Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

V arabskem svetu stavka v podporo Palestincem v Gazi

Število potrjenih smrtnih žrtev v več kot en mesec trajajoči izraelski letalski in kopenski ofenzivi v Gazi bo v kratkem preseglo 18.000.
FOTO: Jaafar Ashtiyeh/AFP
FOTO: Jaafar Ashtiyeh/AFP
Be. B., L. Z., STA
11. 12. 2023 | 07:57
11. 12. 2023 | 19:32
9:01

Spremljamo dogajanje na Bližnjem vzhodu:

19.30 Borrell bo predlagal sankcije proti skrajnim izraelskim naseljencem

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je po današnjem zasedanju zunanjih ministrov članic unije napovedal pripravo predloga za uvedbo sankcij proti skrajnim izraelskim naseljencem na Zahodnem bregu. Uvedbo sankcij je že podprla zunanja ministrica Tanja Fajon. Ministri so se medtem strinjali o zaostritvi sankcij proti gibanju Hamas.

»Skrbi nas nasilje na Zahodnem bregu, ki ga izvajajo skrajni naseljenci,« je na novinarski konferenci po današnjem zasedanju v Bruslju, v ospredju katerega je bil konflikt na Bližnjem vzhodu, povedal Borrell.

Napovedal je, da bo članicam posredoval predlog za uvedbo sankcij proti skrajnim izraelskim naseljencem na Zahodnem bregu. Pri tem se bo zgledoval po ZDA, ki so tovrstne sankcije že uvedle.

»Ne morem reči, da je bilo soglasje, vendar pa še nisem podal predloga,« je o današnji razpravi povedal visoki zunanjepolitični predstavnik.

Njegove službe v sodelovanju z državami članicami pripravljajo seznam oseb, ki so znani po nasilnih dejanjih in napadih na Palestince na Zahodnem bregu, je povedal.

13.44 V arabskem svetu stavka v podporo Palestincem v Gazi

V več arabskih državah, med njimi v Libanonu in Jordaniji, danes v znak solidarnosti s Palestinci in z namenom doseganja prekinitve ognja v Gazi potekajo splošne stavke. Podjetja, šole in vladni uradi so v znak protesta proti vojni zaprti tudi na zasedenem Zahodnem bregu, poroča nemška tiskovna agencija DPA. V Amanu in več drugih jordanskih mestih so številne ulice danes puste. Na vratih zaprtih trgovin so izobešeni napisi, ki sporočajo, da zaposleni sodelujejo v stavki. V Libanonu so zaprte šole in vladne ustanove, stavki pa so se deloma pridružili tudi v Mavretaniji, kjer je ministrstvo za visoko šolstvo študentom preložilo vse današnje izpite in predavanja.

Podjetja, šole in vladni uradi so zaprti tudi na Zahodnem bregu, kjer naj bi se stavki pridružile še banke in podjetja za javni prevoz, poročanje tamkajšnjih medijev povzema DPA. Splošna stavka sledi pozivom več palestinskih frakcij in aktivističnih skupin po globalni stavki, cilj katere je prekinitev ognja v Gazi, ki je že več kot dva meseca tarča izraelske kopenske in letalske ofenzive. Gre za del globalne kampanje, ki so se ji pridružili tudi ponekod v Turčiji ter Bosni in Hercegovini, poroča izraelski časnik Haaretz.

11.35 Francija, Nemčija in Italija pozivajo k sankcijam EU proti Hamasu

Zunanji ministri treh držav so Evropsko unijo pozvali k uvedbi ad hoc sankcij proti Hamasu in njegovim podpornikom, poroča Al Džazira. »Izražamo našo polno podporo predlogu za vzpostavitev ad hoc režima sankcij proti Hamasu in njegovim podpornikom,« je zapisano v pismu, napisanem visokemu zunanjepolitičnemu predstavniku EU Josepu Borrellu. »Hitro sprejetje tega režima sankcij nam bo omogočilo, da pošljemo močno politično sporočilo o zavezanosti Evropske unije proti Hamasu in naši solidarnosti z Izraelom,« so zapisali.

Tanja Fajon se je znova zavzela za trajno premirje na Bližnjem vzhodu. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Tanja Fajon se je znova zavzela za trajno premirje na Bližnjem vzhodu. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

9.29 Fajon: Slovenija za uvedbo sankcij proti izraelskim naseljencem na Zahodnem bregu

Slovenija se zaradi stopnjevanja nasilja na Zahodnem bregu zavzema za uvedbo prepovedi izdaje vizumov za vstop v EU izraelskim naseljencem, ki živijo na tem palestinskem ozemlju, je pred današnjim zasedanjem zunanjih ministrov EU povedala ministrica Tanja Fajon. Pri tem se je znova zavzela za trajno premirje na Bližnjem vzhodu.

Fajonova je glede slovenske podpore uvedbi sankcij proti izraelskim naseljencem na Zahodnem bregu pojasnila, da gre predvsem za skrb v povezavi z nadaljevanjem oziroma stopnjevanjem nasilja na tem zasedenem ozemlju, tudi z napovedmi o dodatnih nezakonitih gradnjah. Po besedah ministrice je težko napovedati, ali bo na današnjem zasedanju soglasje glede tega.

Obenem je treba razpravljati tudi o dodatnih sankcijah proti skrajnemu palestinskemu gibanju Hamas, je še dejala Fajonova.

Viri pri EU so sicer pred zasedanjem povedali, da bi lahko bile sankcije proti Hamasu sprejete v prihodnjih tednih. O sankcijah proti skrajnim izraelskim naseljencem pa medtem poteka še politična razprava, ali in kako jih uvesti. Kot so še navedli, gre za možnost uvedbe sankcij proti skrajnežem, ki so proti rešitvi dveh držav in proti prisotnosti Palestincev na Zahodnem bregu.

Palestinsko gibanje Hamas, ki je z vdorom v Izrael 7. oktobra odprlo najnovejše poglavje dolgoletnega konflikta, je v nedeljo sporočilo, da ne bo izpustilo preostalih talcev brez izmenjave za palestinske ujetnike in pogajanj ter izpolnitve njihovih zahtev. FOTO: Gil Cohen-magen/AFP
Palestinsko gibanje Hamas, ki je z vdorom v Izrael 7. oktobra odprlo najnovejše poglavje dolgoletnega konflikta, je v nedeljo sporočilo, da ne bo izpustilo preostalih talcev brez izmenjave za palestinske ujetnike in pogajanj ter izpolnitve njihovih zahtev. FOTO: Gil Cohen-magen/AFP

9.22 Generalna skupščina ZN v torek znova o Gazi

Generalna skupščina Združenih narodov bo v torek na izrednem zasedanju v New Yorku razpravljala o humanitarni krizi v Gazi, kjer že več kot dva meseca divja vojna. Zasedanje so sklicali na poziv Egipta in Mavretanije, so sporočili iz skupščine. Generalna skupščina bi lahko glasovala o resoluciji o prekinitvi ognja v Gazi, diplomatske vire navaja francoska tiskovna agencija AFP. Resolucije generalne skupščine ZN so sicer neobvezujoče.

Egipt in Mavretanija sta v zahtevi po zasedanju izpostavila hude humanitarne razmere, s katerimi se med izraelskim obstreljevanjem enklave sooča palestinsko prebivalstvo.

Osnutek besedila, o katerem bo razpravljala skupščina in so ga videli novinarji AFP, je zelo podobno zasnovano kot resolucija, proti kateri so ZDA v petek na varnostnem svetu vložile veto. Izraža resno zaskrbljenost zaradi katastrofalnih humanitarnih razmer v Gazi, obenem zahteva takojšnjo prekinitev spopadov med Izraelci in Palestinci ter izpustitev vseh talcev, ki jih je zajelo palestinsko oboroženo gibanje Hamas.

Izraelski vojaki v Gazi FOTO: Yossi Zeliger/Reuters
Izraelski vojaki v Gazi FOTO: Yossi Zeliger/Reuters

8.39 Netanjahu pozval k predaji Hamasovih »teroristov«

Benjamin Netanjahu je v včerajšnji izjavi dejal, da se predaja vse več Hamasovih »teroristov«. Dodal je, da je vojna v polnem teku in da bo za popoln poraz potrebnega več časa, a da je to »začetek konca za Hamas«. »Hamasovim teroristom pravim: konec je. Ne umrite za Sinwarja (vodjo Hamasa Jahjo). Predajte se zdaj,« njegove besede povzema BBC.

7.46 Število žrtev od začetka vojne bo preseglo 18.000

Izrael je davi nadaljeval silovite napade na mesti Rafa in Han Junis na jugu Gaze, od koder poročajo o več deset smrtnih žrtvah. Izraelska vojska je pred tem ponoči izvedla več racij na zasedenem Zahodnem bregu in ciljala tarče v Libanonu in Siriji, poročajo tuje tiskovne agencije.

Število potrjenih smrtnih žrtev v več kot en mesec trajajoči izraelski letalski in kopenski ofenzivi v Gazi bo v kratkem preseglo 18.000. V tem času je bilo ubitih več kot sto izraelskih vojakov. Palestinsko gibanje Hamas, ki je z vdorom v Izrael 7. oktobra odprlo najnovejše poglavje dolgoletnega konflikta, je v nedeljo sporočilo, da ne bo izpustilo preostalih talcev brez izmenjave za palestinske ujetnike in pogajanj ter izpolnitve njihovih zahtev.

Po navedbah Izraela je v Gazi še 137 talcev, medtem ko aktivisti ocenjujejo, da je v izraelskih zaporih okoli 7000 Palestincev, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Izraelske sile pa nadaljujejo racije na Zahodnem bregu, poroča katarska televizija Al Džazira. Po tem, ko so sinoči zaznali več izstrelitev raket iz Libanona, pa je izraelska vojska izvedla povračilne napade na ozemlje severne sosede, navaja britanski BBC.

Poročila o domnevnih novih izraelskih napadih prihajajo tudi iz Sirije, kjer naj bi v nedeljo zvečer izraelske sile zadele več tarč v bližini Damaska.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine