Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Razno

Umrl je etnolog dr. Zmago Šmitek

Veljal je za etnologa, ki je z obsežnim znanstvenim in pedagoškim opusom pomembno prispeval k samospoznavanju Slovencev.
Dr. Zmago Šmitek. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Dr. Zmago Šmitek. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
V. U.
18. 9. 2018 | 16:27
18. 9. 2018 | 17:02
2:29
Poslovil se je dr. Zmago Šmitek, dolgoletni profesor na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo ljubljanske Filozofske fakultete. Vest o njegovi smrti so objavili na spletni strani fakultete.

Veljal je za etnologa in kulturnega antropologa, ki je z obsežnim znanstvenim in pedagoškim opusom pomembno prispeval k samospoznavanju Slovencev, v odnosu do nas samih in v naši interakciji s kulturami sveta.


 

Zaslužni profesor Oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo


Rodil se je leta 1949 v Kropi, iz etnologije in zgodovine umetnosti pa leta 1973 diplomiral na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Leta 1983 je doktoriral iz teme Obzorje Slovencev na področju neevropskih kultur, med drugim pa se izpopolnjeval tudi v Indiji, na univerzi v New Delhiju. Leta 1990 je na domači fakulteti postal izredni profesor za neevropsko etnologijo in etnologijo Evrope in leta 1995 redni profesor za neevropsko etnologijo in antropologijo religije. Nekaj let je bil tudi predstojnik oddelka, kot zaslužen profesor pa ostal na fakulteti angažiran tudi po upokojitvi.

Bil je izredno ploden avtor, kot temeljna področja njegovega raziskovanja izpostavljajo zgodovino slovenske etnologije in kulturne antropologije, religijo, primerjalno mitologijo, kulturo Slovencev in Slovanov ter stike Slovencev z neevropskimi kulturami, predvsem s kulturo Azije.

V spominu bo ostal tudi kot pobudnik in soorganizator Mednarodnega etnološkega mediteranskega simpozija, ki je več kot desetletje, od leta 1994, potekal v Piranu. Bil je prejemnik več priznanj: leta 1987 je za knjigo Klic daljnih svetov prejel Kajuhovo nagrado, leta 1999 zlato plaketo Univerze za izjemne zasluge in leta 2005 Murkovo priznanje za knjigo Mitološko izročilo Slovencev.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine