Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Knjiga

Pogled Meduze je treba vzdržati

V svoji novi knjigi Aleš Šteger za branje naše realnosti uporablja oguljeni jezik, kadriranje in matrico mitološke pripovedi.
Petindvajsetega septembra bo v Švici prejel nagrado spycher fundacije Leuk Castle za roman Neverend. FOTO: Črt Piksi/Delo
Petindvajsetega septembra bo v Švici prejel nagrado spycher fundacije Leuk Castle za roman Neverend. FOTO: Črt Piksi/Delo
20. 9. 2022 | 08:45
10:39

V nadaljevanju preberite:

Evropo, Prometeja, Narcisa, ­Orfeja, Meduzo in Ikarja dobro­ poznamo iz grške mitologije. Nad njihovimi usodami, vnaprej določenimi s prerokbami, so bedeli antropomorfni bogovi z mogočnega Olimpa. Kdor je bil nečimrn, predrzen, kdor si je ob preizkušnjah upal izzivati usodo, bogove, je bil kaznovan.

Kaj nam starodavni miti povedo o človeški naravi, o tako imenovani višji sili – ali silah –, nas zgodovina, (pre)izkušnje sploh kaj naučijo? Kako nas je opazovati od daleč, kako tam zgoraj zveni smeh na naš račun? Aleš Šteger je šest grških mitov v zbirki novel Bogovi se nam smejijo postavil v sodobni čas, v kontekste, kot sta begunska kriza in vplivništvo, s protagonisti, ki nosijo imena nekaterih glavnih (tragičnih) mitoloških likov, med njimi pošasti, ki so ji iz glave rasle kače, zaradi njenega pogleda pa so nasprotniki okameneli.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine