Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Ubil ga je in truplo zavil v preprogo

Priznal krivdo: Žarko Malešević se je lanskega decembra sprl z Danielom Ceglarjem in ga zabodel – Podrobnosti niso znane
Žarko Malešević je priznal krivdo za uboj.
Žarko Malešević je priznal krivdo za uboj.
Jure Predanič
29. 5. 2018 | 06:00
4:36
Ljubljana – »Žal mi je, da se je to zgodilo,« je po večkratnem vprašanju sodnika, ali ima še kaj dodati o dogodku, zaradi katerega se je znašel na zatožni klopi, le nekako izustil Žarko Malešević, državljan Bosne in Hercegovine, ki so ga na sodišče pripeljali iz pripora. Zaradi uboja Daniela Ceglarja bo sedel deset let.
Jure Predanič
Potem ko Malešević že v preiskavi ni bil zgovoren in ni razkril podrobnosti spora, ki se je končal s smrtjo 56-letnega Ceglarja, tudi na predobravnavnem naroku ni bilo slišati veliko o dogodkih lanskega decembra. Malešević, Ceglarjev znanec, sicer voznik tovornjaka iz Prnjavora v BiH, ki se preživlja s priložnostnimi »furami,« je bil v stanovanju pokojnega na Lučarjevem Kalu pri Ivančni Gorici. Čeprav je bil menda zraven tudi alkohol, ta ni bistveno vplival na razplet dogodkov, prav tako ne neporavnani računi med obtoženim in pokojnim, vsaj tožilstvu to ni znano. Že pred tem naj bi se namreč enkrat sprla zaradi plačila za neki računalnik.
Kaj je bil pravi povod za kruto dejanje, tako ve le Malešević. Tožilka Jerneja Pielick je obtoženemu očitala, da je v natančno neugotovljenem času med 13. uro in 50 minut 28. decembra in osmo zjutraj naslednjega jutra Ceglarja z nožem trikrat zabodel v vrat, da je zaradi poškodb več vratnih žil umrl. Nato je truplo zavil v preprogo in ob njem preživel več dni, pokojniku pa je tudi ukradel bančno kartico in z njegovega računa dvignil 350 evrov.
Kot smo poročali, so kriminalisti zadevo razvozlali šele na silvestrovo, ko so bili obveščeni, da svojci pogrešajo Ceglarja. Z njim so bili nazadnje v stiku 28. decembra, odtlej pa se je na njegov telefon oglašal 30-letni Malešević, ki je živel pri njem. Ta jim je menda zatrjeval, da je z Ceglarjem vse v redu, da je le odšel v Banjaluko na obisk k prijateljem iz vojske. A že 29. decembra naj bi Malešević nekomu poslal SMS: »Sinoči sem zaklal človeka.« Ko so kriminalisti 31. decembra potrkali na vrata Ceglarjeve hiše, jim je odprl Malešević in tudi njim je natvezil, da je lastnik v Bosni. Pobarali so ga, kaj je pod kupom cunj v kuhinji, odvrnil pa jim je, da nič: »Samo en Cigan tukaj spi.«

Že grozil z nožem

Tožilka je včeraj v primeru priznanja krivde predlagala deset let zapora, obenem pa preklic pogojne kazni, ki si jo je Malešević na okrajnem sodišču v Kočevju prislužil lani zaradi grožnje in kršitve nedotakljivosti stanovanja. Februarja 2016 je Malešević v družbi pajdaša vstopil v hišo oškodovanca, tako da je razbil steklo na vhodnih vratih, mu prislonil nož na vrat in zagrozil, da ga bo ubil, »ko se mu pozdravi roka«. Enotna kazen, ki jo je predlagala tožilka, je bila deset let in štiri mesece zapora. V končni besedi je poudarila, da obtoženčevo ravnanje po storitvi kaznivega dejanja kaže na to, da gre za popolnoma brezobzirnega in preračunljivega človeka brez empatije. Zato, je dodala, predlaga tudi podaljšanje pripora, saj je nevaren za ljudi. Ker je državljan BiH (ki Sloveniji ne izroča svojih državljanov), pa je razlog za pripor tudi begosumnost.
Obramba višini kazni, ki je bila s tožilstvom dogovorjena, ni nasprotovala, je pa zagovornik menil, da ni razlogov za pripor in da le dejstvo, da je obtoženi državljan BiH, ne pomeni, da je begosumen. Ker tudi v BiH nima premoženja, po mnenju obrambe ni razlogov, da bi zapustil Slovenijo, je dejal zagovornik.
Toda sodišče je v celoti pritrdilo predlogu tožilstva, tudi glede pripora, ki mu ga je sodnik Marko Črešnovar podaljšal do nastopa zaporne kazni. Maleševiću je ob tem še pojasnil, da mu sodišče sicer ni smelo izreči višje kazni, kot jo je predlagalo tožilstvo, ni pa našlo nobenega razloga, da bi mu izreklo nižjo. Tožilski predlog deset let zapora je ob upoštevanju priznanja kot olajševalne okoliščine in predkaznovanosti kot oteževalne po njegovem mnenju povsem primerna kazen. »Upam, da boste v tem času vendarle toliko dozoreli, da boste ugotovili, da težav ne morete reševati na tak način,« so bile še zadnje njegove besede Maleševiću, ki mu jih je prevedla sodna tolmačka.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine