Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Rokomet

Danke lahko v Golovcu zaustavi le fanatična borbenost

Pred Slovenkami ključna tekma v kvalifikacijah za EP, strelska kraljica Ana Gros noče izpustiti spektakla v Franciji.
Po skoraj letu dni odsotnosti zaradi operacije kolena se je v reprezentanco vrnila Tamara Mavsar. Foto: Uroš Hočevar
Po skoraj letu dni odsotnosti zaradi operacije kolena se je v reprezentanco vrnila Tamara Mavsar. Foto: Uroš Hočevar
30. 5. 2018 | 09:00
30. 5. 2018 | 16:25
4:56
»Kaj pričakujem od tekme z Dansko? Pričakujem poln Golovec in našo najboljšo predstavo,« je bil jasen odgovor Uroša Bregarja, selektorja slovenskih rokometašic pred današnjim izzivom v kvalifikacijah za EP.

Srečanje 5. kola se bo začelo ob 18. uri v celjski dvorani Golovec, ki je bila za Slovenke srečna že dvakrat, v njej so si zagotovile nastopa na EP 2016 na Švedskem in SP 2017 v Nemčiji. Obakrat so bile tekmice Hrvatice, tokrat jim v goste prihaja še veliko bolj ugledna reprezentanca iz Danske, kjer ima ženski rokomet status paradne športne panoge. Danke so osvojile že 13 kolajn, po trikrat zlato na OI in EP ter enkrat na SP, zadnje odličje pa je bil bron na EP 2013.



V skupini 5 ima Danska osem točk, Slovenija štiri, Češka tri in Islandija nobene. Na EP se uvrstita po dve reprezentanci iz vsake od sedmih skupin ter še najboljša tretjeuvrščena. Slovenija se je kot tretja prebila že na euro 2016, ko je po šestih letih nastopila na velikem tekmovanju, in nič ne bi imela proti, če bi se to ponovilo. Če bo Slovenija danes zmagala, bo z eno nogo že uvrščena na decembrski turnir v Franciji, sicer bo o tem odločalo nedeljsko težko gostovanje na Češkem, kjer morda tudi remi ne bi bil dovolj.
 

Mavsarjevi 20 minut


»Naj bo še tako mikavno, jaz se teh računic ne grem. Ko bo tekma z Dansko za nami, pa bomo videli, pri čem smo,« ostaja zbran Bregar, ki je priprave v Laškem začel pred osmimi dnevi. Reprezentanca je podobna, kot je bila decembra lani na SP v Nemčiji, kjer so Slovenke uvodoma senzacionalno premagale kasnejše prvakinje iz Francije.

Od takrat je reprezentančno kariero sklenila Neli Irman, po dolgotrajnem okrevanju po operaciji kolena je zraven Tamara Mavsar. »Zelo sem zadovoljen z njo. Seveda ni pripravljena za vso tekmo, kakšnih 20 minut pa bo že zmogla,« je povedal Bregar, ki bo več časa na levem krilu namenil Ines Amon.

Udarno zunanjo vrsto bodo tvorile Nina Zulić na sredini, Tjaša Stanko na levi strani in Ana Gros na desni. Slednja je imela vrhunsko klubsko sezono, z Metzem je tretjič zapored osvojila naslov francoskega prvaka, bila je najboljša strelka prvenstva (povprečje 6,8 gola na tekmo), v ligi prvakov (74. golov; 6. mesto) pa izbrana v idealno sedmerko. Poleti se bo iz Metza, kjer je preživela štiri sezone in pol, preselila v Brest na skrajnem vzhodu Francije, kjer nastaja nov velik projekt, prihaja tudi švedska zvezdnica Isabelle Gullden.

Za Grosovo bi bil nastop v njeni drugi domovini še posebej mikaven. »V Franciji bo zares velik spektakel, že vso leto se veliko govori o prvenstvu, nikakor ga ne želimo izpustiti. Škoda bi bila končati niz nastopanj na velikih turnirjih,« je razmišljala 27-letna levoroka Velenjčanka, ki je ob pomladitvi reprezentance postala ena izmed njenih vodij. »Ni me strah prevzeti odgovornosti v ključnih trenutkih,« je samozavestna 186 cm visoka igralka, ki se je pripravam pridružila šele v ponedeljek. Kljub utrujenosti verjame v uspešen finiš sezone: »Obe tekmi bosta težki, na obeh gremo na zmago. Proti Dankam igramo doma, z borbenostjo na meji fanatičnosti in pametno igro v napadu smo lahko kos tudi njim.«


Tri obrambne različice


Slednje so bile septembra lani doma boljše z 28:22 (12:11) in so si že zagotovile nastop na euru, vendar Slovenkam to ne bo olajšalo dela. »Kje pa! Ko si Danke nadenejo državni dres, je zanje vedno finale. Takšna je njihova mentaliteta. Prišle so v najmočnejši postavi. Njihova zunanja linija, v kateri je glavna Stine Jörgensen, je vrhunska. Morali jo bomo nekako ustaviti, biti agresivni. Imamo pripravljene tri obrambne različice, poskusili jih bomo presenetiti. V napadu pa ne smemo izgubljati žog, saj so to vselej konča z lahkimi goli v naši mreži,« opozarja Bregar, tudi trener državnih prvakinj iz Krima Mercatorja, ki je v slabih treh letih preporodil žensko reprezentanco, s katero želi še tretjič zapored nastopiti na velikem tekmovanju.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine