Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

Starejši in ranljivi ne bi smeli odlašati s cepljenjem

Drugi poživitveni odmerek cepiva je prejelo 4,5 odstotka Slovencev, starejših od 60 let, kar je pod evropskim povprečjem.
Skladno z javnomnenjsko raziskavo Mediane se s prilagojenim cepivom za različico omikron namerava cepiti dobra četrtina vprašanih. FOTO: Blaž Samec/Delo
Skladno z javnomnenjsko raziskavo Mediane se s prilagojenim cepivom za različico omikron namerava cepiti dobra četrtina vprašanih. FOTO: Blaž Samec/Delo
11. 10. 2022 | 06:00
5:33

V nadaljevanju preberite:

»Ker ugotavljamo, da je odziv za poživitvene odmerke cepljenja proti covidu-19 slab, in ker zavržemo preveč odmerkov cepiva, smo se odločili, da bomo poskusno spet odprli ambulanto za cepljenje,« so sporočili iz koprskega zdravstvenega doma. Majhen interes za cepljenje pa ugotavljajo tudi drugod. Z dvema dodatnima poživitvenima odmerkoma proti covidu-19 se je do zdaj cepilo dva odstotka vseh prebivalcev Slovenije (38.155 ljudi), je razvidno iz podatkov Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Skladno z javnomnenjsko raziskavo Mediane se s prilagojenim cepivom za različico omikron namerava cepiti dobra četrtina vprašanih.

Evropska primerjava pokaže, da je med starejšo populacijo po precepljenosti z drugim poživitvenim odmerkom na prvem mestu Švedska s kar 68 odstotki, Irska, Nizozemska in Finska sledijo z več kot 50 odstotki, med najslabšimi so vzhodnoevropske države, nekatere z 0,3 odstotka ali tovrstnih podatkov sploh ne zbirajo.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine