Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Pariz 2024

Že drugi korak Andreje Leški proti olimpijski kolajni

Vrhunska slovenska judoistka je sijajno štartala v olimpijski turnir v Parizu.
Andreja Leški je v uvodnem dvoboju z iponom ugnala Gruzinko Eter Askilašvili. FOTO: Kim Kyung-hoon/Reuters
Andreja Leški je v uvodnem dvoboju z iponom ugnala Gruzinko Eter Askilašvili. FOTO: Kim Kyung-hoon/Reuters
30. 7. 2024 | 11:21
30. 7. 2024 | 13:04
2:20

Slovenska judoistična šampionka Andreja Leški je sijajno štartala v olimpijski turnir v Parizu. V prvem krogu kategorije do 63 kilogramov je upravičila vlogo favoritinje in zanesljivo opravila z Gruzinko Eter Askilašvili, zatem pa je bila boljša še od Alžirke Amine Belkadi.

Uvodnega dvoboja je bilo konec že po pičli minuti, ko je 27-letna Koprčanka spravila sedem let mlajšo tekmico na hrbet. Sprva so ji za akcijo prisodili vazari, po ogledu posnetka pa so njen napad »popravili« v ipon. Leškijeva, ki v točkovanju Svetovne judoistične zveze (IJF) zaseda sedmo mesto, se je tako uvrstila v osmino finala, v kateri se je pomerila z Alžirko Amino Belkadi.

image_alt
Motor pustila v garaži in odkrila bulgur

Z izkušeno Afričanko, ki bo 10. novembra praznovala 32. rojstni dan, sta se doslej na tekmi pomerili le enkrat, in sicer na mastersu v Dohi 2021, na katerem se je zmage z iponom (končni prijem) veselila Andreja. Tokrat ji sprva ni kazalo najbolje, saj je malo pred polovico obračuna padla za vazari. Toda Leškijeva se ni vdala; prav nasprotno. Začela je močno pritiskati na nasprotnico, njen trud pa se je poplačal dobro minuto pred koncem, ko je Belkadijevo – podobno kot pred tremi leti na turnirju v Katarju – ujela v končni prijem.

V osmini finala je bila Andreja Leški (desno) boljša od Alžirke Amine Belkadi. FOTO: Kim Kyung-hoon Reuters
V osmini finala je bila Andreja Leški (desno) boljša od Alžirke Amine Belkadi. FOTO: Kim Kyung-hoon Reuters

V četrtfinalu se bo judoistka Bežigrada postavila po robu izvrstni Kanadčanki Catherine Beauchemin-Pinard, bronasti s prejšnjih poletnih olimpijskih iger v Tokiu 2021, ki na svetovni lestvici v polsrednji kategoriji drži drugo mesto. V medsebojnih dvobojih Leškijeva vodi z 2:1 v zmagah; leta 2018 je bila boljša na turnirjih za veliko nagrado v Zagrebu in Budimpešti, predlani pa je bila na evropskem klubskem prvenstvu v Goriju uspešnejša tri leta starejša Montrealčanka.

 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine