Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Demokrati danes v akcijo za Trumpovo razrešitev

Razprava o družbenih omrežjih: Elon Musk opozarja na razlike med sovražnim govorom in govorom, ki ga sovražimo.
<strong>Donald Trump</strong> je z obiskom zidu na meji z Mehiko poskušal poudariti svoj prispevek k zmanjševanju nezakonitega priseljevanja. FOTO: Carlos Barria/Reuters
<strong>Donald Trump</strong> je z obiskom zidu na meji z Mehiko poskušal poudariti svoj prispevek k zmanjševanju nezakonitega priseljevanja. FOTO: Carlos Barria/Reuters
13. 1. 2021 | 03:41
13. 1. 2021 | 08:08
3:49
Washington – Podpredsednik Mike Pence Donalda Trumpa ne bo razglasil za nesposobnega opravljanja predsedniških dolžnosti, kar mu v sodelovanju z večino ministrov omogoča 25. amandma k ameriški ustavi. Verjame, da takšno dejanje le teden dni pred končanjem mandata republikanskega predsednika ter sredi pandemije, gospodarskih težav in tragičnih dogodkov 6. januarja ne bi bilo v interesu države. Demokrate pa prav vdor Trumpovih privržencev v kongres navaja k nadaljevanju prizadevanj za Trumpovo razrešitev.

Predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi in drugi visoki demokrati Trumpa obtožujejo hujskanja k vstaji. Za prvega republikanca  je to nadaljevanje največjega lova na čarovnice v zgodovini, pred ustoličenjem njegovega naslednika prihodnji teden pa je za prestolnico vendarle naznanil izredno stanje.

Policija namreč poroča o treh razkritih načrtih za napad na Capitol Hill, zvezni preiskovalni urad pa svari pred desetinami nemirov v vseh zveznih državah na dan ustoličenja novega demokratskega predsednika Joeja Bidna. Trump se je spet zavzel proti nasilju, ni pa prevzel odgovornosti za izbruh nasilja v kongresu.

Proti Trumpu se obrača tudi republikanski senatni prvak <strong>Mitch McConnell</strong>. FOTO: Drew Angerer/Afp
Proti Trumpu se obrača tudi republikanski senatni prvak Mitch McConnell. FOTO: Drew Angerer/Afp


Predsednik ZDA pod udarom se je prvič po nasilnih dogodkih v kongresu odpravil iz prestolnice, z obiskom zidu na teksaški meji z Mehiko je poskušal poudariti svoj prispevek k zmanjševanju nezakonitega priseljevanja. Hkrati je svoj govor v protest Bidnovi potrditvi označil za popolnoma primernega. Demokratsko nadzorovani predstavniški dom nikakor ne soglaša in za danes napoveduje glasovanje o predsednikovi razrešitvi.

Tistim, ki sprašujejo, zakaj je ta postopek potreben tik pred republikančevim odhodom iz Bele hiše, predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi odgovarja, da gre za zelo nevarno osebo, ki ji ne bi smeli dovoliti vladanja. Proti njemu pa se obrača tudi nekaj visokih republikancev, med njimi senatni voditelj Mitch McConnell, ki naj bi po informacijah nekaterih medijev podpiral proces razrešitve, prav tako hčerka nekdanjega podpredsednika Dicka Cheneya in članica predstavniškega doma Liz Cheney.

V ZDA se množijo tudi razprave zaradi cenzure največjih družbenih omrežij proti republikanskemu predsedniku in njegovim privržencem ter onemogočanja tekmecev, ki bi bili pripravljeni objavljati glasove desnice. Tehnološke velikane zahodne obale je de facto razsojanja o svobodi govora obtožil vizionarski ustanovitelj podjetij Tesla in SpaceX Elon Musk. Strinjal se je, da je velika razlika med sovražnim govorom in govorom, ki ga sovražimo.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine