Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Analitiki pričakujejo umik lastnika SKB z Balkana

Societe Generale je madžarski OTP prodala večinska deleža v njihovi bolgarski in albanski banki.
SKB je četrta največja banka v Slovenijo s 3,2 milijarde evrov bilančne vsote. Foto:Mavric Pivk
SKB je četrta največja banka v Slovenijo s 3,2 milijarde evrov bilančne vsote. Foto:Mavric Pivk
Nejc Gole
2. 8. 2018 | 18:00
3:20
Ljubljana – Madžarska banka OTP je od francoske Societe Generale kupila njihovi bolgarsko in albansko banko. Analitiki pričakujejo, da bo OTP prevzela tudi ostale balkanske banke iz francoske bančne skupine. Del te je tudi slovenska SKB.

Societe Generale je že konec leta 2016 madžarski OTP prodala svojo hrvaško Splitsko banko. Vsaj od takrat se v bančni javnosti pojavljajo ugibanja, ali se bo umaknila iz celotne regije, tudi iz Slovenije. V banki so umik iz Slovenije zanikali.

Francozi se s prodajo večinskih deležev v bolgarski Expressbank in albanski Societe Generale Albania zdaj še bolj umikajo z Balkana. Transakcija bo predvidoma končana v prihodnjih mesecih, po pridobitvi vseh soglasij bančnih regulatorjev in varuhov konkurence, so včeraj sporočili iz Societe Generale. Obe banki imata na svojih trgih okoli šestodstotni tržni delež.

Analitičarka pri Concorde Securities iz Budimpešte Hai Thanh Le Phuong je za agencijo Reuters ocenila, da je to prvi del transakcije: »V rokah OTP bodo verjetno končale tudi banke Societe Generale iz Srbije, Črne gore, Makedonije in Moldavije.« Komentatorka ocenjuje, da imata največjo vrednost bolgarska in srbska banka, ostale pa da bodo verjetno prodane v paketu.

V OTP so že dejali, da opazujejo pet do šest tarč za prevzem. V Romuniji so prejšnji mesec od grške NBG kupili Banca Romaneasca, vendar je romunska centralna banka njihovo vlogo za prevzem zavrnila. Spomnimo, OTP se je zanimala tudi za nakup mariborske NKBM, ki sta jo nato od države odkupila ameriški sklad Apollo in Evropska banka za obnovo in razvoj.

Po drugi strani je prodaja bolgarske in albanske banke del strategije Societe Generale, ki predvideva osredotočanje na trge in dejavnosti z zadostno velikostjo in potencialom za sinergije s poslom skupine, je komentiral namestnik glavnega izvršnega direktorja Societe Generale Philippe Heim.
 

V Sloveniji četrti največji


Banka SKB je četrta največja komercialna banka v Sloveniji s 3,2 milijarde evrov bilančne vsote. Skupina SKB je v prvem polletju ustvarila 24,4 milijonov evrov čistega dobička, kar je 9,3 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Čisti bančni prihodki so se v primerjavi s prvim polletjem lani povečali za 3,2 odstotka na 55,7 milijona evrov.

Banka je povečala svoj tržni delež pri posojilih z 9,8 odstotka ob koncu leta 2017 na deset odstotkov ob koncu junija. Tržni delež pri stanovanjskih posojilih se je povišal na 13,7 odstotka, so včeraj objavili v SKB. Andre Gardella, glavni izvršni direktor banke, je ob objavi rezultatov poudaril, da so v zadnjih mesecih pričeli s preoblikovanjem, katerega cilj je povečanje zadovoljstva strank ob povečanju učinkovitosti poslovanja.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine