Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Peru dobil tretjega predsednika v enem tednu

Po odstavitvi Martina Vizcarra in odstopu Manuela Merina je parlament za začasnega predsednika izvolil Francisca Sagastija.
Francisco Segatsi je novi začasni predsednik Peruja. FOTO: Reuters
Francisco Segatsi je novi začasni predsednik Peruja. FOTO: Reuters
M. B.
17. 11. 2020 | 09:17
17. 11. 2020 | 09:47
1:37
Peru je v ponedeljek dobil že tretjega predsednika v enem tednu. Parlament je za začasnega predsednika izvolil Francisca Segastija, ustanovitelja sredinske Vijolične stranke. Andsko državo bo predvidoma vodil do volitev v aprilu. 

image_alt
Perujski predsednik po le petih dneh odstopil


Državo so zajeli največji protesti v zadnjem desetletju, potem ko je bil 10. 11. odstavljen priljubljeni predsednik Martin Vizcarra. Člani parlamenta so mu izglasovali nezaupnico po očitkih, da je v preteklosti prejemal podkupnino. Vizcarra je obtožbe sicer zanikal, a je sprejel voljo kongresa in kljub domnevni pravni dvomljivosti odstavitve ni pravno izpodbijal. 

Pogreb Intija Sotela, ubitega med protesti proti odstvitvi Martina Vizcarra. FOTO: Stringer Reuters
Pogreb Intija Sotela, ubitega med protesti proti odstvitvi Martina Vizcarra. FOTO: Stringer Reuters


Po odstavitvi Vizcarra je bil za začasnega predsednika imenovan Manuel Merino. A menjavo predsednika so mnogi razumeli kot državni udar. Številni podporniki, ki si jih je Vizcarra pridobil zlasti z bojem proti korupciji, so se podali na ulice. Po več dneh protestov, med katerimi so perujske varnostne sile ubile najmanj dva protestnika, je v nedeljo, po le petih dneh opravljanja predsedniške funkcije, Merino odstopil

Peru se sicer sooča s politično krizo že od leta 2017, pandemija novega koronavirusa pa ga je prizadela izjemno hudo in povzročila največje krčenje perujskega gospodarstva v zadnjem stoletju. 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine