Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Kijev trdi, da zadržuje napade ruskih sil pri Bahmutu

Ameriški Inštitut za preučevanje vojne je sporočil, da v okolici mesta potekajo srditi spopadi, in opozoril, da se ukrajinske dobavne poti zožujejo.
Ukrajinski vojaki v Bahmutu sredi februarja letos. FOTO: Marko Djurica/Reuters
Ukrajinski vojaki v Bahmutu sredi februarja letos. FOTO: Marko Djurica/Reuters
STA
5. 3. 2023 | 13:37
2:43

Ukrajinska vojska je danes sporočila, da zadržuje napade ruskih sil, ki še vedno poskušajo obkoliti Bahmut na vzhodu Ukrajine. Ukrajinske sile so odbile več kot 130 napadov v Bahmutu in drugih krajih, so navedli. Rusija skuša Bahmut, ki je bil v dolgotrajnih spopadih povsem uničen, zavzeti že več mesecev.

image_alt
Ko Laibach postane Ljubljana

Ukrajina je obljubila, da bo branila »trdnjavo Bahmut«, kot je mesto večkrat označil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Vendar pa se ukrajinska vojska sooča z ruskimi enotami, odločenimi zavzeti to strateško mesto, ki je postalo ključna in simbolna točka vojne v Ukrajini.

Generalštab ukrajinske vojske je sporočil, da so v zadnjem dnevu odbili »več kot 130 sovražnikovih napadov«, med drugim v Kupjansku, Limanu, Bahmutu in Avdijivki. »Sovražnik nadaljuje poskuse, da bi obkolil mesto Bahmut,« so sporočili danes zjutraj. Tiskovni predstavnik ukrajinskih oboroženih sil Sergij Čerevati je v soboto dejal, da so razmere v mestu »težke, a pod nadzorom«.

Ukrajinska vojska strelja v regiji Doneck blizu Bahmuta. FOTO: Marko Djurica/Reuters
Ukrajinska vojska strelja v regiji Doneck blizu Bahmuta. FOTO: Marko Djurica/Reuters

Ameriški Inštitut za preučevanje vojne (ISW) pa je sporočil, da v okolici mesta potekajo srditi spopadi, in opozoril, da se ukrajinske dobavne poti zožujejo. »Rusi so morda nameravali obkoliti ukrajinske sile v Bahmutu, vendar je ukrajinsko poveljstvo nakazalo, da se bodo verjetno umaknili, namesto da bi tvegali obkolitev,« je v soboto sporočil inštitut.

Proruski separatisti v regiji Doneck pa so objavili video, ki naj bi prikazoval pripadnike ruske najemniške skupine Wagner v predmestju severno od Bahmuta, kjer naj bi prevzeli nadzor nad železniško postajo Stupki. Vodja Wagnerja Jevgenij Prigožin je v petek dejal, da so njegovi borci »praktično obkolili« Bahmut in da je le ena cesta ostala pod ukrajinskim nadzorom.

Medtem ko je žarišče spopadov v Ukrajini na vzhodu države, pa so tarča napadov tudi cilji na jugu Ukrajine. V ruskem zračnem napadu na stanovanjsko stavbo v mestu Zaporožje v četrtek ponoči je po zadnjih podatkih umrlo 13 ljudi.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine