Vodstvo inšpektorata ima zaupanje ministra Mesca

Inšpektorica je zagotovila, da niso prejeli uradne prijave o mobingu. Letos je inšpekcija izvedla 1200 nadzorov več, kot je bilo prijav.
Fotografija: Luka Mesec je vse, ki so z delom morda nezadovoljni, pozval, naj se obrnejo na glavno inšpektorico, lahko pa tudi na njegov kabinet. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Luka Mesec je vse, ki so z delom morda nezadovoljni, pozval, naj se obrnejo na glavno inšpektorico, lahko pa tudi na njegov kabinet. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Ker so se v javnosti pojavili namigi o slabih odnosih in mobingu na inšpektoratu za delo, sta minister za delo Luka Mesec in glavna inšpektorica Katja Čoh Kragolnik s podporo številnih sodelavcev predstavila delo in načrte inšpektorata. Dotaknila sta se tudi razmer na njem. Kot je dejala Čoh Kragolnikova, ni res, da bi v kratkem času urad zapustilo 27 sodelavcev.

Potem ko je inšpektorat STA pred dnevi posredoval podatke, po katerih je od 1. januarja lani do 10. aprila letos pogodba o zaposlitvi prenehala 27 njihovim zaposlenim, je glavna inšpektorica poudarila, da se je v resnici v tem času za zaposlitev drugje odločilo pet uslužbencev, da pa jim je letos že uspelo zaposliti štiri nove sodelavce.

Na dodatna vprašanja novinarjev o odhodih je odvrnila, da so »v bistvu podatki od oktobra« in da je odločitve o odhodih drugih delavcev sprejelo že prejšnje vodstvo.

Kot je inšpektorica še zagotovila, niso prejeli nobene uradne prijave o mobingu, res pa se je na vodstvo obrnila ena od zaposlenih, ker ni bila zadovoljna z odnosom s sodelavko. Ravnanje v primeru mobinga oziroma trpinčenja na delovnem mestu na inšpektoratu sicer ureja interni akt. Če bi tovrstno prijavo res prejeli, bi stekel ustrezen postopek.

Katja Čoh Kragolnik. FOTO: IRSD
Katja Čoh Kragolnik. FOTO: IRSD

Je pa inšpektorica omenila, da so pred kratkim zaradi navedb v medijih prejeli zahtevo za zaščito pred trpinčenjem in da je ukrepala v skladu z notranjim aktom. »Ugotovili smo, da si vsi želimo več odprte medsebojne komunikacije, zato bomo organizirali redna tedenska srečanja,« je napovedala.

O tistih, ki so zapustili urad, je Katja Čoh Kragolnik dejala, da se je za zaposlitev drugje v času njenega vodenja inšpektorata odločilo pet uslužbencev, zaposlili pa so že štiri nove. Njena vrata so sicer vedno odprta za vse, ki bi doživljali mobing, je zagotovila. Vtis, da inšpektorat deluje moteno, je napačen, je dejala. Vse območne enote po njenem delujejo nemoteno in dobro, delovanje inšpektorata pa se trudijo še izboljšati.

Frančišek Verk, predsednik Sindikata državnih organov Slovenije, je pozval, da je treba okrepiti vrste inšpektorjev, saj da »bomo v nasprotnem prišli v krč, ko bo vsak lahko počel, kar se mu zdi«. »S tako kadrovsko pohabljenim številom inšpektorjev uspeha ne bo,« je še dejal.

Minister zadovoljen z delom inšpektorata

Minister Mesec, ki je priznal, da so imeli na inšpektoratu pod drugima dvema vodstvoma težave, je sedanje vodstvo podprl in zagotovil, da se trudi stabilizirati stanje in da deluje v prid inšpektoratu. Po njegovih besedah Katja Čoh Kragolnik uživa večinsko podporo zaposlenih.

Sicer pa minister nikakor ne bo privolil v to, da bi osebne težave reševali v medijih ali z anonimnimi sporočili.

V podkrepitev dobrega dela inšpektorata je Luka Mesec navedel naslednje: »Leta 2022 je inšpekcija za delo izdala za 2,7 milijona evrov glob, lani za milijon več. Letos je izvedla 1200 nadzorov več, kot je bilo prijav, to je 2800, in izdala za več kot 800.000 evrov glob.« To po njegovem pomeni, da se »učinki inšpektorata izboljšujejo«.

Po poročanju STA so jim na inšpektoratu nedavno »pojasnili, da so leta 2021 izvedli 38.624 nadzorov, leta 2022 15.698, lani pa 10.101«.

Komentarji: