Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

V domovih decembra še večja pozornost zagotavljanju varnih obiskov

Govorci so bili poleg Jelka Kacina še državni sekretar Cveto Uršič, Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata in Tomaž Pečjak s Policije.
FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo
Be. B., Š. J.
4. 12. 2020 | 10:55
4. 12. 2020 | 13:50
8:11
Drugi val epidemije covida-19 se še ne umirja, zato je vlada v četrtek podaljšala veljavnost vseh protikoronskih omejitev. Pri tem je sprejela strategijo sproščanja protikoronskih ukrepov, kot glavna pogoja sta opredeljena sedemdnevno povprečje okuženih in število bolnikov v bolnišnicah. Sprejela je tudi načrt cepljenja proti covidu-19.

V četrtek je bilo ob 6853 opravljenih testov potrjenih 1784 novih okužb, pozitivni delež je znašal 26,3 odstotka. Umrlo je 61 bolnikov s covidom-19. Prvi pogoj iz načrta sproščanja ukrepov (povprečno manj kot 1350 okužb v zadnjih sedmih dnevih), še ni izpolnjen. To povprečje trenutno znaša 1487, kot je pojasnil Jelko Kacin. V bolnišnicah je bilo v četrtek sprejeti 123 bolnikov s covidom-19, odpuščenih pa je bilo 86 ljudi. Bolnišnično oskrbo je potrebovalo 1284 oseb, med njimi jih je 197 potrebovalo intenzivno nego.

Med občinami glede na število novih okužb izstopajo Brežice z 29 okužbami, Ivančna Gorica z 20, Koper s 40, Lenart z 20, Murska Sobota s 30, Nova Gorica s 27, Novo mesto z 69, Poljčane s 23, Polzela z 22, Postojna s 44, Ptuj s 34, Slovenska Bistrica s 46.

Na današnji vladni novinarski konferenci so sodelovali državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Cveto Uršič, Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata, namestnik generalnega direktorja Policije Tomaž Pečjak ter vladni govorec, veleposlanik Jelko Kacin.



Državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Cveto Uršič je predstavil stanje v domovih za starejše. Kot je dejal, se veča število ozdravelih stanovalcev: iz sivih v bele cone se jih je vrnilo približno 3000, samo včeraj 207. Pozitiven trend ozdravelih je tudi med zaposlenimi, na delovno mesto se je tako vrnilo že 1500 zaposlenih, včeraj 55. Še vedno pa so številke na novo okuženih in umrlih bolnikov s covidom-19 visoke. V četrtek je bilo na novo okuženih 199 stanovalcev in 89 zaposlenih v DSO. 64 odstotkov stanovalcev je sicer covid-19 prebolelo asimptomatsko oziroma z blažjimi znaki.

FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo


Kot je pojasnil Uršič, z domovi ohranjajo redne stike, imajo tudi redne tedenske videokonference, ki so se izkazale kot primer dobre prakse. Na teh konferencah sodelujejo tudi zdravstveni strokovnjaki in strokovnjaki drugih strok. Nazadnje so pozornost namenili zagotavljanju varnih obiskov, predvsem decembra, saj gre za mesec praznovanj, kar velja tudi za stanovalce v domovih. Pravno podlago, vezano na obiske in odhode domov, so tako vključili že v PKP5, na prvem mestu pa je zagotavljanje varnosti stanovalcev in zaposlenih. »Dom je dom, kjer mora potekati življenje, ki je primerljivo tistemu doma, kjer je torej treba zagotavljati stike.« Kot je dodal, do povsem pristnega stika ne more priti, ampak to rešujejo z varnimi kotički oziroma da se obiskovalcem omogoči, da dobijo vso potrebno varovalno opremo, tako je lahko obisk možen tudi v rdečih conah.

Kot primer dobre prakse je omenil Dom Danice Vogrinec v Mariboru, kjer so – ker v samem domu to ni mogoče – rdečo cono prestavili v športno dvorano. Poleg intimnosti je zagotovljena tudi domačnost, možnost stikov in prazničnega vzdušja. Vse te cone pa so organizirane v dogovoru s stroko.

Po besedah državnega sekretarja se uspešno realizira ukrep financiranja dodatnih kadrov v socialnovarstvenih zavodih. Za čas epidemije so zaposlili dodatni kader, in sicer 367 oseb, študentje in dijaki so opravili 72.476 ur, prek začasnega in občasnega dela 5096 ur, poleg tega pa je bilo mesečno v programu javnih del udeleženih 134 oseb. Kot je še dodal Uršič, se hitri testi v DSO izvajajo, porabljena sredstva za te namene bodo povrnjena iz proračuna RS. Prav tako pa bodo zaposleni in stanovalci v domovih prva skupina, ki bo cepljena, v domovih se na cepljenje že pripravljajo.

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo




Namestnik generalnega direktorja Policije Tomaž Pečjak je pojasnil, da policija ob rednem delu izvaja tudi nadzor nad upoštevanjem ukrepov, predvsem glede gibanja, zbiranja in potovanja ljudi. Poudaril je, da je namen policije doseči z najmanj sredstvi – torej najprej z opozorili, če ti ne zadoščajo, pa s stopnjevanjem ukrepov –, da se upoštevajo ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa. Kot je povedal, ugotavljajo, da ljudje spoštujejo odloke. »Še posebej zelo skrbno vsakodnevno opravljamo po 21. uri nadzore v večjih mestih, prav tako opravljamo kontrolo na cestnih povezavah, pri čemer zaznavamo zmanjšanje števila kršitev.« Od petka, 27. novembra, do danes so izrekli 1002 opozorili in izdali 617 plačilnih nalogov ter hitrih postopkov (v večini primerov gre za kršitve odlokov o prehajanju meje ali odloka o omejitvi gibanja – prehajanje občin).

FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo


Največ opozoril je bilo izdanih na območju PU Celje (404), Ljubljane (326) nato sledita upravi Maribor (75) in Koper (51). Največ glob pa je bilo izrečenih na območjih Policijskih uprav Ljubljana (201), Novo mesto (199), Celje (81) ter Maribor (67).

Od prejšnjega petka do včeraj je policija na mejnih prehodih in kontrolnih točkah izdala 1683 potrdil o napotitvi v karanteno na domu (1445), od tega 1519 za polnoletne in 164 za mladoletne osebe. Po državah: BiH 672, Hrvaška 370, Srbija 188 in Kosovo 160.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine