Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Tenis

Prihod Ivana Lendla za Aleksandra Zvereva brez takojšnjega učinka

Še en hiter poraz Nemca na teniških turnirjih za veliki slam, tokrat v 3. kolu OP ZDA.
Aleksander Zverev upa, da bo sodelovanje z Ivanom Lendlom prineslo rezultate na velikih slamih prihodnje leto. Foto AFP
Aleksander Zverev upa, da bo sodelovanje z Ivanom Lendlom prineslo rezultate na velikih slamih prihodnje leto. Foto AFP
31. 8. 2018 | 11:56
2. 9. 2018 | 21:46
4:15
New York – Ivan Lendl, nekdaj najboljši igralec sveta, nato pa z Andyjem Murrayem tudi dokazano odlični trener, v kratkem času ni mogel pomagati Aleksandru Zverevu, da bi izboljšal svoje predstave na velikih slamih, na katerih se je četrti igralec sveta doslej zgolj enkrat prebil v četrtfinale. Dvojica je moči združila v pripravah na OP ZDA, kjer pa je mladi Nemec izpadel že v 3. kolu.

Aleksander Zverev za zdaj ostaja svojevrstna anomalija moškega tenisa. Nemec, ta čas št. 4, bil pa je tudi že tretji igralec sveta, namreč na turnirjih za grand slam dosega rezultate daleč pod svojimi sposobnostmi. Tako je do letošnje sezone na najpomembnejših štirih postajah zgolj enkrat igral v osmini finala, po letošnji pa se ne bo mogel pohvaliti z veliko boljšim iztržkom, saj mu je to uspelo le na Roland Garrosu, kjer je naredil korak dlje. Zgolj en četrtfinale za igralca iz svetovnega vrha, ki je za nameček osvojil že tri turnirje iz serije masters, je zares premalo. Za nameček na turneji ATP niza zmage nad tekmeci iz svetovne dvajseterice – dobil je tudi edini medsebojni dvoboj z Novakom Đokovićem ter dva od skupno petih z Rogerjem Federerjem –, na velikih slamih ni dosegel še niti ene, v Parizu je vpisal sploh prvo nad igralcem iz top 50 …

Razočaranja na največjih svetovnih odrih so prinesla odločitev, da potrebuje v svojem taboru poleg očeta Aleksandra starejšega še enega trenerja z izkušnjami na najvišji ravni in odločil se je za Lendla, ki je odločilno pripomogel, da je urok velikih slamov prekinil Andy Murray, in sicer prav na OP ZDA (2012). »Zanj sem se odločil, ker želim osvajati največje turnirje na svetu. To je tudi njegov cilj in on pozna pot, saj mu je to uspelo tako kot igralcu kot trenerju,« je trenersko okrepitev pojasnil 21-letni Zverev, a takojšnjih sadov sodelovanje ni obrodilo. Potem ko se je Nemec sprehodil čez uvodni dve koli, v katerih sta mu nasproti stala srečna poraženca kvalifikacij Peter Polansky in Nicolas Mahut, se mu je ustavilo v dvoboju s 13 let starejšim rojakom Philippom Kohlschreiberjem, ki je v zatonu kariere, v zadnjih petih letih je bil njegov izkupiček v dvobojih s člani svetovne deseterice 3:44.
 

Cilj veliki slami 2019


»Ivan pravi, da do dobrega igranja na grand slamih vodi dolga pot. Pred OP ZDA mi je dejal, da upa, da bom tu dosegel dober rezultat, a da so najin cilj največji turnirji prihodnje leto, tedaj naj bi zaigral v sklepnih fazah. Seveda sem si želel zmagati tudi tu, a želje se vedno ne izpolnijo. Na velikih slamih je res potrebna posebna osredotočenost, v Parizu je bil rezultat dober, na ostalih treh pa iz različnih vzrokov ne,« je v upanju na boljše rezultate prihodnje leto dejal Zverev, ki je sicer v New York pripotoval z največ zmagami na turneji ATP v sezoni, 45.

V tej četrtini turnirske razpredelnice je tako najvišje postavljeni igralec ostal Marin Čilić (7), ki je dobil izjemen obračun z avstralskim najstnikom Alexom de Minaurjem, le korak pa je še do velikega četrtfinalnega obračuna med Novakom Đokovićem in Rogerjem Federerjem. Slednji je navdušil v dvoboju z Nickom Kyrgiosom (ta je eno od iger denimo dobil v 39 sekundah …) in odigral tudi enega najboljših udarcev v karieri. V zgornji polovici žreba je v osmini finala lanskega finalista Kevina Andersona (presenetljivo) izločil Dominic Thiem ter si tako zagotovil sploh prvi veliki četrtfinale zunaj Pariza.

Pri ženskah se je medtem nadaljeval eksodus visoko postavljenih nosilk, saj so izpadle št. 4 Angelique Kerber, wimbledonska zmagovalka, 5 Petra Kvitova, 6 Caroline Garcia in 10 Jelena Ostapenko.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine