Ponoči so se afganistanska tla spet tresla

Afganistanske oblasti so danes znatno znižale podatek o številu žrtev potresov na približno tisoč.
Fotografija: Herat, Afganistan FOTO: Ali Khara/Reuters
Odpri galerijo
Herat, Afganistan FOTO: Ali Khara/Reuters

Potem ko so potresi na zahodu Afganistana v soboto zahtevali več kot 2400 življenj, je ponoči območje stresel še eden močan potres. Po podatkih ameriškega geološkega inštituta USGS je imel magnitudo 6,3. Žarišče potresa je bilo blizu sobotnega, severno od mesta Herat, v globini deset kilometrov. Poročajo o najmanj eni smrtni žrtvi in 120 ranjenih.

Afganistanske oblasti so danes znatno znižale podatek o številu žrtev potresov na približno tisoč. Talibanska vlada je prvotno sporočila, da je umrlo več kot 2000 ljudi. Združeni narodi so sicer že pred tem poročali o več kot tisoč mrtvih.

Minister za javno zdravstvo Kalandar Ebad je zmedo pripisal odročnosti območja in dvojnemu poročanju o žrtvah med reševalno operacijo. Izpostavil je, da je v razmerah, ko so uničene celotne vasi, preverjanje števila prizadetih, umrlih ter ranjenih zelo zahteven proces. Dodal je, da je bilo 2400 ranjenih.

Število žrtev je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil vodja reševalne službe regionalne bolnišnice v Heratu. Poudaril je, da je bilo znova prizadeto območje, kjer je po sobotnih potresih, ki so porušili njihove vasi, več tisoč ljudi že četrto noč preživelo na prostem, v šotorih, avtomobilih in na vrtovih. Novi močan potres je povzročil paniko med njimi, večina ranjenih pa je bilo lažje poškodovanih. Državna tiskovna agencija Bakhtar je poročala o veliki gmotni škodi in porušenih hišah.

image_alt
Po potresu v Afganistanu poročajo o številnih umrlih

Po ocenah Združenih narodov je bilo prizadetih okoli 12.000 ljudi, reševalci in prostovoljci pa pod ruševinami še vedno iščejo morebitne preživele.

Potrese so čutili tudi v sosednjem Iranu, celo v okoli 300 kilometrov oddaljenem kraju Mašad.

Preberite še:

Komentarji: