Vse manj upanja za preživele v potresu

V ponedeljek so se na skupinskem pogrebu poslovili od več kot 300 žrtev.
Fotografija: Afganistanci pokopavajo žrtve potresa. FOTO: Ali Khara/Reuters
Odpri galerijo
Afganistanci pokopavajo žrtve potresa. FOTO: Ali Khara/Reuters

Reševalci med ruševinami na zahodu Afganistana, ki ga je v zadnjih dneh streslo več potresnih sunkov, še naprej iščejo lokalne prebivalce, a upanja, da bi še našli preživele, je vse manj. Prizadeto območje je sicer obiskal visoki predstavnik vladajočih talibov, ki je obljubil obnovo.

Prostovoljci vse od sobotnega potresa z magnitudo 6,3 po Richterjevi lestvici, ki mu je sledilo več silovitih popotresnih sunkov, v provinci Herat iščejo žrtve in morebitne preživele najhujšega potresa v državi v zadnjih 25 letih. V tresenju tal je bilo več kot deset vasi skoraj v celoti uničenih.

image_alt
Afganistan stresel nov potres

Obenem lokalni prebivalci že pokopavajo svoje bližnje. V ponedeljek so se na skupinskem pogrebu poslovili od več kot 300 umrlih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na ruševinah FOTO: Ali Khara/Reuters
Na ruševinah FOTO: Ali Khara/Reuters

Število smrtnih žrtev sicer ni povsem jasno. Afganistanske oblasti govorijo o več kot 2000 umrlih, medtem ko je bilo po navedbah Urada Združenih narodov za koordinacijo humanitarnih zadev (Ocha) žrtev nekaj več kot tisoč.

Prizadeto območje je obiskal namestnik predsednika talibske vlade Abdul Gani Baradar, ki je obljubil obnovo, so danes sporočili iz urada guvernerja Herata.

Afganistan je od talibskega prevzema oblasti poleti 2021 pogreznjen v gospodarsko krizo in je zaradi represivne politike oblasti mednarodno izoliran.

Preberite še:

Komentarji: