Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Posestvo Mira Senice na poti v italijanske roke

Zloglasna nepremičnina je leta 2017 pristala v lasti Raiffeisen Leasinga, ki je zdaj v zaključni fazi prodaje tujemu kupcu.
Nekdaj turistična kmetija Bužekijan, zdaj posestvo Pernula, naj bi do konca meseca prešlo v italijanske roke. FOTO: Raiffeisen Leasing
Nekdaj turistična kmetija Bužekijan, zdaj posestvo Pernula, naj bi do konca meseca prešlo v italijanske roke. FOTO: Raiffeisen Leasing
8. 7. 2021 | 06:00
8. 7. 2021 | 08:33
3:30
Medtem ko se je v Celju začelo sojenje odvetniku Miru Senici v zadevi Delamaris, se končuje njegova druga nepremičninska zgodba v slovenski Istri. Zdaj posestvo Pernula nad strunjansko dolino so sprva poimenovali turistična kmetija Bužekijan. Že od vsega začetka, to je od pridobitve dovoljenja za gradnjo na zaščitenem kmetijskem zemljišču, je projekt spremljala vrsta afer. Raiffeisen Leasingu je očitno končno uspelo najti kupca.

image_alt
Miro Senica in Hilda Tovšak zavračata očitke


Direktorica lizinške hiše Sladjena Križaj je za Delo povedala, da so s konkretnim investitorjem v sklepni fazi prodaje. Kdo je kupec in kakšno ceno je pripravljen plačati za več kot 33.000 kvadratnih metrov veliko posestvo, na katerem stoji več objektov, ni hotela razkriti. Posel naj bi bil po njenih besedah končan v mesecu dni.

Na spletni strani Raiffeisen Leasinga med nepremičninami, ki jih prodajajo, posestva, za katero so posneli tudi atraktiven reklamni filmček, sicer ni več zaslediti.



Po neuradnih informacijah se je za nepremičnino ogrel italijanski kupec, Raiffeisen Leasing, ki je lastnik posestva prek svojih hipotek v višini okoli pet milijonov evrov postal leta 2017, je zanj sprva pričakoval 3,2 milijona evrov. Vmes so uredili oziroma porušili nedovoljene črne gradnje, ki jih je ugotovila gradbena inšpekcija, in objekt legalizirali, zato naši sogovorniki dopuščajo, da bi prodajna cena lahko dosegla celo okoli pet milijonov evrov.



Na posestvu stojijo trije objekti s 1368 kvadratnimi metri površin. Obsegajo kletno etažo z vinsko kletjo in garažami (824 kvadratnih metrov), pritličje (dobrih 300 kvadratnih metrov) ter prvo nadstropje, ki se razteza na 239 kvadratnih metrih.
 

Sojenje vpletenim v drugi zadevi


Lastništvo prestižne nepremičnine se je večkrat zamenjalo, Stojan Zdolšek, odvetnik Mira Senice, pa je pred časom potrdil špekulacije, da je bil v ozadju kot investitor že od začetka Miro Senica.

Kot smo pisali, se je Senici v Celju začelo sojenje, v katerem mu tožilstvo očita pranje denarja ter da je napeljal nekdanjo direktorico Vegrada Hildo Tovšak k zlorabi položaja, tako naj bi Tovšakova v škodo Vegrada privolila v posel z Delamarisovimi delnicami. Vegrad jih je kupil za 13,5 milijona evrov, 1,35 milijona evrov pa je za svetovanje in posredovanje pri tem poslu plačal družbi Bužekijan. Ta denar naj bi končal pri Senici. Družba Bužekijan je bila ustanovljena v začetku leta 2007, ustanovil jo je Edi Bužekijan, ki je bil takrat tudi edini formalni lastnik.

Lucijski kmetovalec in oljkar Edi Bužekijan je bil hkrati tudi prvotni lastnik zemljišč, na katerih je zrasel Seničin luksuzni objekt nad Strunjanom, Bužekijan pa je ta zemljišča nato prenesel na podjetje Bužekijan. »Z vami se sploh ne mislim pogovarjati,« nas je včeraj zavrnil kmetovalec, ko smo želeli preveriti, ali ve, da bo za soseda kmalu dobil italijanskega investitorja.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine