Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

Osebe z demenco naj bodo čim dlje doma, a svojci težko sami nosijo breme

Štefanija L. Zlobec: Število prostovoljcev - družabnikov na področju demence je izrazito nizko, povpraševanje po njihovi pomoči pa je izjemno veliko.
Meja med demenco in pozabljanjem je tanka. FOTO: Jure Eržen/Delo
Meja med demenco in pozabljanjem je tanka. FOTO: Jure Eržen/Delo
21. 9. 2023 | 05:00
21. 9. 2023 | 11:49
27:39

V nadaljevanju preberite:

Priporočilo ADI in Evropske Alzheimer organizacije je, da osebe z demenco čim dlje ostanejo v domačem okolju, saj to predstavlja najbolj humano in ekonomično rešitev za družino kot tudi državo. Treba pa je opozoriti, da svojci ne morejo dolgo nositi tega bremena brez sistemsko urejene podpore države, zato je nujno izvajati zakon o dolgotrajni oskrbi.

Po podatkih ADI za eno osebo z demenco skrbijo vsaj trije ljudje. Bolezen traja dolgo, je tudi izredno draga in je veliko finančno breme tako za družine kot za državo. Zato je izjemno pomembno, da vsaka država razvije celovito strategijo za demenco in zagotovi ustrezna sredstva za izboljšanje tega področja.

Za bivanje v domovih za starejše se svojci pogosto odločijo, ko bolezen že toliko napreduje, da ne zmorejo več zagotavljati potrebne oskrbe doma, in ko dobijo prosto mesto na oddelku za demenco. Tovrstnih oddelkov pri nas primanjkuje, opazen pa je napredek, saj imajo v marsikaterem domu gospodinjske skupnosti s strukturiranimi dnevnimi dejavnostmi, katerih cilj sta čim boljša kakovost življenja oseb z demenco in okolje, v katerem umirjeno preživljajo dneve.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine