Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Olimpija in Maribor izgubila izzivalca

V 31. kolu Domžale izgubile v Novi Gorici in lahko zgolj še mešajo štrene
Jaka Kolenc (levo), Rok Grdina, in Tine Kavčič so se veselili prvega gola proti Domžalčanom. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Jaka Kolenc (levo), Rok Grdina, in Tine Kavčič so se veselili prvega gola proti Domžalčanom. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Gorazd Nejedly
7. 5. 2018 | 06:00
4:54
Ljubljana – Domžale so v 31. kolu 1. SNL prepričljivo izgubile v Novi Gorici, s čimer imajo le še vlogo kluba, ki lahko Olimpiji ali Mariboru – svoji nalogi sta opravila brez večjega naprezanja – oteži pot do naslova prvaka. Domžale jo lahko zagodejo Mariboru že v sredo.

Na sobotni izziv Maribora, ki je v sproščeni tekmi z Ankaranom še izboljšal statistiko po derbiju z Olimpijo (1:1) v Stožicah, saj je nanizal sedem zmag z razliko v golih 26:5, so zeleno beli odgovorili z rutinirano zmago proti zadnjemu Triglavu.
Vijolični so navijače nagradili s petimi goli, od tega je dva dosegel novi-stari prvi strelec lige Marcos Tavares. Pet kol pred koncem je pri 15 golih, enega manj ima Triglavov napadalec Matej Poplatnik, ki je včerajšnji dvoboj z Olimpijo izpustil, najresnejši izzivalec mariborskega kapetana pa bo kar njegov mlajši varovanec iz slačilnice Luka Zahović. Primorcem je zabil en gol, a že svojega dvanajstega v drugem delu sezone.
»Ponavljam se že. Kapetan je odličen strelec in ambiciozen človek. Veseli me, da napadalci med seboj sodelujejo,« je z zadovoljstvom povedal mariborski trener Darko Milanič, ki ga je pred gostovanjem v Domžalah v slabšo voljo spravilo le zdravstveno stanje Martina Milca. Ob polčasu je zaradi trebušnih težav ostal v slačilnici. »Bil je precej izčrpan. Naslednji dnevi bodo pokazali, v kakšnem stanju je,« je razkril Milanič.

Po pričakovanju je Olimpija s pol moči opravila s solidnim in pomlajenim Triglavom. Za domačega trenerja Igorja Bišćana je bilo najpomembnejše, da se najvidnejši igralci niso utrudili, a so ohranili ritem. V tem se je zagrebškemu trenerju izšel račun, čeprav so navijači upali, da bo v kranjski mreži končala še kakšna žoga več kot le dve. Toda priložnosti le ni bilo toliko, da bi lahko strelsko statistiko izboljšali »dolžniki«. Med njimi gol več pogrešajo le od Roka Kronavetra, ki ga žoga ne uboga. Že v prvem napadu je zapravil imenitno priložnost, oziroma Elvis Džafić je izvrstno posredoval v dvoboju iz oči v oči. Je bil pa nekdanji vratar zeleno-belih nemočen ob obeh golih, najprej ob strelu Avstralca Jasona Davidsona, ki je Apauovo podajo s strelom po tleh preusmeril v mrežo, nato pa še ob strelu po tleh Ganca Issaha Abassa z roba kazenskega prostora. Z lepo podajo ga je obdaril Kronaveter.
»Dogovor je bil tak, da s pritiskom nadziramo tekmo, da ne bi preveč trošili moči. Pomembno je, da smo vse opravili že v prvem polčasu,« je povedal Bišćan, ki je prvemu strelcu Ricardu Alvesu dal »prost dan« na rezervni klopi.


Miran Srebnič: Zaslužena, 
in ne ukradena zmaga

Projektil Jake Kolenca v 35. minuti je v domžalski zasedbi povzročil rušilne posledice. Dotlej boljši gostje so stiskali obroč okoli goriških vrat, nizali priložnosti, a jih tudi zapravljali. Po Kolenčevem strelu pod prečko za vodstvo z 1:0 so gostitelji dobili, kar so si lahko samo želeli: vodstvo in predvsem igro na nasprotne napade. V dobri minuti igre v drugem polčasu (50., 51.) so goste po lepih akcijah povsem dotolkli in jim zadali še drugi spomladanski poraz. Ta je bil bržkone usoden za šampionske ambicije Domžalčanov.
»Začeli smo odlično. Če bi zadeli, bi se tekma lahko razpletla povsem drugače. Potem je bilo težko obrniti dvoboj, v katerem so gostitelji prišli na svoj račun v nasprotnih napadih,« je povedal Simon Rožman, medtem ko je domači trener Miran Srebrnič razkril, zakaj so Goričani po klavrnem štartu v drugi del sezone ujeli ritem zmag in se vpletli v boj za 4. mesto in evropsko vozovnico.
»Pritisk nam ne ustreza, zato moramo razmišljati samo o vsaki tekmi posebej. S pametno igro smo dobili prostor, da smo lahko dosegli gol. Zasluženo smo zmagali in zmage nismo ukradli,« je povedal Bric.


Spodrsljaj Celja

Boj za 4. mesto pa se je zakuhal. Aluminij je eden od »krivcev«, saj je v Celju presenetljivo osvojil točko. V zaključnem delu je celo izgubil dve, saj se mu je po zaostanku z 0:1 posrečil zasuk, potem ko je Celjan Dario Vizinger zadel v 54. minuti. Presenečenje je preprečil najboljši Celjan Rudi Vancaš Požeg. V Krškem je odločil en gol, dosegel ga je v 81. minuti Primorec Luka Vekić. Rudar je izgubil že četrto tekmo zapored in v sredo bo ob Velenjskem jezeru gostil Olimpijo.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine