Pogačar najprej poskrbel za srhljivko, potem za romantiko

Tadej Pogačar je napadel 4 kilometre pred ciljem. Nihče mu ni mogel slediti.
Fotografija: Pogi je pokazal zakaj je prvi favorit na letošnjem Giru. FOTO: Jennifer Lorenzini Reuters
Odpri galerijo
Pogi je pokazal zakaj je prvi favorit na letošnjem Giru. FOTO: Jennifer Lorenzini Reuters

Tadej Pogačar je tudi danes poskrbel na triler na dirki. Kazalo je že, da bo šlo za še eno njegovo rutinsko zmago. Vendar je smola tokrat poskrbela za pravo srhljivko na Giru; Pogi je zaradi eksplozije na sprednji »tubeless« gumi, padel in odpadel iz glavnine.

Tako je bilo včeraj:
image_alt
Pogiju ni uspelo, za las je izgubil rožnato majico

Padec ni bil hud, saj je padel na ovinku, že na klancu, kjer ni bilo velike hitrosti. Hitro se je pobral, Boštjan Kavčnik je že prihitel z nadomestnim kolesom in v enem kilometru klanca je že ujel glavnino.

Vrsta UAE kolesarjev je strnila moči, hitro so se organizirali in spet pripravili vse za Pogijev napad. Ta je sledil 4,3-kilometre pred ciljem. Napad je bil bliskovit, nihče mu ni mogel slediti niti metra. 

Pogi je soliral vse do ciljne črte in zabeležil svojo 71-zmago v profesionalni karieri, ter prvič oblekel rožnato majico vodilnega na Giru.

Zdaj še težko rečemo, katera zmaga je bila bolj napeta; tista Pantanijeva leta 1999 ali današnja Pogijeva. Obe sta se začeli srhljivo, končali pa romantično s solo vožnjo.

1. Tadej Pogačar (Slo)
2. Daniel Felipe Martínez (Kol) + 0.26
3. Geraint Thomas (VB) 
4. Lorenzo Fortunato (Ita)
5. Florian Lipowitz (Nem) 
6. Michael Storer (Aus) + 0.30
7. Cian Uijtdebroeks (Bel) 
8. Einer Rubio (Kol) s.t.
9. Juan Pedro López (Špa) + 0.35
10. Jan Hirt (Cze) + 0.37

Jutri je na vrsti tretja ravninska etapa od Novare do Fassana. Dolga je 165 kilometrov. Čeprav je na papirju označena, kot ravninska bi lahko nekaj krajših vzponov na zaključku, oviralo šprinterski obračun.

Prva ravninska etapa. FOTO. Giroditalia.it 
Prva ravninska etapa. FOTO. Giroditalia.it 

***

Spremljali smo v živo

17:13
Tadej Pogačar
je zmagovalec 2. etape! Oblekel bo rožnato majico, majico vodilnega na Giru!

17:12
Kako bi bilo šele, če Pogi ne bi padel tik pred začetkom klanca? Pogija loči še 500 metrov do rožnate majice!

17:10
Rožnata majica je že 1:11 za Pogijem ... Za Pogijem se bojujejo za preživetje, ne za drugo mesto ...

17:05
Pogačar je odvrgel »bombo« v peloton ... rožnata majica je že odpadla ... Thomas ga lovi. Pogi ima že pol minute prednosti!

17:02
Pogačar
ima 13 sekund prednosti 3 km pred ciljem ...

16:59
Pogačar
je napadel! 4 km pred ciljem! Nihče mu ne more slediti!

16:57
Tratnik je odpadel ...

16:56
Alaphilippe
je odpadel! Trije kolesarji UAE so še pred Pogijem ...

16:55
Pogi je tik za svojimi na čelu glavnine, ki lovi zadnje ubežnike ... Še 6 km do cilja.

16:53

16:52
UAE že narekuje tempo na čelu glavnine, ki za ubežnikom zaostaja še 45 sekund. Pogi je videti v redu ...

16:51
Pogi je pol minute za glavnino! Še 9 km do cilja. Ne, je že v glavnini! Dobro je ...

16:50
Pogiju je počila prva guma, padel je, ni hudo, ampak zgodilo se je tik pri podplatih zadnjega klanca! Zdaj bo imel veliko dela, da bo sploh ujel glavnino!

16:46
Klanec na Oropo je dolg 11 km, povprečen naklon je 6,4 odstoten. Klanec imenujejo tudi Pantanijev klanec, ker je prav na tem klancu Marco, leta 1999, uprizoril eno izmed največjih zmag v kolesarski zgodovini.

16:45
Pantanijev ovinek na zadnjem klancu!

16:40
Še 20 km do cilja. Oropa je zadnji današnji klanec, sodi v 1. kategorijo.

16:35
Andrea Piccolo (EF Education-EasyPost) sam čez predzadnji gorski cilj na Nelvi. Glavnina zaostaja 1:55, 22 km pred ciljem.

16:30
Ineos Grenadier je prevzel vajeti glavnine. Končno. Kolesarji iz UAE so dirkali, kot bi oni imeli rožnato majico. Danes bo spet ognjemet na zadnjem klancu. Piccolo je še vedno sam pred vsemi, trije zasledovalci zaostajajo 1:37, peloton pa 2.15, 25 km pred ciljem.

16:25

Pogi pred startom 2. etape. FOTO: Miha Hočevar/Delo
Pogi pred startom 2. etape. FOTO: Miha Hočevar/Delo

16:20
Naslednji klanec je Nelva, dolg 5 km, povprečen naklon je 5,4 odstoten, sodi v 3. težavnostno kategorijo.

16:15
Boštjan Kavčnik
je odgovoren za Pogijeva kolesa.

Boštjan Kavčnik je odgovoren za Pogijevo kolo. FOTO: Miha Hočevar/Delo
Boštjan Kavčnik je odgovoren za Pogijevo kolo. FOTO: Miha Hočevar/Delo

16:10
Glavnina je tudi že na prvem kategoriziranem klancu na današnji 2. etapi. UAE je na čelu glavnine, ki za Piccolom zaostaja 2:38, 40 km pred ciljem.

16:05
Domen Novak
pred današnjo etapo. Danes bo Domnova pomoč ključna za Pogijev napad.

Domen Novak. FOTO: Miha Hočevar/Delo
Domen Novak. FOTO: Miha Hočevar/Delo

16:00
»V zadnji klanec sem moral po sili razmer iti na vso moč od vznožja do vrha. Narvaez je bil zelo močan, dobro mi je sledil, skupina spredaj je imela veliko prednost, zato nisem smel popuščati. Četudi nisem zmagal, sem se otresel veliko tekmecev za vrh v skupnem seštevku. To je dober znak, da imam dobre noge. Vendar ko smo prišli na vrh klanca, sem vedel, da bom težko premagal Narvaeza v šprintu. Bil sem tudi malo živčen, dolgo že nisem izpeljal šprinta trojice. Prekmalu sem začel šprint, imel sem dobre noge, vendar je bil Narvaez očitno hitrejši. Kljub vsemu je bil to dober dan in veselim se jutrišnjega izziva,« se je Pogačar že ozrl k 2. etapi, katere zaključek mu bolj ustreza.

Končala se bo namreč pri svetišču Oropa, 1142 metrov visoko. Na tem 11,8 km dolgem klancu s povprečnim naklonom 6,2 odstotka je nazadnje leta 2017 zmagal Tom Dumoulin, ki je nato tudi dobil Giro, sicer pa je najbolj znan po podvigu Marca Pantanija leta 1999. Gusarju se je tedaj tik pred vznožjem snela veriga, glavnina mu je ušla, vendar je na poti do vrha prehitel vseh 49 kolesarjev, ki so šli v klanec pred njim.

image_alt
Pogačar bo na Pantanijevem klancu nadoknadil izgubljeno v Torinu

15:55
Andrea Piccolo
 (EF Education-EasyPost) je ušel ubežnikom. Solira. Že skoraj pol minute prednosti ima, pred pelotonom pa 1:55.

15:50
Začel se je obračun za Intergiro ... Spomnimo se, na prvem Intergiru v zgodovini Gira, je zmagal Slovenec Jure Pavlič! To je bilo leta 1989. 

15:45
Seveda, če je na čelu glavnine ves čas samo ena ekipa, je namen te očiten. Pogi gre tudi danes po rožnato majico!

15:40
Tudi danes kolesarji UAE moštva narekujejo ritem v glavnini. Včeraj se je že videlo, da so prva violina letošnjega Gira. Včeraj se jim ni izšlo, danes je že popravni izpit. Seveda, če se Pogi odloči za to. Zdaj, ko je rožnata majica na drugih plečih, se mogoče ne bo več trudil, da jo obleče že danes. Giro se je komaj začel, ekipo je treba varčevati, priložnosti za napadanje bo še veliko. 

15:35
Del slovenske stroke na letošnjem Giru.

Slovenska stroka na Giru. FOTO: Miha Hočevar/Delo
Slovenska stroka na Giru. FOTO: Miha Hočevar/Delo

15:30
Christian Scaroni (Astana Kazahstan), Andrea Piccolo (EF Education-EasyPost), Davide Bais (Team Polti Kometa), Filippo Fiorelli in Martin Marcellusi (VF Group-Bardiani CSF-Faizane), imajo 2:26 prednosti pred prvim klancem na današnji etapi. 

Cilj 2. etape je na 1142-metrih nad morjem, klanec je dolg 11,8-kilometra, povprečni naklon je 6,2 odstoten, najstrmejši odsek je 13 odstoten. To je zelo zahteven stopničast klanec s težkimi odseki od petega kilometra naprej.

Etapo bodo najbrž zaznamovali ubežniki, favoriti pa bodo na svoj obračun čakali vse do zadnjega klanca. To je etapa, po kateri ne bomo še izvedeli, kdo bo prvi na koncu v Rimu, najbrž pa že, kdo ne bo v igri za rožnato majico.

15:25
Pet ubežnikov je tik pred letečim ciljem, potem sledijo klanci! Še vedno imajo 3:10 prednosti, 66 km pred ciljem.

15:20
No, Narvaez ni prvi Ekvadorec, ki je vzel mero Slovencu. Spomnimo se na dvoboj med Carapazom in Rogličem, leta 2019, prav tako na Giru. 

15:15
Vsekakor imamo nepričakovanega nosilca rožnate majice. Ampak, zasluženega, ker je odgovoril na dva Pogijeva napada in še v sprintu je bil močnejši, kar je bilo posebno presenečenje včerajšnje etape.

15:10
Današnja etapa je že prava gorska. Premagati bodo morali 2310 višinskih metrov, kar za njih ni veliko, vendar glede na to, da je že drugi dan tako težka etapa, bomo videli, kdo se ne bo potegoval za rožnato majico. Včerajšnja etapa je bila že prvo sito letošnjega Gira. Seveda, nepričakovano.

15:05

Na begu je 5 kolesarjev: Christian Scaroni (Astana Kazahstan), Andrea Piccolo (EF Education-EasyPost), Davide Bais (Team Polti Kometa), Filippo Fiorelli in Martin Marcellusi (VF Group-Bardiani CSF-Faizane). Nihče ni nevaren za skupni seštevek ... Zato pa tudi bežijo. Glede na profil današnje trase dvomimo, da jim bo beg uspel do ciljne črte.

Tudi danes vsi govorijo samo o Pogačarju in UAE. Včeraj smo videli, da Tadej ni vsemogočen, na dirki so tudi kolesarji, katerimi je Giro vrhunec sezone. Pogiju to ni, zato se do Rima lahko zgodi marsikaj. 

15:00

Druga etapa že poteka. Že od samega starta v San Francescu al Campi spremljamo 5 ubežnikov, ki imajo trenutno 3:37 prednosti pred glavnino, 80 km pred ciljem.

2. etapa letošnjega Gira je že prava gorska preizkušnja. FOTO: Infografika Delo
2. etapa letošnjega Gira je že prava gorska preizkušnja. FOTO: Infografika Delo

***

Druga etapa prinaša prvi ciljni vzpon in to na Oropo, ki je zaslovela leta 1999, ko se je Marcu Pantaniju na vznožju snela veriga, nato pa je drugega za drugim prehitel vseh 49 kolesarjev, ki so šli v klanec pred njim, in zmagal.

image_alt
Pogiju ni uspelo, za las je izgubil rožnato majico

Etapa od San Francesca al Campa do Orope je dolga 150 kilometrov. Zaključni vzpon na Oropo je bil na Giru nazadnje leta 2017. Na etapi je 2310 višinskih metrov.

Cilj je na 1142-metrih nad morjem, klanec je dolg 11,8-kilometra, povprečni naklon je 6,2 odstoten, najstrmejši odsek je 13 odstoten. To je zelo zahteven stopničast klanec s težkimi odseki od petega kilometra naprej.

Etapo bodo najbrž zaznamovali ubežniki, favoriti pa bodo na svoj obračun čakali vse do zadnjega klanca. To je etapa, po kateri ne bomo še izvedeli, kdo bo prvi na koncu v Rimu, najbrž pa že, kdo ne bo v igri za rožnato majico.

Z drugimi besedami; to je etapa, ki bo favorite spustila še čez drugo sito. Včeraj smo videli, koliko favoritov za skupni seštevek je imelo težave že na prvem klancu Gira.

image_alt
Pogačar bo na Pantanijevem klancu nadoknadil izgubljeno v Torinu

Komentarji: