila in jih tudi že začele izdajati, je na novinarski konferenci dejal poljski minister za zdravje Adam Niedzielski. Potrdila potrjujejo, da je bila oseba cepljena proti covidu-19, da je imela pred kratkim negativen rezultat testa na okužbo ali da je covid prebolela.



15.27 V EU zaživel tehnični sistem za preverjanje covidnih potrdil

Na ravni EU je začel danes delovati tehnični sistem, ki bo omogočil varno preverjanje digitalnih covidnih potrdil. Ta naj bi evropskim državljanom od 1. julija omogočila lažje potovanje v EU to poletje. V sistemu je doslej vključenih deset držav članic, sedem jih je tudi že začelo izdajati covidna potrdila, so sporočili v Bruslju. Danes smo dosegli pomemben mejnik pri uvajanju digitalnega covidnega potrdila. Delovati je začel tehnični sistem na ravni EU, ki omogoča varno preverjanje potrdil, pri katerem se spoštuje zasebnost uporabnikov, so še povedali v Bruslju.

Deset članic je danes že vključenih v sistem. Od teh jih je sedem tudi že začelo izdajati potrdila. To so Bolgarija, Češka, Danska, Nemčija, Grčija, Hrvaška in Poljska. V prihodnjih dneh in tednih naj bi se jim pridružilo še več držav, je povedal tiskovni predstavnik evropske komisije. To je velik uspeh, ki nas navdaja z zaupanjem, da bo sistem polno deloval do 1. julija, ko bo začela veljati uredba o covidnem potrdilu, je dodal. Od 10. maja je sistem preizkusilo že 22 držav. Čeprav bo omenjena uredba začela veljati v začetku julija, lahko vse države članice, ki so prestale tehnične preizkuse ter so pripravljene na izdajanje in preverjanje potrdil, ta sistem prostovoljno uporabljajo že zdaj.

Covidno potrdilo naj bi omogočilo lažja potovanje v EU med poletno turistično sezono. Potrdilo bo brezplačno, varno in dostopno vsem, poudarjajo pri komisiji. Na voljo bo v digitalni ali papirni obliki in bo dokazovalo, da je bila oseba cepljena proti covidu-19, je prejela negativni rezultat testa na covid ali ga prebolela.

V sistemu je doslej vključenih deset držav članic, sedem jih je tudi že začelo izdajati covidna potrdila, so sporočili v Bruslju. FOTO: Christian Hartmann/Reuters
V sistemu je doslej vključenih deset držav članic, sedem jih je tudi že začelo izdajati covidna potrdila, so sporočili v Bruslju. FOTO: Christian Hartmann/Reuters


15.23 Regionalno-razvojni sklad v prerazporeditev sredstev za blaženje posledic epidemije

Vlada je na današnji seji vladnega odbora za gospodarstvo sprejela spremembe in dopolnitve poslovnega in finančnega načrta Slovenskega regionalno-razvojnega sklada za leti 2020 in 2021. Sklad bo letos dal poudarek na okrevanje po epidemiji covida-19, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje. Vlada je sprejela predlog sklada za prerazporeditev določenih postavk v načrtu z namenom blažitve negativnih posledic epidemije. Kot so ocenili v skladu, se letos v gospodarstvu povečujejo potrebe po likvidnostnih sredstvih, zato nadaljujejo lajšanje dostopa do financiranja malih in srednje velikih podjetij na problemskih območjih. Iz tega naslova načrtujejo sredstva v višini 17,04 milijona evrov, osem milijonov evrov iz naslova dokapitalizacije in 9,04 milijona evrov iz naslova namenskega premoženja sklada.

14.42 Nova pomoč ZDA Sloveniji za soočanje z epidemijo covida-19

ZDA so Sloveniji prispevale novo donacijo za soočanje z epidemijo covida-19. Tokrat so slovenski upravi za zaščito in reševanje podarile 15 bivalnih kontejnerjev, štiri sanitarne kontejnerje in hladilni kontejner za shranjevanje umrlih. ZDA bodo donacijo Sloveniji uradno predale v sredo v državnem logističnem centru v Rojah.

Gre za največjo letošnjo posamično donacijo materialnih sredstev Sloveniji za preprečevanje širjenja epidemije covida-19 v skupni vrednosti 270.000 evrov, so sporočili z ministrstva za obrambo in dodali, da uprava z ustanovami ZDA na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami že vrsto let izjemno uspešno sodeluje. Sodelovanje med upravo za zaščito in reševanje in ZDA poteka prek veleposlaništva ZDA v Sloveniji, vojaškega atašeja ZDA v Sloveniji in pisarne za obrambno sodelovanje (ODC), ki je usklajeval donacijo kontejnerjev.

FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo


12.07 Na Hrvaškem v prvih petih mesecih 3,9 milijona prenočitev

Na Hrvaškem so imeli od začetka januarja do konca maja več kot milijon turističnih obiskov in 3,9 milijona prenočitev, kar je 42 odstotkov več obiskov in 38 odstotkov več prenočitev kot v istem obdobju lani, je danes objavila Hrvaška turistična skupnost (HTZ). Slovenskih prenočitev je bilo 315.000. Tuji turisti so ustvarili več kot 516.000 prihodov in več kot 2,5 milijona prenočitev. Največ je bilo Nemcev, 782.000. Sledili so gostje iz Slovenije (315.000), Avstrije (180.000), Bosne in Hercegovine (160.000), Poljske (154.000) in Češke (117.000). Največji turistični promet so imeli ob obali, predvsem v hrvaški Istri, v kateri je bilo 1,2 milijona prenočitev. V Kvarnerju je bilo 609.000 prenočitev, v splitsko-dalmatinski županiji pa 516.000. Na celini so imeli v prvih petih mesecih 712.000 prenočitev.

Ko gre za posamezne turistične destinacije, je na prvem mestu Zagreb, sledijo Rovinj, Poreč, Split, Zadar in Dubrovnik.
Približno 1,2 milijona prenočitev je bilo v hotelih, milijon v zasebnih namestitvah in 682.000 v kampih. Maja so evidentirali 415.000 prihodov in 1,9 milijona prenočitev, kar je 412 odstotkov več obiskov in 256 odstotkov več prenočitev kot maja lani, kažejo podatki HTZ.

12.04 Cepilni center ZD Ljubljana od danes uporablja sistem zVEM

Cepilni center ZD Ljubljana z današnjim dnem (1. 6. 2021) za prijave in vabljenje na cepljenje proti covidu-19 uporablja nacionalni sistem zVEM. Vsi zainteresirani za cepljenje se kot doslej še vedno lahko prijavijo tudi na spletni strani ZD Ljubljana (www.zd-lj.si, zavihek Naročanje na cepljenje proti covid-19), z neposredno preusmeritvijo v nacionalni sistem za prijavo prek zVEM, kamor se sicer lahko dostopa prek povezave: https://zvem.ezdrav.si/cepljenje. Prav tako je še vedno mogoča prijava pri osebnem zdravniku.

12.02 Na Švedskem danes prvo sproščanje zajezitvenih ukrepov

Na Švedskem z današnjim dnem odpravljajo oziroma lajšajo nekatere ukrepe, sprejete za zajezitev pandemije covida-19. Ta skandinavska država je sicer v boju proti pandemiji v nasprotju z večino drugih evropskih držav dolgo časa stavila predvsem na priporočila, zaradi drugega vala pa je konec lanskega leta le sprejela tudi nekaj zavezujočih omejitev. Od danes so lahko zunanje terase lokalov restavracij odprte do 22.30, dve uri dlje kot doslej, a še vedno z največ štirimi osebami za isto mizo. Srečanj in prireditev se lahko po novem znova udeležuje več kot osem ljudi – 50, če ti potekajo v notranjih prostorih in z urejenimi sedišči, oziroma 500, če potekajo na prostem, kot npr. nogometne tekme. Na nekaterih športnih dogodkih, kot so tekaške tekme, je zdaj dovoljenih do 150 udeležencev, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

image_alt
Plin, ki rešuje naša življenja


Začetek odpravljanja omejitev je prejšnji teden napovedal švedski premier Stefan Löfven. Vlada je obenem predstavila načrt postopne odprave vseh zajezitvenih ukrepov v petih fazah. Današnji prvi fazi naj bi druga sledila 1. julija, tretja 15. julija in četrta 1. septembra. Točnega datuma ponovnega popolnega odprtja države in javnega življenja vlada ni določila, saj bo napredovanje med fazami odvisno od epidemioloških trendov, razmer v bolnišnicah in hitrosti cepljenja. Število novih okužb na Švedskem sicer ostaja relativno visoko, prejšnji teden je 14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev tam znašala 430.

11.51 V Jugovzhodni Aziji hitro narašča število okužb z novim koronavirusom

Države Jugovzhodne Azije se spopadajo s hitrim širjenjem okužb z novim koronavirusom, predvsem bolj nalezljivih različic. Večina držav od Tajske do Vietnama je prvi val preživela brez hujših posledic, ker so hitro zaprle meje in uvedle omejitve, zdaj pa se soočajo s hitrim porastom okužb. Ena najhuje prizadetih držav je Malezija. V 32-milijonski državi so od začetka pandemije imeli skoraj 2800 žrtev covida-19, od tega več kot 40 odstotkov v maju. Potrdili so več kot 570.000 primerov okužbe, v prejšnjem tednu so doživeli serijo dnevnih rekordov. Število okužb je poskočilo zaradi pojava novih različic kot tudi zaradi druženj med ramazanom in bajramom, na katerih mnogi niso upoštevali zaščitnih ukrepov. Malezijske oblasti so danes uvedle popolno zaprtje države – odprte so le trgovine z nujnim blagom in zdravstvene ustanove, ljudje gredo lahko ven samo po nujnih opravkih, večina šol je zaprtih. Potovanja znotraj države so prepovedana že več mesecev. V Maleziji je bilo do zdaj z vsaj enim odmerkom cepljenih manj kot šest odstotkov prebivalcev.

image_alt
Na Hrvaškem začeli izdajati digitalna covidna potrdila


Vietnam je bil v prvem valu ena najuspešnejših držav pri spopadanju z virusom, v prejšnjem mesecu pa se je število novih primerov več kot podvojilo. Oblasti so zato na nekaterih letališčih prepovedale prihode iz tujine in uvedle pravila medsebojne razdalje v Hošiminhu. Ta konec tedna je preplah povzročila novica o odkritju nove različice virusa, ki je kombinacija britanske in indijske različice. Kasneje so sicer pojasnili, da jo morajo še preučiti. Na Tajskem se z virusom spopadajo predvsem v prenapolnjenih zaporih. V državi trenutno potrdijo več kot 4000 novih primerov na dan. V Singapurju, kjer več mesecev ni bilo skoraj nobenega lokalnega prenosa okužbe, so maja zaradi porasta primerov poostrili ukrepe. V Indoneziji, ki je bila precej prizadeta ob začetku pandemije, je v zadnjem času število okužb relativno stabilno, še poroča AFP.

10.58 Madžarska napovedala proizvodnjo cepiva kitajskega proizvajalca Sinopharm

Madžarska vlada je v ponedeljek razkrila, da bo v tovarni v mestu Debrecen na vzhodu države, v gradnjo katere bo po načrtih vložila 157 milijonov evrov, proizvajala kitajsko cepivo proti covidu-19 proizvajalca Sinopharm. Proizvodnjo je v ponedeljek napovedal madžarski zunanji minister Peter Szijjarto, ki se je v okviru obiska na Kitajskem sestal s tamkajšnjim kolegom Wang Yijem. Kot je zatrdil, bo Madžarski ta dogovor, s katerim bo prevzela vlogo ne le odjemalke, ampak tudi proizvajalke cepiva, prinesel »pomembno strateško prednost«. Sinopharm bo Madžarska proizvajala v tovarni, gradnjo katere je premier Viktor Orbán napovedal že decembra in kjer naj bi sicer po napovedih izdelovali tudi lokalno razvito cepivo. Po Szijjartovih besedah bodo v tovarni sprva le polnili viale, sčasoma pa naj bi tam stekel celoten proizvodnji proces Sinopharma. Madžarska naj bi na ta način do konca leta 2022 postala samozadostna v proizvodnji cepiv proti covidu-19. Omenjena tovarna je trenutno v gradnji.
Madžarska je sicer edina država članica EU, ki svoje državljane cepi s tem cepivom, čeprav ga Evropska agencija za zdravje (Ema) še ni odobrila. Uporablja tudi rusko cepivo sputnik V, ki prav tako za zdaj nima dovoljenja Eme.

10.06 V ponedeljek 323 na novo okuženih

Po podatkih sledilnika za covid-19 so v ponedeljek v Sloveniji opravili 3378 PCR-testov in 42696 hitrih antigenskih testov ter potrdili 323 novih okužb. Delež pozitivnih na PCR-testih je bil 9,6-odstoten. Skupno število aktivnih primerov znaša 4124.



Umrl je en bolnik, je po twitterju sporočila vlada. V bolnišnicah se je zdravilo 227 oseb, intenzivno nego je potrebovalo 67 bolnikov. Sedemdnevno povprečje okuženih znaša 275.



9.45 WHO različice novega koronavirusa poimenoval po grški abecedi

V Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) so se odločili različice novega koronavirusa poimenovati po črkah grške abecede, saj naj bi to preprečilo stigmatizacijo držav, kjer se te različice prvič pojavijo. Poleg tega naj bi nova imena olajšala laične razprave o različicah in bi bila nasploh bolj praktična. Obenem so pri WHO pojasnili, da bodo obstoječe sisteme poimenovanja in sledenja genetskemu poreklu virusa, ki povzroča bolezen covid-19, še naprej uporabljali strokovnjaki in v znanstvenih raziskavah. Spreminjajo se torej ne strokovna imena različic virusa, ampak zgolj imena, ki se uporabljajo v širši javnosti in so vezana na geografsko poreklo različic.

image_alt
Največji problem epidemije je osamljenost


WHO je sicer doslej opredelil štiri tako imenovane skrb vzbujajoče različice virusa sars-cov-2. Prva različica B.1.1.7, ki se je najprej pojavila v Veliki Britaniji, bo odslej znana kot alfa, južnoafriška različica B.1.351 bo postala beta, brazilska P.1 pa gama.
Najnovejša indijska kombinacija mutacij virusa B.1.617 se medtem deli v dve podtipski različici – bolj skrb vzbujajoča B.1.617.2 bo dobila ime delta, druga manj skrb vzbujajoča B.1.617.1 pa kapa. Kot še dodaja francoska tiskovna agencija AFP, ima grška abeceda 24 črk, načrta, kaj sledi, če oziroma ko bo število različic sars-cov-2 to preseglo, pa za zdaj ni.

9.41 S prvim odmerkom cepljenih 664.217 prebivalcev

S prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 je bilo cepljenih 664.217 prebivalcev Slovenije oziroma 31,6 odstotka vseh, je razvidno iz aplikacije cepimose.si. Z drugim odmerkom cepiva je bilo cepljenih 402.658 oseb oziroma 19,2 odstotka vseh. To pomeni, da je v celoti zaščitena petina prebivalstva, cilj pa je, da oba odmerka prejeme 60 odstotkov prebivalstva. J. T. 

9.34 V Tivoliju 4265 slovenskih zastavic v spomin v zadnjem letu umrlim s covidom-19

V ljubljanskem Parku Tivoli, na travniku ob promenadi, se je ponoči pojavilo 4265 slovenskih zastavic. Kot je razbrati iz postavljene table, zastavice predstavljajo 4265 ljudi, ki so v zadnjem letu umrli zaradi covida-19. Kdo jih je postavil, še ni znano. »Od zmagoslavnega preleta vojaških letal ob 'zmagi nad epidemijo' točno pred enim letom je v Sloveniji zaradi covida-19 umrlo 4265 ljudi,« je zapisano na tabli. V Sloveniji je sicer od začetka epidemije novega koronavirusa, ki jo je naša država prvič razglasila 12. marca 2020, po ponedeljkovih podatkih NIJZ umrlo 4695 oseb s to boleznijo.

Zastavice predstavljajo 4265 ljudi, ki so v zadnjem letu umrli zaradi covida-19. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Zastavice predstavljajo 4265 ljudi, ki so v zadnjem letu umrli zaradi covida-19. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


7.17 V Peruju po ponovni preučitvi več kot podvojili število žrtev covida-19

Peru je po ponovni preučitvi podatkov več kot podvojil število smrtnih žrtev covida-19. Vlada je dvignila število z nekaj več kot 69.000 na skoraj 181.000 po nasvetu strokovnjakov, ki so ugotovili, da niso bile vključene vse smrti, ki jih je z veliko verjetnostjo povzročil covid. Peru ima po novem najvišjo smrtnost glede na število prebivalcev. Skupina strokovnjakov je v poročilu navedla, da obstoječa metodologija prikazuje prenizko število smrtnih žrtev covida-19. Mednje po novem ne bodo več šteli le tistih, ki so bili pozitivni na testiranju na okužbo z novim koronavirusom, temveč bodo upoštevali tudi »verjetne« primere, epidemiološko povezane s potrjenimi primeri, ter tiste s klinično sliko, kakršna se kaže pri covidu-19. Po prilagoditvi števila ima po novem Peru najvišjo smrtnost med covidnimi bolniki na svetu, ugotavljata tako francoska tiskovna agencija AFP kot ameriška Univerza Johnsa Hopkinsa. V državi je tako več kot 500 smrti na 100.000 prebivalcev. Na drugem mestu je Madžarska z nekaj več kot 300 smrtnimi primeri na 100.000 prebivalcev. Peru je doslej potrdil več kot 1,9 milijona okužb z novim koronavirusom. Z drugim valom epidemije se država bojuje od decembra lani, 1. aprila so potrdili rekordnih skoraj 13.000 okužb. 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine