Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Bruselj bo izničil Trumpove sankcije

Evropska komisija sprožila postopke za zaščito podjetij pred ukrepi ZDA proti Iranu.
Jean Claude Juncker poudarja, da imajo dolžnost zaščititi evropska podjetja. FOTO: John Thys/Afp
Jean Claude Juncker poudarja, da imajo dolžnost zaščititi evropska podjetja. FOTO: John Thys/Afp
18. 5. 2018 | 11:42
18. 5. 2018 | 14:38
2:56
»Ameriške sankcije ne bodo brez učinka. V evropski komisiji in EU imamo dolžnost, da zaščitimo evropska podjetja.« Takšno je sporočilo predsednika evropske komisije Jean-Clauda Junckerja ob sprožitvi postopka aktivacije posebne zakonodaje, ki podjetjem iz EU prepoveduje spoštovanje eksteritorialnih ameriških sankcij.

Podjetjem omogoča, da dobijo odškodnino za škodo, ki izhajajo iz sankcij kot posledici odločitve predsednika ZDA Donalda Trumpa o izstopu iz jedrskega sporazuma. Poleg tega izničuje sodbe tujih sodišč glede takšnih sankcij. Cilj Bruslja je, da bi ukrep začel veljati 6. avgusta, ko bo začel veljati prvi del ameriških sankcij proti Iranu.

Evropska komisija opozarja, da so podjetja iz EU po sklenitvi jedrskega sporazuma s Teheranom v dobri veri investirala v Iranu. Ukrepi so namenjeni temu, da bi se obdržala rast trgovine in gospodarskih odnosov po odpravi sankcij v okviru sporazuma iz leta 2015.

Sprožen je bil postopek za odpravo omejitev za Evropsko investicijsko banko, da z jamstvom evropskega proračuna financira dejavnosti zunaj EU, v Iranu. Tako naj bi podpirala investicije, predvsem v korist malih in srednjih podjetij.   

Kot ukrep za vzpostavljaje zaupanja naj bi evropska komisija nadaljevala in okrepila sodelovanje z Iranom v posameznih sektorjih skupaj z energetiko. Evropski komisar za energijo Miguel Arias Cañete bo že konec tedna odpotoval v Teheran. Mobilizirana naj bi bila tudi finančna pomoč v okviru posameznih programov.  

Evropska komisija spodbuja države članice, naj preučijo možnost enkratnih bančnih transferjev iranski centralni banki. Takšen pristop bi utegnil pomagati iranski oblasti za prejemanje prihodkov od prodaje nafte, še zlasti če bi bile tarča ameriških sankcij evropska podjetja, ki opravljajo naftne transakcije z Iranom.  

Uspeh ukrepov je negotov, predvsem zato, ker je ameriški trg veliko pomembnejši od iranskega in zato podjetja raje ne bodo tvegala. Evropski orjaki, kakršna sta Total in Maersk, se že poslavljajo od Irana.  

Nemška kanclerka Angela Merkel je po vrhu EU opozorila, da se ne bi smeli slepiti glede odškodnin za evropska podjetja. Tudi francoski predsednik Emmanuel Macron je opozoril, da »nočemo strateške trgovinske vojne z  ZDA«. 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine