Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

Predsednik vlade bi ostreje kaznoval vohunsko dejavnost

Nizka kazen za ruska vohuna verjetno kaže na to, da je tožilstvu uspelo dokazati le, da sta člana ruske obveščevalne službe.
»Slovenija je dokazala, da je moč, ki jo imamo na mednarodni sceni, precej večja od naše velikosti,« je o izmenjavi ruskih vohunov dejal predsednik vlade Robert Golob. FOTO: Bor Slana/STA
»Slovenija je dokazala, da je moč, ki jo imamo na mednarodni sceni, precej večja od naše velikosti,« je o izmenjavi ruskih vohunov dejal predsednik vlade Robert Golob. FOTO: Bor Slana/STA
3. 8. 2024 | 05:00
5:31

V nadaljevanju preberite:

Predsednik vlade Robert Golob se po naših informacijah zavzema za strožje kazni za vohunjenje v Sloveniji. Te zdaj določa 358. člen kazenskega zakonika, ki pa do primera ruskih ilegalcev v samostojni Sloveniji še ni bil uporabljen, saj nihče pred tem še ni bil sodno preganjan zaradi vohunstva.

Ruska vohuna, ki so ju decembra leta 2022 priprli v Sloveniji, sta v sredo na tajnem sojenju pred Okrožnim sodiščem v Ljubljani priznala krivdo, sodišče pa jima je izreklo enotno kazen po eno leto in sedem mesecev zapora.

In ravno po tretji točki 358. člena kazenskega zakonika sta bila obsojena ruska vohuna. »To je najblažja oblika vohunjenja, kjer je tudi dokazni standard najnižji. Sodišču je bilo treba samo dokazati, da sta bila člana tuje obveščevalne službe, ne pa tega, da sta tajne informacije dejansko zbirala,« komentira tajno sojenje ruskima ilegalcema kazenski pravnik dr. Miha Šepec, ki poudarja, da je tožilstvo v tem primeru izbralo najlažjo pot.

Pojavile so se tudi strokovne pravne kritike, da je bila Rusoma izrečena nizka kazen za njuno kaznivo dejanje vohunstva. »Ker je bila izrečena nizka kazen, bi rekel, da vohuna verjetno nista pridobila nobenih pomembnejših informacij oziroma tožilstvo ni bilo sposobno dokazati, da sta karkoli zbrala, ampak da sta pač le tuja vohuna,« kritike komentira Šepec.

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine