Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

Otroci si želijo k družini, ne v ustanovo

V Sloveniji nastanjene otroke brez staršev bi oblasti iz Luganska preselile nazaj v Ukrajino.
Ukrajinski otroci so se zelo dobro vključili v novo okolje in tekoče govorijo slovensko. FOTO: Blaž Samec/Delo
Ukrajinski otroci so se zelo dobro vključili v novo okolje in tekoče govorijo slovensko. FOTO: Blaž Samec/Delo
20. 1. 2024 | 05:00
24. 1. 2024 | 11:34
9:39

V nadaljevanju preberite:

»Lahko bi rekli, da je zanje res dobro poskrbljeno, zato je naša velika želja, da jih ne bi vrnili v sirotišnico v Ukrajino, ampak bi šli neposredno v posvojitev k družinam,« poudari Cvetka Kernel, koordinatorica projekta nastanitve ukrajinskih otrok brez staršev v Slavini pri Postojni. Ukrajinska oblast iz regije Lugansk si namreč prizadeva, da bi po vnovični zagotovitvi možnosti notranjih posvojitev otroke vrnili v domovino.

Dvajseterica ukrajinskih otrok – polovica vseh iz regionalne sirotišnice v Severodonecku v regiji Lugansk – je predlanskega maja, skupaj z delom osebja, prišla v Slavino, kjer so jim v nekdanji ljudski šoli uredili nastanitev. Nekateri so bili še dojenčki. Njihovo ustanovo je namreč med vojno vihro zadela raketa in jo močno poškodovala. Naprej so jih preselili v 1500 kilometrov oddaljeni Lvov na zahodu Ukrajine, a so zaradi varnosti in stiske s prostorom iskali novo lokacijo.

Trenutno v Slavini prebiva 15 ukrajinskih otrok, za katere skrbi tako ukrajinsko kot slovensko osebje. Kako imajo urejeno življenje v Sloveniji? Kakšne razmere jih čakajo v Ukrajini?  Kako je s posvojitvenimi postopki v vojnem času?

 

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine