Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Pahor: vlada za ponovno izbiro tožilcev nima prepričlijivih argumentov

Predsednik republike Borut Pahor želi, da bi vlada ponovno preučila odločitev, da ponovi postopek izbire kandidatov za evropska delegirana tožilca.
Predsednik države Borut Pahor je poudaril, da je sicer glede odločitev vlade in parlamenta zelo zadržan. FOTO: Jure Makovec/AFP
Predsednik države Borut Pahor je poudaril, da je sicer glede odločitev vlade in parlamenta zelo zadržan. FOTO: Jure Makovec/AFP
STA
31. 5. 2021 | 15:49
31. 5. 2021 | 16:01
3:45
Predsednik republike Borut Pahor za odločitev vlade, da ponovi postopek izbire kandidatov za evropska delegirana tožilca, ne vidi prepričljivih argumentov. Kot je dejal danes, si želi, da bi vlada ponovno preučila odločitev.

»Za odločitev vlade po mojem mnenju ni prepričljivih argumentov oziroma jih ni predstavila javnosti,« je na novinarski konferenci po srečanju s portugalskim predsednikom Marcelom Rebelo de Souso v odgovoru na novinarsko vprašanje dejal Pahor.
Kot je dodal, je sicer glede odločitev vlade in parlamenta zelo zadržan, a tokrat da gre za vprašanje, ki se je pojavilo tik pred našim prevzemom predsedovanja svetu EU.

image_alt
Konflikti SDS z evropskimi institucijami


Vlada se je namreč na seji v četrtek po več mesecih zavlačevanja odločila, da se razpis za imenovanje dveh evropskih delegiranih tožilcev ponovi, ker da državnotožilski svet ni oblikoval dovolj velike liste kandidatov; po mnenju vlade bi moral predstaviti najmanj šest kandidatov.

Stroka je tovrstno pravno argumentacijo zavrnila. Odstopila je tudi pravosodna ministrica Lilijana Kozlovič, ki je poudarila, da je bil postopek imenovanja kandidatov izpeljan zakonito, skladno z nacionalno zakonodajo in uredbo sveta EU o evropskem javnem tožilstvu.

image_alt
Globoke skrbi glede evropskih delegiranih tožilcev iz Slovenije


Neuradno je postopek imenovanja obeh kandidatov sicer stal, ker sta bila kandidata Matej Oštir in Tanja Frank Eler moteča za predsednika vlade Janeza Janšo in stranko SDS.

Evropsko javno tožilstvo prav s torkom začenja operativno delo, in to kljub temu da Slovenija in Finska še nista imenovali delegiranih tožilcev. Kot zagotavljajo na tožilstvu, so pripravljeni na delo v vseh sodelujočih državah, predvidene so tudi začasne rešitve v tovrstnih izjemnih primerih, ko kadrovska imenovanja niso popolna.

Evropsko javno tožilstvo je namenjeno boju proti goljufijam v EU in zlorabam evropskih sredstev. Ta neodvisni organ EU bo pristojen za preiskavo, pregon in obtožbe pri kaznivih dejanjih, ki škodujejo finančnim interesom Unije.
 

Predsedovanje svetu EU »z zrelostjo, sodelovanjem in odgovornostjo«


Pahor danes in jutri na uradnem obisku gosti portugalskega predsednika Rebela de Souso, ki je v Sloveniji že od nedelje. Ob dejstvu, da slovenska vlada v kratkem od portugalske prevzema predsedovanje svetu EU, sta oba poudarila, da je pri tem pomembna tudi vloga predsednikov držav.

Borit Pahor se je sestal s portugalskim predsednikom Marcelom Rebelo de Souso. FOTO: Jure Makovec/AFP
Borit Pahor se je sestal s portugalskim predsednikom Marcelom Rebelo de Souso. FOTO: Jure Makovec/AFP

     
Uradni obisk poteka v luči drugega zaporednega predsedovanja obeh držav Ssetu EU. Kljub temu da predsedovanje tako v Sloveniji kot na Portugalskem vodita vladi, sta oba izpostavila pomembno vlogo predsednikov držav. Pahor si želi, da bi bila Slovenija pri predsedovanju zelo ambiciozna, Rebelo de Sousa pa vlogo predsednikov vidi tudi v ustvarjanju stabilnosti.

Na posvetu slovenske diplomacije na Brdu pri Kranju je Pahor pozval h krepitvi proevropskih idej in predvsem k temu, da predsedovanje svetu EU »opravimo z zrelostjo, sodelovanjem in odgovornostjo«.

image_alt
Razveljavitev postopka izbire


Kako se bo razpletla notranjepolitična zgodba, Pahor ni hotel komentirati. »Ampak prizadeval si bom – ker predsedovanja pač ni mogoče prestaviti na drugi čas –, da to priložnost, ki jo zdaj imamo, da vodimo svet EU, in to v času, ko covid-19 nekako pojenjuje in se vrača tradicionalna, živahna diplomatska in politična aktivnost, da to opravimo z neko zrelostjo, sodelovanjem in odgovornostjo,« je dejal predsednik.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine