Težave z raketo onemogočile polet starlinerja

Ko bo testni polet uspešno končan, bo Nasa imela dve operativni plovili za polete v vesolje.
Fotografija: Boeingov starliner FOTO: Joe Skipper/Reuters
Odpri galerijo
Boeingov starliner FOTO: Joe Skipper/Reuters

Boeingov starliner bi moral poleteti proti Mednarodni vesoljski postaji. Tokrat prvič s posadko na krovu, vendar so polet preklicali, ker so zaznali težave z varnostnim ventilom za kisik na drugi stopnji rakete atlas V podjetja United Launch Alliance. Astronavta Butch Wilmore in Suni Williams sta bila tako primorana, da izstopita iz plovila in počakata na novo priložnost. 

»Inženirska ekipa je ocenila, da vozilo ni primerno, da bi lahko nadaljevali let,« so sporočili približno dve uri in eno minuto pred načrtovano izstrelitvijo.

Butch Wilmore in Suni Williams FOTO: Gregg Newton/AFP

 
Butch Wilmore in Suni Williams FOTO: Gregg Newton/AFP  

Nasa je pred dobrim desetletjem odobrila finančna sredstva Boeingu, da so sestavili plovilo za prevoz astronavtov, potem ko so leta 2011 upokojili raketoplane. Pogodbo z enako nalogo je sočasno dobilo tudi podjetje Spacex. Gre za komercialni program, h kateremu je zavezana Nasa, ki veliko projektov zdaj oddaja v roke številnim ameriškim vesoljskim podjetjem. Boeingov starliner bo poletel z raketo atlas V podjetja United Launch Alliance.

Ko bo testni polet končan, bo Nasa preučila vse vidike poleta in nato bo starliner postal operativno plovilo, s katerim se bodo prevažali astronavti. Prvič v zgodovini bodo ZDA imele dve operativni vesoljski plovili, leta 2020 je uspešno vsa testiranja prestal Spacexov dragon, ki zdaj redno leti do vesolja in nazaj, pri čemer dragon pristaja v vodi.

»Imeli bomo povsem novo avanturo. To je del naših raziskav vesolja in trenutno obdobje oklicujem za zlata leta vesoljskih raziskav,« je pred dnevi dejal Nasin administrator Bill Nelson.

Kapsuli je ime Kalipso nadela astronavtka slovenskih korenin Sunita Williams, s tem se je poklonila legendarnemu raziskovalcu Jacquesu Cousteauju, ki je prepotoval svet z ladjo s tem imenom. Cousteau je raziskoval morja in o njihovih skrivnostih pripovedoval svetu, Williamsova meni, da opravljajo podobno nalogo.

Tokrat bosta na krovu dva astronavta. Sicer jih lahko sprejme štiri, lahko pa gre za kombinacijo posadke in tovora.

 

Komentarji: