Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Evrsko območje januarja z višjo, 5,1-odstotno inflacijo

Rast cen malo višja kot decembra, daleč največji vpliv na inflacijo imajo za kar 28,6 odstotka višje cene energije, ugotavlja Eurostat.
Cene energentov so glavno gonilo inflacije v evrodeželi. FOTO: Alessandro Bianchi/Reuters
Cene energentov so glavno gonilo inflacije v evrodeželi. FOTO: Alessandro Bianchi/Reuters
2. 2. 2022 | 11:47
2. 2. 2022 | 11:55
1:50

Inflacija v evrskem območju je januarja znašala rekordnih 5,1 odstotka oziroma desetinko odstotne točke več kot decembra lani, kaže prva ocena Eurostata. Ta vsebuje prve številke za 18 članic evrskega območja, izjema je le Slovenija, kjer naj bi Surs podatek za januar objavil v ponedeljek. 

Med posameznimi komponentami evrske inflacije še naprej močno izstopajo cene energije, zvišane za 28,6 odstotka, sledijo cene hrane, alkohola in tobaka (višje za 3,6 odstotka), storitve so se na letni ravni podražile za 2,4 odstotka, cene industrijskega blaga pa za 2,3 odstotka.

Med državami so sicer precejšnje razlike, januarja je bila najvišja izmerjena rast cen v Litvi in Estoniji (12,2 oziroma 11,7 odstotka), medtem ko se je, recimo, v Nemčiji inflacija januarja znižala s 5,7 na 5,1 odstotka, v sosednji Avstriji pa zvišala s 3,8 na 4,6 odstotka. Najnižjo, 3,3-odstotno inflacijo je med članicami evrskega območja imela Francija. Vse omenjene številke seveda daleč presegajo simetrični cilj ECB, ki meri na dvoodstotno inflacijo. 

V Sloveniji smo sicer še januarja lani imeli 0,9-odstotno deflacijo, decembra pa je stopnja inflacije, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, znašala že 5,1 odstotka, torej nekje na ravni povprečja evrskega območja. 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine