Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Gospodarsko razpoloženje se slabša, a je še vedno na visoki ravni

V novembru je bil kazalnik gospodarske klime pri nas nižji kot v oktobru in novembru 2017, že tretji mesec zapored se niža tudi v Nemčiji.
Gospodarska klima se zadnje leto slabša, pozitivni premiki so le pri gradbeništvu. Foto Jure Eržen
Gospodarska klima se zadnje leto slabša, pozitivni premiki so le pri gradbeništvu. Foto Jure Eržen
26. 11. 2018 | 11:25
26. 11. 2018 | 12:42
2:17
Ljubljana – Gospodarsko razpoloženje je bilo v novembru 2018 za 1,5 odstotne točke slabše kot v oktobru in za 6,1 odstotne točke slabše kot v novembru 2017, vendar je še vedno ugodno, saj je za 11,4 odstotne točke višje od dolgoletnega povprečja, ugotavljajo na državnem statističnem uradu (Surs).

Na znižanje vrednosti kazalnika na mesečni ravni je najbolj vplival padec kazalnika zaupanja v predelovalnih dejavnostih (za 1,2 odstotne točke). Negativna sta bila tudi vpliva kazalnikov zaupanja v trgovini na drobno (za 0,4 odstotne točke) in storitvenih dejavnostih (za 0,2 odstotne točke). Pozitivno sta na mesečno spremembo vplivala kazalnika zaupanja v gradbeništvu (za 0,2 odstotne točke) in med potrošniki (za 0,1 odstotne točke).

Tudi na letni ravni so na znižanje vrednosti kazalnika gospodarske klime najbolj vplivali nižji kazalniki zaupanja v predelovalnih dejavnostih (za 2,7 odstotne točke), v storitvenih dejavnostih (za 1,8 odstotne točke), med potrošniki (za 1,2 odstotne točke) in v trgovini na drobno (za eno odstotno točko). Pozitiven je bil na letni ravni le vpliv kazalnika zaupanja v gradbeništvu (za 0,5 odstotne točke), še ugotavljajo na Sursu.


Ifo: Nemško gospodarstvo se ohlaja


Gospodarsko razpoloženje se že tretji mesec zapored slabša tudi v naši največji gospodarski partnerici Nemčiji, ugotavlja vodilni nemški gospodarski inštitut, münchenski Ifo. Pri tem dodaja, da se nemško gospodarstvo ohlaja, v zadnjem četrtletju tega leta naj bi gospodarska rast v največji evropski ekonomiji znašala največ 0,3 odstotka.   

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine