Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Volitve kot izbira med nekdanjo tožilko in obsojenim zločincem

Med vidnejšimi demokrati podpore Kamali Harris med drugim še ni uradno izrekel Barack Obama.
Kamala Harris je demokratom vlila energijo in upanje v zmago na volitvah, potem ko je 81-letni Joe Biden odstopil od kandidature in podprl svojo podpredsednico. FOTO: Kamil Krzaczynski/AFP
Kamala Harris je demokratom vlila energijo in upanje v zmago na volitvah, potem ko je 81-letni Joe Biden odstopil od kandidature in podprl svojo podpredsednico. FOTO: Kamil Krzaczynski/AFP
STA
24. 7. 2024 | 08:21
24. 7. 2024 | 09:17
2:42

Podpredsednica ZDA Kamala Harris je v torek na svojem prvem predvolilnem dogodku, odkar ji je Joe Biden zaupal kandidaturo za predsednico ZDA, navdušila okrog 3000 privržencev v dvorani srednje šole v Milwaukeeju. Novembrske volitve je predstavila kot izbiro med nekdanjo tožilko in obsojenim zločincem.

»V teh vlogah sem obravnavala različne storilce kaznivih dejanj. Nasilneže, ki so zlorabljali ženske, goljufe, ki so kršili pravila zaradi lastnih koristi. Verjemite mi, ko rečem, da poznam ljudi, kot je Donald Trump,« je dejala Harrisova o republikanskem kandidatu, ki je bil letos na sodišču spoznan za krivega ponarejanja poslovnih dokumentov, pred tem pa spolnega napada in poslovnih prevar.

V nadaljevanju je 59-letnica zatrdila, da ne gre le za zmago proti nekdanjemu predsedniku Donaldu Trumpu, ampak za boj za svetlo prihodnost za vse Američane, ne le za najbogatejše, za katere se po njenih besedah bori Trump z republikanci. Obtožila ga je tudi, da želi potegniti državo nazaj v čase, ko niso bili vsi svobodni.

FOTO: Kamil Krzaczynski/AFP
FOTO: Kamil Krzaczynski/AFP

Harrisova je demokratom vlila energijo in upanje v zmago na volitvah, potem ko je 81-letni Biden odstopil od kandidature in podprl svojo podpredsednico. Razloge za to bo navedel nocoj v neposrednem televizijskem nagovoru Američanom. Biden se je v torek vrnil v Belo hišo iz Delawara, kjer je okreval po covidu-19. Njegov zdravnik je v torek sporočil, da je povsem ozdravel.

Kamali Harris je medtem uspelo zbrati več kot sto milijonov dolarjev za kampanjo in dobiti podporo velike večine uglednih demokratov, ter tudi delegatov za demokratsko nacionalno konvencijo, ki bo od 19. do 22. avgusta v Chicagu. Med vidnejšimi demokrati ji podpore še ni uradno izrekel Barack Obama.

Glede na zadnjo javnomnenjsko anketo tiskovne agencije Reuters in instituta Ipsos Harris ima dve odstotni točki prednosti pred Trumpom. Medtem ko bi republikanca podprlo 42 odstotkov vprašanih, bi za demokratko dalo glas 44 odstotkov vprašanih.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine