Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Nad paznika najprej z vrati, nato še z vilicami

Na Dobu so obravnavali napada na pravosodne policiste, v enega naj bi bil vpleten obsojenec Janez Žurga.
Z Žurgo in njegovo odvisnostjo so sicer imeli težave že v ljubljanskem priporu na Povšetovi. FOTO: Igor Mali
Z Žurgo in njegovo odvisnostjo so sicer imeli težave že v ljubljanskem priporu na Povšetovi. FOTO: Igor Mali
26. 7. 2019 | 15:35
26. 7. 2019 | 18:46
4:51
Dob – »V prvem primeru je do napada prišlo v postopku odvzema računalnika obsojencu, v drugem pa je obsojenec ob sproženem pozivu v sobi pravosodnega policista napadel z odrivanjem vrat in ga poskusil napasti z uporabo vilic,« so nedavna varnostna dogodka v Zavodu za prestajanje kazni zapora Dob pojasnili na Upravi RS za izvrševanje kazenskih sankcij (Ursiks).

Zapornika na zaprtem oddelku zapora so obvladali s pomočjo prisilnih sredstev in ju namestili v posebni prostor, policiji pa so ju naznanili zaradi suma storitve kaznivega dejanja napada na uradno osebo, je sporočila predstavnica Ursiksa za odnose z javnostmi Ksenja Lampe.

Prvi napad naj bi sicer bil po naših informacijah bolj nedolžne narave (med pravosodnim policistom in zapornikom naj bi prišlo do prerivanja), ni pa bilo tako v primeru obsojenca Janeza Žurge, ki zaradi umora očima Dušana Stražiščarja na Dobu prestaja kazen 11 let in pet mesecev zapora. Klical naj bi policiste in ko je eden od njih prišel v njegovo celico, naj bi ga lažje ranil z zamahovanjem z vrati, z vilicami pa naj mu ne bi uspelo prizadejati poškodb. Policist je zaradi odrgnin na bolniškem dopustu. Tudi Žurga naj bi utrpel lažje poškodbe in so ga odpeljali v novomeško bolnišnico, a od četrtka je spet na Dobu.

Z Žurgo in njegovo odvisnostjo so sicer imeli težave že v ljubljanskem priporu na Povšetovi; v času sojenja za uboj očima so namreč pravosodni policisti pri njem našli 13,74 grama marihuane. Okrožno kazensko sodnico Vesno Podjed, ki mu je sodila zaradi uboja, je zanimalo, kje jo je staknil. »Bil je pač tak dan,« ji je odgovoril in pripomnil, da zadeve ne bo komentiral. Ko je že prestajal kazen v zaporu na Dobu, so ga ujeli z drogo afgan. In pod vplivom mamil naj bi bil tudi v sredo, ko naj bi napadel pravosodnega policista.

Vodja zapora Dob je povedala, da je zavod omenjena napadalca oziroma obsojenca zaradi suma storitve kaznivega dejanja napada na pravosodnega policista za zdaj ovadil policiji in prijavil disciplinski postopek. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Vodja zapora Dob je povedala, da je zavod omenjena napadalca oziroma obsojenca zaradi suma storitve kaznivega dejanja napada na pravosodnega policista za zdaj ovadil policiji in prijavil disciplinski postopek. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Žurga je bil sicer spoznan za krivega, da je decembra 2015 v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti v stanovanju na Rakeku pretepel očima, ga nato večkrat zabodel z nožem in mu naposled toliko časa čez obraz tiščal blazino, da ga je zadušil. Napad naj bi trajal kar 15 minut. Nato je materi napisal sporočilo: »Pokliči policijo, ne v sobo, Dušan mrtev, pravica na sodišču, resno, srečno, oprostite,« ga pustil pred vrati stanovanja, v ključavnici katerih je zlomil ključ, s ključi očimovega vozila pa odšel ter se odpeljal. Spotoma je na avtocestnem počivališču iz zasebnega avtomobila nekega koprskega policista odmontiral registrske tablice in mu jih sunil. Pot ga je vodila v Ankaran, od koder je poklical policiste ter se jim predal.
 

Paznika napadel z nožem


Ravno na Dobu so sicer letošnjega januarja obravnavali še en napad na pravosodnega policista; ker so v zaporu posumili, da ima pri sebi USB modem za internet, so pazniki preiskali celico jetnika zaprtega oddelka zapora – šlo pa je za Sama Tadina, ki prestaja kar 30-letno zaporno kazen zaradi umora viškega policista Igorja Mauserja.

Kot je povedal tedanji direktor Zavoda za prestajanje kazni zapora Dob Bojan Majcen, sta pravosodna policista okrog poldneva izvajala obhod. V Tadinovi celici na zaprtem oddelku zapora sta med rutinskim pregledom našla pokrovček, za katerega sta sklepala, da pripada modemu. Zahtevala sta, da jima ga izroči, kar je tudi storil in sledil je obvezen ukrep odvzema računalnika. »Ves ta čas je bil obsojenec miren, mirno je sprejel tudi ukrep. Ko pa je pravosodni policist, ki je bil v sobi, zapuščal prostor, je pograbil kuhinjski nož in ga zabodel v hrbet, nato pa še enkrat,« je opisal Majcen. Tadina so na policijski upravi Novo mesto ovadili zaradi poskusa uboja.

V zadnjih letih je bilo napadov na zaposlene v slovenskih zaporih kar precej. V nekaj primerih so bili pravosodni policisti lažje ranjeni. Lani so tako obravnavali 12 napadov in šest poskusov napadov, leto prej 23 napadov in osem poskusov napadov, leta 2016 23 napadov in sedem poskusov napadov, leta 2015 pa 13 napadov in 14 poskusov napadov
 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine