Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Še en mesec za pogajanja o novih naftnih kvotah

Cene nafte: Rusijo muči ameriška naftna prevlada – Razlika v ceni med nafto brent in zahodnoteksaško nafto se je zmanjšala
Infografika Delo
Infografika Delo
2. 11. 2019 | 06:00
2:29
Čeprav se napetosti na Bližnjem vzhodu ne zmanjšujejo, se je pozornost vendarle usmerila stran od strateških morskih in naftnih poti. Sever Sirije je za preskrbo z nafto manj pomemben kot Hormuška ožina. Cena nafte pa bo novembra nihala predvsem v pričakovanju novega dogovora članic Opeca.

Napovedi cene nafte so se v zadnjih tednih znova osredotočile na upočasnjeno gospodarsko rast in prevelike količine nafte na svetovnih trgih. Medtem ko je ponudba Irana zaradi sankcij upadla in je bila zaradi terorističnih napadov prejšnji mesec manjša tudi ponudba nafte iz Savdske Arabije, pa ZDA močno povečujejo črpanje. Prav tako Nigerija. Ta afriška država je imela in še ima precej težav s terorističnimi vpadi na naftna polja. Toda z novimi črpališči je skoraj podvojila črpanje.

Članice kartela Opec in Rusije se bodo o podaljšanju omejitev črpanja znova pogajale v začetku decembra. Rusija že opozarja, da dogovor ne bo imel velike vrednosti, če bodo ZDA še naprej povečevale črpanje. Ruski analitiki ugotavljajo, da se rast črpanja v ZDA upočasnjuje in da se je skoraj ustavila učinkovitost vrtanja. Pomemben del dogovora bo tudi pričakovana rast povpraševanja, kjer pa imajo znova taktirko ZDA, ki se s Kitajsko pogajajo o trgovinskem sporazumu.

Infografika Delo
Infografika Delo
Zaradi zmanjšanja napetosti v Hormuški ožini se je zmanjšala razlika v ceni med nafto brent in zahodnoteksaško lahko nafto. Borzna cena severnomorske nafte brent se bolj odziva na krizne razmere. Delno tudi zato, ker ZDA skoraj vso načrpano nafto porabijo zase. Letos so črpanje nafte povečale za osem odstotkov. Oktobrski podatki kažejo, da ZDA na dan napolnijo rekordnih 12,6 milijona sodov. Rusija, ki je imela sredi leta nekaj težav s črpanjem zaradi onesnaženja, je na dan načrpa okoli 11,25 milijona sodov. Države Opeca so septembra načrpale 28,9 milijona sodov nafte na dan, pri čemer je Savdska Arabija prispevala dobrih devet milijonov sodov na dan.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine