Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

S tovornjakom je četverici zaprl pot

Trčenje je bilo usodno za 36-letnika, njegovi prijatelji so bili hudo poškodovani.
V nesreči je umrl 36-letni Boris P. iz Jelšan. FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice
V nesreči je umrl 36-letni Boris P. iz Jelšan. FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice
2. 11. 2021 | 08:10
10. 11. 2021 | 11:06
4:06

»Bilo je deževno, pred nesrečo sem gledal dol, bral sem sporočilo, ki sem ga prejel na mobilni telefon. Ko so sopotniki zakričali, sem pogledal gor in kakšnih 20 ali 30 metrov pred nami zagledal kamion na našem voznem pasu, na levem pa je bil njegov polpriklopnik. Imeli smo v celoti zaprto pot,« je na sodišču o tragediji, v kateri je umrl njegov prijatelj in zaradi katere sodijo Draganu Biljanu iz Hrvaške, povedal 27-letni Rok Č.

Devetinštiridesetletni Biljan, avtoprevoznik iz Mučićev, je z osemnajsttonskim tovornim vozilom s polpriklopnikom 18. maja 2018 trčil v četverico, ki je v fiatu puntu pravilno peljala po svojem voznem pasu, a krivdo za hudo prometno nesrečo zavrača. Tragedija se je zgodila blizu razcepa za Smrje na glavni cesti od Ribnice proti Ilirski Bistrici. Trčenje je bilo zaradi pretrganja srca, izlitja krvi v prsno votlino s takojšnjo prekinitvijo srčnega obtoka usodno za 36-letnega Borisa P. iz Jelšan, njegovi prijatelji so preživeli, a so bili hudo poškodovani. Biljanu, ki je v torek spet sedel na zatožno klop koprskega sodišča, tožilstvo očita, da je vozil prehitro glede na klanec v padcu, ovinkasto cesto ter mokro in spolzko cestišče, zato je v desnem nepreglednem ovinku tovorno vozilo s polpriklopnikom zaneslo v levo in je osebnemu vozilu zaprlo pot.

«Pretres možganov sem imel, zato se nesreče ne spominjam,« je v sredo pričal voznik in lastnik fiata punta Daniel D. z Velikega Brda. »S Patrikom Č. in njegovim bratrancem Rokom smo se kot običajno dobili pri gostilni Potok v Dolenjah pri Jelšanah. Patrik se je usedel zraven mene, Rok je bil zadaj, potem smo se odpeljali v Ilirsko Bistrico po Borisa. Patrik se je v Ilirski Bistrici presedel na zadnji sedež, pokojni pa je bil ob meni, peljali smo se v smeri Pivke, v nočno izmeno v Pivko perutninarstvo, kjer smo vsi štirje delali v skladišču,« je povedal koprskemu okrožnemu sodniku Julijanu Glavini. Zadnje, česar se je spomnil, je bilo, da so opazili tovornjak, ki je šel na njihov pas, in da so vsi v vozilu zakričali. »Ne spomnim se, kako sem odreagiral,« je dejal. Pojasnil je, da ga na tistem kritičnem delu še nikoli ni zaneslo na nasprotno stran vozišča. Cesto in nevarni ovinek, v katerem so trčili, dobro pozna, prevozil da ga je dvakrat na dan s povprečno hitrostjo od 50 do 60 kilometrov na uro, tam je vedno prilagodil hitrost.

Ni izrekel sožalja

Obramba, ki se sklicuje tudi na to, da je bil punto tako star, da je po trčenju povsem strohnel sovoznikov sedež kar odtrgalo z nosilcev, pnevmatike pa da so bile neustrezne, je sodišču kot dokaz predložila fotografije uničenega vozila, ko je bilo to še pri Danielu D. doma. Mater pokojnega, Blanko P., ki je v tragičnih nesrečah izgubila sina, dva brata, očeta in vnuka, je zanimalo, zakaj so posneli fotografije na dvorišču priče, po njenem mnenju tudi niso bile posnete z javnega mesta. Kako so jih pridobili, kdo jih je naredil in zakaj, odvetnik obtoženega Denis Zobarič ni želel odgovoriti, prav tako ne obtoženi, za katerega je mati pokojnega po obravnavi dejala, da se za nesrečo ni opravičil ali ji izrekel sožalja.

Rok Č. je med drugim še povedal, da so vsi trije izstopili iz vozila, Boris, ki ni kazal znakov življenja, pa je bil ukleščen. Da ga ne bi še bolj poškodovali, so ga pustili v avtu. Trčenja se ni spomnil, povedal pa je, da ga je potisnilo ob sedež in mu zlomilo nos, tako da so ga morali operirati. Poleg tega je imel zlomljen gleženj, napočena rebra ter zrak med pljuči in pljučno steno. V bolnišnici je preživel dva tedna, na bolniškem dopustu pa je bil tri mesece.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine