Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

SMC po slabem rezultatu na kongres

Prvak SMC bo preveril zaupanje svoje stranke na oktobrskem volilnem in programskem kongresu stranke.
Stranka bo po slabem rezultatu na volitvah začela priprave na jesenski volilni in programski kongres. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Stranka bo po slabem rezultatu na volitvah začela priprave na jesenski volilni in programski kongres. FOTO: Voranc Vogel/Delo
28. 5. 2019 | 17:00
28. 5. 2019 | 17:22
2:14
Prvak SMC Miro Cerar bo na volilne in programskem kongresu stranke preveril, ali še ima zaupanje stranke po slabem rezultatu, ki so ga dosegli na evropskih volitvah.

»Včeraj sem o izidu evropskih volitev razpravljal s člani vodstva SMC. Strinjali smo se, da slab volilni rezultat zahteva analizo, nekatere kadrovske spremembe in programsko prenovo. Dogovorili smo se, da bo v oktobru sklican volilni in programski kongres stranke,« je povedal Cerar in ob tem zatrdil, da imajo dovolj močno ekipo, da bodo zmogli kritično razpravo in nujno prenovo.

Navedel pa je še, da kot politika skrbi in žalosti, da državotvorna drža danes ne prinaša uspeha, ampak rine stranko pod prag. »SMC bo vedno za združevanje moči v vladi, koaliciji, evropskih povezavah in še posebej v sami stranki,« je zatrdil še Cerar.



Zaradi izvolitve Milana Brgleza, ki je iz SMC prestopil v SD, pa si v stranki lahko obetajo dodatnega poslanca v državnem zboru. Skupno bodo tako imeli ponovno deset poslanskih glasov.

Cerar je že ob razglasitvi rezultatov – dosegli so vsega 1,6 odstotka glasov – povedal, da ne beži od odgovornosti. »Izid bomo analizirali in se odločili, kako naprej. Žal mi je, da se nismo povezale liberalne stranke, saj bi verjetno lahko dobili še dodatnega poslanca. Nekaj malega smo zato izgubili in zapravili priložnost,« je še povedal Cerar.  Bi šlo lažje tudi z evropsko komisarko Violeto Bulc? »Seveda nam je žal, da je ni bilo na listi,« je še povedal Cerar in se ji vseeno zahvalil za podporo v kampanji.

Znotraj stranke so o morebitnem kongresu razpravljali že pred evropskimi volitvami. Na osi poslanske skupine in vodstva stranke je bilo takrat sicer slišati o nesoglasjih glede tega, kdaj bi volilni kongres sploh sklicati.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine