Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Za umor bo sedel dolgih 25 let in pol

Sodniki so kmalu po izreku ugotovili, da je prišlo do napake, in kazen znižali za en mesec.
Bojan Sep je obžaloval, da je umoril nekdanjo partnerico. FOTO: Aleš Andlovič
Bojan Sep je obžaloval, da je umoril nekdanjo partnerico. FOTO: Aleš Andlovič
Aleš Andlovič
15. 6. 2018 | 21:55
4:45
Maribor – Dobri dve uri po včerajšnjem izreku sodbe mariborskega okrožnega sodišča Bojanu Sepu je senat Mariborčanu kazen znižal za en mesec. Če ga je sodnik Danilo Obersnel še opoldne obsodil na skupno kazen 25 let in sedem mesecev zapora, mu je bil zaradi kršitve zakona primoran skupno kazen za umor in skrunitev trupla nekdanje partnerice Vlatke Petrik znižati za en mesec. Opozorilo za napako, s katero bi sodba pred višjimi sodniki verjetno padla, je prišlo iz novinarskih vrst.



Predsednica mariborskega sodišča Alenka Zadravec je namreč včeraj nekaj po 14. uri popoldne sporočila: »Takoj po razglasitvi sodbe je sodni senat v polni sestavi sprejel sklep, s katerim je po uradni dolžnosti zaradi očitne napake pri pisanju odredil popravek zapisnika o razglasitvi sodbe, tako da se v izreku sodbe, pri izreku enotne kazni besedilo petindvajset let in sedem mesecev zapora spremeni v pravilni zapis petindvajset let in šest mesecev zapora.« Sepu so namreč za umor naložili 25 let zapora, za skrunitev trupla pa sedem mesecev zapora, enotna kazen pa mora biti nižja od seštevka obeh izrečenih kazni.
Ne glede na enomesečno zmanjšanje kazni so bili po včerajšnji razglasitvi sodbe zadovoljni samo na tožilski strani. Okrajni državni tožilec Martin Ulaga je zadovoljen zapuščal stavbo sodišča: »Glede na to, da je sodnik skoraj v celoti sledil našemu predlogu, smo na tožilstvu zelo zadovoljni in predvidevam, da se ne bomo odločili za pritožbo.« Precej bolj razočaran je bil zagovornik obtoženega, mariborski odvetnik Igor Marinšek, ki si je skozi celotni proces prizadeval dokazati, da je bil njegov klient k dejanju iz konca lanskega septembra izzvan.

Odvetnik Marinšek je želel v sklepni besedi sodnika Danila Obersnela prepričati, da o tem, kaj se je v resnici dogajalo v stanovanju, vedo le tri osebe (poleg obtoženega in pokojne še Vanesa Vajdič, ki je bila vseskozi navzoča). Marinšek je menil, da v tem primeru ni šlo za umor, »ampak za uboj na mah ali kvečjemu za uboj«. Taktika se ni izšla, saj je senat skoraj v celoti sledil predlogu tožilstva, ki je predlagalo kazen 26 let in pol zapora. »Obtoženi je z izživljanjem nad truplom pokojne žalil njeno dostojanstvo,« je v obrazložitvi poudaril sodnik Danilo Obersnel.

Po mnenju senata je bilo obtoženemu Bojanu Sepu kot oteževalno okoliščino šteti tudi, da je bil v preteklosti že kaznovan za nasilna dejanja. Ob tem je sodišče sodbo oprlo na mnenje izvedenca psihiatra, da obtoženi Sep kljub nekaterim psihosocialnim motnjam ne trpi za nobeno psihiatrično boleznijo in se je povsem zavedal svojih dejanj. Kot motiv za umor je sodišče izpostavilo koristoljubje, saj je želel Bojan Sep skupaj z novo partnerico Vaneso Vajdič še naprej prebivati v stanovanju Vlatke Petrik, čeprav naj bi ta najprej v to privolila, zatem pa si je premislila.

Odvetnika Igorja Marinška tudi znižanje kazni za en mesec ne bo odvrnilo od vložitve pritožbe: »Če ste sledili moji zaključni besedi, veste, da se bomo zagotovo pritožili. Ugotavljam, da na sojenju na prvi stopnji niso bili upoštevani dokazni predlogi, ki bi bili v korist obdolženega. Menim, da bi lahko obdolženi tako vsaj poskušal, če že ne dokazal, kakšen je bil resničen dogodek. Istočasno pa bi pokazali tudi, kakšna je verodostojnost priče, na katero je sodišče prve stopnje oprlo sodbo za obe kaznivi dejanji.«

Spomnimo, da je do tragedije v stanovanju na Preradovičevi ulici v Mariboru prišlo lanskega septembra. Bojan Sep je svojo nekdanjo, deset let starejšo partnerico Vlatko Petrik umoril v nenavadnih okoliščinah. Po umoru sta Sep in njegova nova partnerica Vajdičeva ob truplu umorjene popivala in se drogirala še tri dni. Dan po umoru je sicer varnostnik, ki skrbi za varnost in red v blokih na Preradovičevi ulici, slišal iz notranjosti stanovanja glasno prepiranje in razgrajanje. Poklical je policista, ki pa sta ostala pred zaprtimi vrati, saj se na njuno zvonjenje in trkanje ni nihče odzval. Šele dva dni pozneje so bile odkrite vse razsežnosti tragedije.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine