Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Lidlov logistični center za 70 milijonov evrov

V Arnovskem gozdu ob avtocesti v Arji vasi raste največji logistični center za oskrbo Slovenije, v njem bo 200 delovnih mest.
Gradnja Lidlovega logističnega centra za vso Slovenijo v Arnovskem gozdu Foto: Brane Piano/DELO
Gradnja Lidlovega logističnega centra za vso Slovenijo v Arnovskem gozdu Foto: Brane Piano/DELO
13. 6. 2018 | 13:02
14. 6. 2018 | 06:27
3:12
Arja vas pri Žalcu – Ob avtocestnem priključku Arja vas je Lidl Slovenija začel največjo gospodarsko investicijo v državi v tem letu in po Magni drugo največjo pri nas; gradnjo osrednjega logističnega centra za preskrbo svojih slovenskih trgovin. Generalni direktor Lidla Slovenije Gregor Kosi je pri tem napovedal, da se v Ljubljani že dogovarjajo za gradnjo še večjega skladišča, iz katerega bodo preskrbovali širšo regijo.
 
Kosi je poudaril, da so se pri pripravi in izvedbi projekta zanesli na slovensko znanje, saj pri gradnji v Arnovskem gozdu sodeluje 15 domačih podjetij; glavni izvajalec je CGP iz Novega mesta, največ gradbenih del pa trenutno izvaja Toming Inženiring Velenje družine Ročnik. Žalski župan Janko Kos, ki se je z ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravkom Počivalškom včeraj udeležil polaganja temeljnega kamna, je Lidl spodbudil k prihodu v Žalec, Ročnik pa je trgovcu prodal zemljišče za gradnjo in pridobil gradbeno dovoljenje. Investitor je občini plačal 300.000 evrov komunalnega prispevka ter na poseben račun proračuna nakazal 1,8 milijona evrov depozita. Za ta denar ob priključku Arja vas že gradi javno parkirišče in prestavlja komunalne vode. Dela izvaja PUP Velenje, še eno Ročnikovo podjetje.
 
Na strehi elektrarna
 
Za občino je najpomembnejša velika investicija, širjenje poslovne cone in nekaj novih delovnih mest. Kot pravijo v Lidlu Slovenija, bo območje logističnega centra obsegalo 13 hektarov površin, stavba pa 57.000 kvadratnih metrov. Gradnja bo trajnostna, na streho bodo postavili tudi 1-megavatno sončno elektrarno. Investicija bo Lidl Slovenija stala 70 milijonov evrov. »Logistični center bo največji tovrstni objekt v Sloveniji v zadnjih letih, eno prvih Lidlovih modularnih skladišč na svetu in eden najsodobnejših takšnih objektov v Evropi,« je povedal Kosi in dejal, da lokacija zadovoljuje vse njihove potrebe za preskrbo Slovenije. Lidl je prvo trgovino v Sloveniji odprl leta 2007, danes jih ima 52 in v njih zaposluje 1500 ljudi. Sedanje skladišče v Komendi, kjer imajo 120 zaposlenih, je postalo premajhno. Kot je dejal Kosi, se sodelavcem kljub temu ne bi radi odpovedali, zato so jim ponudili, da bi se v drugi polovici leta 2019, ko naj bi bilo skladišče v Arnovskem gozdu končano, vozili na delo v Arjo vas. Pri tem je dodal, da bodo že takoj potrebovali še 80 delavcev.
 
Napovedal je, da se v Ljubljani začenjajo pogovori o gradnji še večjega logističnega centra, iz katerega bo Lidl preskrboval širšo regijo. Lidl Slovenija je del nemške trgovske verige, ki posluje v 30 državah, trgovine pa ima v 28 državah.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine