Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Obril se bo, a šele po krstu otroka

Francoski selektor Didier Deschamps ne razmišlja o sebi: "Zmaga pripada fantom!"
Didier Deschamps (v ospredju) je šele tretji v zgodovini nogometa, ki je naslov svetovnega prvaka osvojil kot igralec in selektor. FOTO: AFP
Didier Deschamps (v ospredju) je šele tretji v zgodovini nogometa, ki je naslov svetovnega prvaka osvojil kot igralec in selektor. FOTO: AFP
13. 7. 2018 | 13:37
15. 7. 2018 | 22:37
4:03
Moskva – Od Francozov je po velikem zmagoslavju prvi pred mikrofon stopil Didier Deschamps, šele tretji v zgodovini nogometa, ki je naslov svetovnega prvaka osvojil kot igralec in selektor. Leta 1998 je namreč »galske peteline« do lovorike popeljal kot kapetan francoske reprezentance, na prvenstvu v Rusiji pa je le še potrdil, da je rojeni vodja.

»To je prelepo, prečudovito, toliko lepše zaradi našega mladega rodu! Kylian Mbappé, denimo, šteje komaj 19 let, pa je že svetovni prvak,« je Deschamps uvodoma izpostavil enega od junakov včerajšnjega finala v Moskvi. Kot je 49-letni Francoz sam ocenil, zaključnega dvoboja niso odigrali brezhibno, vendar so kljub temu zasluženo zmagali. »Izkoristili smo priložnosti, ki so se nam ponudile, poleg tega pa smo bili izjemno natančni pri strelih,« je pojasnil Deschamps in se spomnil težkih trenutkov na čelu reprezentance, ki jo vodi od leta 2012.
 

Ni na ravni Zagalla in Beckenbauerja


V tem obdobju, v katerem je dodobra prenovil moštvo, se je naposlušal kritik - tudi nekdanjih reprezentančnih kolegov. »Za vse nas je bil še posebej boleč poraz v finalu domačega evropskega prvenstva pred dvema letoma s Portugalsko (0:1). Ni bilo vedno lahko, vendar nam je uspelo s trdim delom in strogo disciplino,« je ključ do uspeha razkril francoski strateg, pred katerim sta se v z lovoriko tako v igralski kot selektorski vlogi ovenčala tudi Brazilec Mario Zagallo (1958, 1962/1970) in Nemec Franz Beckenbauer (1974/1990).

Na vprašanje, kako komentira ta podvig, je po krajšem premisleku odvrnil: »Mario in Franz sta bila tehnično dovršena nogometaša. Nisem na njuni ravni, vsaj na igrišču ne. Vendar pa o sebi zdaj ne razmišljam. Ta zmaga pripada fantom, ki so kljub mladosti pokazali psihično trdnost. Srečen sem zanje. Zasluženo so na vrhu sveta,« je svoje izbrance še večkrat pohvalil Deschamps. Viden delež h končnemu uspehu »trikolorov« je prispeval tudi strelec tretjega gola Paul Pogba. »Vsa Francija nori. To je neverjetno, ostal sem brez glasu,« je bilo vse, kar je v pogovoru za francosko nacionalno televizijo spravil iz sebe 25-letni zvezdnik Manchester Uniteda.


Proslavljali z Macronom in Putinom


Zgovornejši je bil Olivier Giroud. »V slačilnici smo proslavljali skupaj z gospodoma Macronom in Putinom. Za ta uspeh, o katerem sem sanjal vse od otroštva, smo vsi skupaj trdo garali in seveda smo izjemno ponosni nase,« je omenil 31-letni član Chelseaja, ki je obljubil, da si bo v primeru osvojitve lovorike obril lase. »Seveda bom obljubo tudi izpolnil, vendar šele po krstu svojega otroka 22. julija,« je v smehu še dejal Giroud.

Nasmejan je bil kajpak tudi Mbappé, ki je zabil četrti gol za Francijo. »Že pred začetkom turnirja sem javno izjavil, da si želim zmagati na njem. Pot je bila dolga in naporna, ves trud pa se nam je bogato poplačal. Zdaj smo svetovni prvaki!« ni skrival navdušenja 19-letni as iz Bondyja, prvi najstnik po legendarnem Brazilcu Peleju, ki se je vpisal med strelce v finalu svetovnega prvenstva v nogometu. »To je zelo lepo, za takšne stvari tudi igramo. Odkar pomnim, sem govoril, da si ne želim igrati zgolj stranske vloge v našem športu!« je poudaril najboljši mladi nogometaš na šampionatu v Rusiji.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine