Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Sluga z večinsko podporo naroda

Na ukrajinskih predčasnih parlamentarnih volitvah je stranka Sluga narodu predsednika Volodimira Zelenskega tako prepričljivo zmagala, da ji ne bo treba iskati koalicijske partnerice.
Sluga narodu, ki se je rodil šele konec leta 2017, bo imel v novi vrhovni radi kar 253 od 424 poslancev. FOTO: Genya Savilov/AFP
Sluga narodu, ki se je rodil šele konec leta 2017, bo imel v novi vrhovni radi kar 253 od 424 poslancev. FOTO: Genya Savilov/AFP
23. 7. 2019 | 12:33
23. 7. 2019 | 12:58
2:59
Sluga narodu, ki se je rodil šele konec leta 2017, bo imel v novi vrhovni radi kar 253 od 424 poslancev. Teh bi sicer moralo biti 450, a sedeži tistih predstavnikov ljudstva, ki bi morali biti po regionalnem ključu izvoljeni na območjih, na katerih divjajo spopadi, so »zamrznjeni«. Še na dan glasovanja je nekdanji televizijski komik Volodimir Zelenski ponujal koalicijo in celo premiersko mesto pop pevcu in voditelju prav tako rosno mlade stranke Glas Svjatoslavu Vakarčuku, ki bo imel po novem 20 poslancev. A ko so začeli prihajati rezultati, da bo Sluga po prepričljivi zmagi na proporcionalnem delu volitev še boljše rezultate dosegel na večinskem delu, je uradni predsednik zmagovite stranke in morebitni novi predsednik parlamenta Dmitrij Razumkov že izjavljal, da koalicijske partnerice sploh ne potrebujejo. Zato je zdaj glavna tema pogovorov, kdo bo tisti »profesionalni ekonomist«, ki se doslej še ni umazal s politiko in ga bodo volilni zmagovalci postavili na čelo nove vlade.

Na drugem mestu je s 44 poslanci pristala »proruska« Opozicijska platforma – Za življenje, ki je običajno dobila največ glasov na večinskem oziroma regionalnem delu glasovanja, tokrat pa je na njem povsem pogorela. Na tretje mesto se je med štetjem zadnjih glasov prebila Očetnjava »princese oranžne revolucije« Julije Timošenko, ki bo imela 25 poslanskih sedežev. Eden manj je pripadel Evropski solidarnosti prejšnjega predsednika Petra Porošenka, ki napoveduje ostro opozicijsko borbo tako v parlamentu kot zunaj njega. Stranko Glas voditelja najbolj priljubljene ukrajinske pop skupine Okean Elzy Vakarčuka bo v vrhovni radi predstavljalo 20 poslancev. Večina preostalih, ki so se v poslanske klopi še zadnjič prebili po poslavljajočem se večinskem sistemu, je neodvisnih samostojnežev, le dva pa sta takšna, ki bi ju lahko označili za pripadnika skrajnodesničarskih strank.

To, da so iz novega ukrajinskega parlamenta izpadli radikalni nacionalisti, so opazili tudi v Moskvi. »Dovolj skromen rezultat je pokazala tudi Evropska solidarnost Petra Porošenka,« so še ugotovili v posebni izjavi ruskega zunanjega ministrstva. »Vse to dokazuje, da se je ukrajinsko ljudstvo naveličalo politike zastraševanja in terorja, ki so jo izvajale prejšnje oblasti. Zato bi lahko te volitve imenovali tudi 'glasovanje upanja',« so se spodbudno odzvali v veliki ukrajinski vzhodni sosedi.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine