Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Počivalška žali vprašanje o morebitnem okoriščanju

Zaščitna oprema: Vlada bo danes obravnavala poročilo o stanju v skladiščih, delitvi opreme in podpisnikih pogodb.
Med najbolj izpostavljenimi ministri pri nakupih zaščitne opreme je Zdravko Počivalšek (na sredini). FOTO: Blaž Samec
Med najbolj izpostavljenimi ministri pri nakupih zaščitne opreme je Zdravko Počivalšek (na sredini). FOTO: Blaž Samec
29. 4. 2020 | 06:00
29. 4. 2020 | 12:46
5:43
Ljubljana – O poročilu, ki so ga pripravila gospodarsko, obrambno in ministrstvo za zdravje, bo danes razpravljala vlada, nato ga bo poslala v parlament. Zavod za blagovne rezerve je 60 pogodb o nabavi podpisal z 31 podjetji, dve sta od posla odstopili. Dve tretjini pogodb je – ob odsotnosti Antona Zakrajška zaradi bolezni covid-19, zdaj že nekdanjega direktorja blagovnih rezerv – podpisal njegov namestnik Ivan Gale.

Ivan Gale se je na nacionalni televiziji javno izpostavil in razkril vmešavanje politikov ter njihovih sodelavcev v posle z zaščitno opremo. Gale je o tem, da želi minister Počivalšek razrešiti Zakrajška, 15. aprila obvestil tudi premiera Janeza Janšo.



Sredi aprila je zavod sicer brez soglasja gospodarskega ministrstva podpisal kar 21 pogodb o nakupu zaščitne opreme. Koalicijski vrh je minuli petek tudi sklenil, da se bo vlada v poročilu seznanila še s tem, koliko zaščitne opreme so razdelili v skladišču civilne zaščite v ljubljanskih Rojah in kakšno je bilo pravzaprav stanje glede opreme ob nastopu Janševe vlade.



Počivalšek ne želi razkriti odziva predsednika vlade na televizijska razkritja pritiskov različnih politikov, tudi njegovih sodelavcev, na zaposlene v zavodu za blagovne rezerve, čeprav priznava, da sta o tem govorila.

Premier ga, vsaj javno, doslej ni vzel v bran, pa tudi prek twitterja, ki ga redno uporablja za komuniciranje z javnostjo, Janša ni izrazil prepričanja, da so vsi posli z dobavitelji zaščitne opreme potekali ustrezno. Premier si v teh razmerjih politične moči sicer ne more privoščiti izgube koalicijskega partnerja oziroma odsloviti prvaka stranke SMC, ki je objektivno odgovoren za nabave opreme.

Državni logistični center FOTO: Leon Vidic
Državni logistični center FOTO: Leon Vidic

 

Še nič iz skupnega naročila EU


Ministrstvo za zdravje je v okviru evropskih skupnih naročil med drugim prijavilo potrebo po 29.096 zaščitnih očalih, 40.000 parih rokavic, 499.800 kirurških mask, 250.000 zaščitnih mask FFP3. Slovenija se je po ključu EU prijavila tudi za dobavo 300 ventilatorjev. Iz kvote skupnih evropskih naročil zaščitne opreme pa doslej nismo dobili ničesar. Zakaj?
Zavod za blagovne rezerve je šele včeraj oddal naročilo za zaščitne maske in rokavice, za zaščitna očala pa evropskega naročila ne bo, saj sedanje stanje te opreme zadošča potrebam. Kot je znano, je zavod za blagovne rezerve pri družbi poslovneža Joca Pečečnika naročil kar 400.000 zaščitnih očal, kar je, kot je izračunal Dnevnik, kar 13-krat več, kot je vseh zdravstvenih delavcev v Sloveniji.

Tudi naročilo za ventilatorje v kvoti skupnega naročila EU je preloženo. O njem se bo odločalo konec leta, glede na epidemiološke razmere in stanje potrebne opreme.

Je pa zavod za blagovne rezerve podpisal in z avansom plačal dobavo 220 ventilatorjev za intenzivno terapijo s podjetjem GenEplanet v skupni višini osmih milijonov evrov. V oddaji nacionalne televizije Tarča so objavili posnetek, na katerem je slišati ministra Počivalška, ko naroča plačilo avansa temu podjetju. »To vprašanje je zame pravzaprav žaljivo,« odgovarja gospodarski minister in prvak SMC Zdravko Počivalšek na vprašanje, ali se je on osebno morebiti okoristil pri poslih z nabavo zaščitne opreme oziroma je premoženjsko korist s svojim posredovanjem omogočil komu drugemu. »Nikomur nisem omogočil nobene premoženjske koristi, edino, kar sem počel, je bilo to, da sem v času, ko ni bilo nobenih dobav zaščitne opreme, aktivno delal, da se realizirajo podpisane pogodbe, a tega niso želeli storiti. Ali so bili v ozadju morda drugi interesi? Tega za zdaj ne bom komentiral,« dodaja.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine