Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Olimpija z razbito vojsko v Ljudski vrt s točko zaostanka

V 33. kolu 1. SNL je Ankaran Hrvatini v Stožicah pripravil največjo presenečenje sezone in igral 0:0. Ricardo Alves zastreljal 11-m v 90. minuti
Martin Milec in drugi Mariborčani so v Krškem do zadnjih minut lomili odpor Krčanov, za trud in zmago pa so bili nagrajeni dan pozneje z vrnitvijo na vrh lestvice.<br />
FOTO: Blažž Samec
Martin Milec in drugi Mariborčani so v Krškem do zadnjih minut lomili odpor Krčanov, za trud in zmago pa so bili nagrajeni dan pozneje z vrnitvijo na vrh lestvice.<br /> FOTO: Blažž Samec
Gorazd Nejedly
14. 5. 2018 | 06:00
14. 5. 2018 | 16:22
12:01
V 24 urah se je razmerje sil na vrhu lestvice 1. SNL povsem spremenilo. Od 20. kola vodilna Olimpija v 33. kolu ni zmogla premagati predzadnjega na lestvici. Po razpletu brez golov je Maribor ostal na vrhu in bo v soboto v velikem derbiju branil točko prednosti.

Olimpija je kot komedija, kdo ve, koga bolj smeši? Ali Olimpija svoje navijače ali sama sebe. Včeraj sta komedijo dopolnila še odpisani Ankaran Hrvatini in glavni sodnik Dragoslav Perić.


Predvidljiva Olimpija


Zeleno-beli so že nekaj časa v »temi«, včerajšnji dvoboj, ki naj bi bil le ogrevalni za sobotnega v Ljudskem vrtu, je bil vrhunec brezvladja na igrišču. Dirigent ob igrišču, trener Igor Bišćan, je bil znova le vajenec, ki ni vedel, kako predramiti igralce ali jim dati zmagovalne nasvete.

Če je bil gostujoči vratar v prvem polčasu Primož Bužan brez možnosti za resno posredovanje, o igri Ljubljančanov ni treba razpredati. Bišćanova filozofija napadanja v širino – s predložki, ki naj bi jih palček Issah Abass ali kakšen centimeter višji napadalnejši igralci morda spremenili v gol – je že tako predvidljiva, dolgočasna in nenevarna, da se tekmecem niti ni treba posebej naprezati, da bi ohranili mrežo nedotaknjeno. Zadostuje samo nekaj več zbranosti in organizacije.

Niti drugi polčas ni bil kaj prida do zadnjih minut. Za Olimpijo bi bile lahko še veliko bolj travmatične, če bi Vedran Gerc v 64. minuti imel kanček več sreče in bi z diagonalnim strelom z leve strani žogo poslal v mrežo namesto v levo vratnico prekratkega Aljaža Ivačiča.


Alves je jokal


Ankaran je svojo veliko priložnost zastreljal, Olimpija pa si svoje še ni priigrala. Voda ji je vse bolj tekla v grlo, zato se je v zadnjih petnajstih minutah tekme igra preselila globoko na gostujočo polovico, v kateri so bili postavljeni trije mercedesovi avtobusi, kot je po tekmi povedal pomočnik trenerja gostov Alfred Jermaniš. Res so bili neprebojni, toda konec je takrat, ko ga s piskom označi glavni sodnik. Dragoslav Perić iz Kranja pa je imel še svojih »pet minut«. Najprej bi Olimpiji lahko dosodil enajstmetrovko po padcu Stefana Savića, potem ko ga je nerodno z rahlim dotikom spodnesel Luka Badžim. Sodnik ni bil najbolje postavljen, da bi nagradil hiter Savićev padec, zato pa je bil pogumen in drzen v 90. minuti, da je po prerivanju Filipa Uremovića in Timoteja Mateja pokazal na belo točko za Ljubljančane. Več si Perić, ki je gostom delil rumene kartone ne da bi storili en sam ostrejši prekršek, ni mogel privoščiti, a tudi Ricardo Alves ne bi mogel imeti več smole, kot jo je imel. Njegov strel z bele točke v levi vratarjev kot je Bužan ubranil. Po tekmi veliki osmoljenec Alves ni skrival, da ga je zgrešena enajstmetrovka potrla. Z jokom je odšel v slačilnico.

»Razočaranje. Upali smo, da smo svojo nesrečo porabili proti Gorici. Toda ne moremo vse pripisati nesreči, če v najpomembnejšem obdobju igre zapravljamo toliko priložnosti. Vse se ponavlja, kar pomeni, da nam manjka določena kakovost in samozavest. Morda nimamo zmagovalnega značaja. Smo v obdobju, ko smo izgubili štiri točke in smo v položaju, ko moramo vse zmagati. Seveda verjamemo, naredili bomo vse, da bomo zmagali, ampak položaj je zelo težak,« je med drugim povedal domači trener Bišćan in poudaril, da je izbral izvajalca kazenskega strela, da je z Leonom Benkom želel, da bi v kazenskem prostoru izkoristil kakšno od podaj s krilnih položajev.

Trenerjev pogled v sobotni derbi je bil v njegovem slogu. »Ni veliko filozofije. Bil smo izenačeni, a v zaostanku, prednosti in zdaj spet v zaostanku. Čaka nas izziv. Sreča je, da je derbi v Mariboru in da je preizkušnja. Da smo v stanju, ko lahko spet vse popravimo.«

Ironija je, da je Olimpija spomladi še vedno edino neporaženo moštvo, a je v zadnjih devetih tekmah zapravila 7 točk prednosti pred Mariborom. S tekmo več jih je imela tudi 10 točk. Kar šest tekem je igrala neodločeno.


Dervišević s prostega strela vijolične rešil muk


Vijolični so na sobotnem gostovanju v Krškem dolgo časa lomili gostitelje. Morda jih ne bi zlomili, toda v 81. minuti je v slogu najboljših izvajalcev prostih strelov izbruhnil Amir Dervišević. Veliko odkritje spomladanskega dela sezone je s 26 m neubranljivo zadel levi zgornji kot vrat Marka Zalokarja. Luka Zahović je nato izkoristil še podajo Marcosa Tavaresa, gostitelji pa so bili v sodniškem dodatku za močan odpor nagrajeni vsaj s častnim golom.

Za mariborskega trenerja Darka Milaniča ni bilo dvoma o tem, da je bila tekma težka in zmaga priigrana z bremenom na hrbtu.
»V zadnjem obdobju smo boljše reševali zadeve. Prvi polčas je bil res slab, tekmec nas je dobro oviral. Pritisnili so naša centralna zvezna igralca, blokirali bočna branilca in fantje dolgo niso našli prostora, da bi pripeljali žogo do napadalcev. Nismo bili pravi, zamujali smo, potem pa smo se v drugem polčasu boljše odzvali, dvakrat zadeli in zmagali. Raje bi videl, da bi zadeli že prej in že drugič se nam je obrestovala igra s štirimi napadalci,« je bil izčrpen Milanič, ki se je v derbi usmeril še preden je vedel, da bo v Stožicah dobil darilo svojih Primorcev.

»Najprej se bomo spočili, da bi lahko pred polnimi tribunami 'leteli' po igrišču. Hočemo igrati odlično in zmagati na kakovosten način. Podatek, da ni več vstopnic, je jasno znamenje, prav tako kot naša naloga. V soboto gremo na polno,« je pred tekmo sezone povedal 50-letni Izolan.



Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine