Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Tenis

V le treh letih od partnerja za trening do zmagovalca

Stefanos Tsitsipas veliki zmagovalec sklepnega mastersa osmerice, v odličnem finalu s 6:7 (6), 6:2, 7:6 (4) boljši od Dominica Thiema.
Dominic Thiem se je v četrtem poskusu na mastersu prvič prebil iz skupinskega dela, na koncu pa za las ostal brez lovorike. FOTO: AFP
Dominic Thiem se je v četrtem poskusu na mastersu prvič prebil iz skupinskega dela, na koncu pa za las ostal brez lovorike. FOTO: AFP
17. 11. 2019 | 22:55
5:07
London – Dominic Thiem je na sklepnem turnirju najboljše teniške osmerice debitiral pred tremi leti in tedaj je bil eden od njegovih »sparing« partnerjev na treningih v areni O2 tudi Stefanos Tsitsipas. »Še malo in tudi sam bom igral na mastersu,« je ob fotografiji, ki jo je posnel za spomin in objavil na družbenih omrežjih, zapisal Grk. Ne Thiem, ki je letos v četrtem poskusu prvič uspešno preskočil skupinski del tekmovanja, ne Tsitsipas si seveda nista mislila, da se bosta že čez tri leta na istem prizorišču merila za največjo lovoriko njunih karier. Na koncu je z zmago s 6:7 (6), 6:2, 7:6 (4) ta pripadla 21-letnem debitantu Tsitsipasu.

Finale med Dominicom Thiemom in Stefanosom Tsitsipasom, petim in šestim nosilcem, pred začetkom turnirja gotovo ni bil pričakovan, je pa bil na koncu vsekakor zaslužen. Prav Avstrijec in Grk sta si namreč prva zagotovila polfinale, potem ko sta dobila prva dva dvoboja v predtekmovalnih skupinah, oba sicer nato izgubila zadnjo partijo, ki pa zanju ni bila odločilna. Thiem resda proti Matteu Berrettiniju, medtem ko je bil od Tsitsipasa po hudem boju boljši Rafael Nadal, kar pa Špancu ni pomagalo, saj ga je v nadaljevanju turnirja izločil branilec naslova Aleksander Zverev.

Resda pogosto obvelja prepričanje, da partije, ki jih igralci ne odigrajo na vso moč (in res nista dala iz sebe zadnjega atoma), porušijo osredotočenost in ritem, za kar sledi davek v nadaljevanju, a pri Avstrijcu in Grku še zdaleč ni bilo tako. Polfinalno nalogo sta oba opravila z odliko, Thiem je s 7:5, 6:3 ugnal Zvereva, Tsitsipas pa s 6:3, 6:4 Rogerja Federerja, kar je tudi že pomenilo, da mastersa še četrto leto zapored ne bo osvojil eden od članov velike trojice, ampak bo na seznamu seznamu zmagovalcev četrto novo ime v nizu (po Andyju Murrayu, Grigorju Dimitrovu in Zverevu).

Pred finalom – prvim na mastersu po letu 2006, v katerem sta se merila igralca z enoročnim backhandom – favorita v bistvu ni bilo, pričakovati je bilo izenačen dvoboj in to se je tudi uresničilo, več kot dve uri in pol sta tekmeca navduševala polno londonsko dvorano. V uvodnem nizu sta oba mojstrsko reševala žogice za break in najbolj pravično je bilo, da o zmagovalcu odloči podaljšana igra. V tej so malenkosti odločile v Thiemov prid, a to mu ni dalo zagona za zmagovito nadaljevanje, saj je to pripadlo Tsitsipasu. V drugem nizu je bil veliko boljši od tekmeca, prav tako si je na začetku tretjega zagotovil break in zdelo se je, da je finale odločen, da je Avstrijčev rezervoar prazen. A je bilo vse prej kot to, nekako se je Thiem vrnil v igro in popeljal dvoboj še v en tie-break, v katerem pa je imel tokrat nekoliko več sreče Tsitsipas.

Dominic Thiem se je v četrtem poskusu na mastersu prvič prebil iz skupinskega dela, na koncu pa za las ostal brez lovorike. FOTO: AFP
Dominic Thiem se je v četrtem poskusu na mastersu prvič prebil iz skupinskega dela, na koncu pa za las ostal brez lovorike. FOTO: AFP


Izjemni drugi niz


»V drugem nizu nisem nič razmišljal, le udarjal sem žogico in to je vodilo v odlično partijo. To je bil res izjemen niz, Dominicu nisem dal priložnosti. Kakšno olajšanje po takšni predstavi, po takšni zmagi,« je bil presrečen zmagovalec, sedmi igralec, ki je že ob premiernem nastopu na mastersu prišel do lovorike, in z 21 leti tudi šesti najmlajši zmagovalec v petdesetletni zgodovini turnirja, najmlajši po letu 2001 in Lleytonu Hewittu (20). Tsitsipas je tako le v treh letih prišel od partnerja za trening do zmagovalca, v zgolj enem pa od zmage na mastersu naslednje generacije do zmage na pravem mastersu.

»Zares sva pripravila izjemno finalno predstavo. Zaradi takšnih je tenis tako izjemen šport, prav za to gre,« je še dodal grški junak, čigar navdih je prav Thiem: »Zaradi njega sem postal boljši, gledam, kaj dela na igrišču, in potem skušam to storiti tudi sam. Kar dela Roger, dela pač samo on in tega se ne da kopirati. Dominic pa je bolj ... normalen. V smislu, da je mogoče posnemati.«

Za Thiema je bil poraz boleč, se je pa letos vsekakor znebil oznake specialista za peščena igrišča. Osvojil je namreč pet lovorik, od tega kar tri na trdi podlagi, vključno s turnirjem iz serije masters v Indian Wellsu, za nameček ga je včeraj na enem največjih v sezoni sploh le nekaj točk ločilo od zmage.

Med dvojicami sta slavila Pierre-Hugues Herbert in Nicolas Mahut, ki sta v finalu s 6:3, 6:4 ugnala navezo Raven Klaasen-Michael Venus.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine