Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

Večina sodnikov ne sledi pozivom sodniškega društva

Sodniki za zakonsko določeno delovanje v volilnih komisijah prejmejo 1200 evrov bruto za posamezne volitve.
V volilnih komisijah je 156 sodnikov. FOTO: Blaž Samec/Delo
V volilnih komisijah je 156 sodnikov. FOTO: Blaž Samec/Delo
10. 1. 2024 | 05:00
10. 1. 2024 | 11:37
3:54

V nadaljevanju preberite:

Glavni odbor sodniškega društva je prejšnji teden sprejel sklep, s katerim so vse sodnike pozvali, naj zamrznejo svoje sodelovanje v različnih komisijah in organih, ki jih je ustanovila izvršilna veja oblasti. Med drugim tudi v volilnih komisijah, kar bi lahko ogrozilo izvedbo letošnjih junijskih evropskih volitev.

Zakon o volitvah v državni zbor, ki ureja tudi izvedbo evropskih volitev, določa, da sta predsednik Državne volilne komisije (DVK) in njegov namestnik sodnika vrhovnega sodišča. Poleg tega so iz vrst sodnikov imenovani predsedniki in namestniki predsednika volilnih komisij volilnih enot ter predsedniki okrajnih volilnih komisij.

V volilnih komisijah je 156 sodnikov. Poleg predsednika DVK Petra Goloba in njegove namestnice je 20 sodnikov v volilnih komisijah volilnih enot, 88 je sodnikov predsednikov okrajnih volilnih komisij, poleg tega je 46 sodnikov, ki so njihovi namestniki.

DVK smo vprašali, ali je kateri od sodnikov, ki sodelujejo v volilnih komisijah, zamrznil svoje sodelovanje in sledil pozivu glavnega odbora sodniškega društva. »DVK do zdaj ni bila obveščena o odstopih sodnikov s položaja predsednikov volilnih komisij,« so odgovorili in dodali, da so prejeli nekaj obvestil sodnikov, za zdaj 15, da se skladno s pozivom glavnega odbora sodniškega društva ne bodo udeležili strokovnega posveta volilnih komisij, ki ga prihodnji torek na Brdu pri Kranju organizira DVK.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine