Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Okolje

Suša v slovenski Istri: vojna v času miru

V Rižanskem vodovodu so ponosni, da še vedno zagotavljajo pitno vodo. Ribiči svarijo, da Rižana ne sme presahniti.
Brez namakanja v kmetijstvu ne gre. A če ni vode za namakanje, se vse posuši. FOTO: Črt Piksi
Brez namakanja v kmetijstvu ne gre. A če ni vode za namakanje, se vse posuši. FOTO: Črt Piksi
19. 8. 2022 | 05:00
12:33

V nadaljevanju preberite: 

V slovenski Istri je vrhunec turistične sezone. Po cestah se počasi pomikajo kolone vozil s počitnikarji, na plažah se tare kopalcev, v mestih komaj dobiš parkirni prostor, v restavracijah so zasedene skoraj vse mize. Vzdušje je brezskrbno počitniško, a v zaledju Istre se v tišini bije srdita vojna – za pitno vodo in ohranitev ekosistema Rižane.

Pred vodarno Rižanskega vodovoda se nenehno izmenjujejo tovornjaki zasebnikov in Slovenske vojske, ki s cisternami dovažajo vodo, načrpano v reki Unici. Okoli sto cistern na dan pripelje do 3000 kubičnih metrov surove vode, ki jo v vodarni obdelajo v pitno. Tako je že od 26. julija. Brez dodatne vode bi morali v slovenski Istri uvesti redukcije pitne vode, saj je izvir Rižane, ki je glavni in edini vodni vir za vodooskrbo v tem delu države, že pred meseci presahnil. Voda, ki jo črpajo iz podtalnice v zaledju izvira, ter voda, ki jo dokupijo iz drugih vodovodov, ne zadošča več za vodooskrbo turistično prenapolnjene slovenske Istre.

Direktor Rižanskega vodovoda Martin Pregelj je vidno v stresu. »Skoraj tako je kot v vojni,« opiše. »Vsakič, ko premaknemo okvirček na koledarju, sem zadovoljen, da je mimo še en dan, ko smo uspeli našim dejanskim lastnikom, občankam in občanom, nemoteno zagotoviti zdravo, neoporečno vodo iz pipe.«

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine