Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Liga prvakov? Nov koncept navdušil pokrovitelje in televizijske hiše

Predsednik Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin na Hvaru gosti izvršni odbor Uefe.
Predsednik Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin (levo) na Hvaru gosti izvršni odbor krovne nogometne organizacije in svoj položaj krepi tudi med lastniki največjih klubov, kot je Chelseajev Todd Boehly. FOTO: Antonio Bronić/Reuters
Predsednik Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin (levo) na Hvaru gosti izvršni odbor krovne nogometne organizacije in svoj položaj krepi tudi med lastniki največjih klubov, kot je Chelseajev Todd Boehly. FOTO: Antonio Bronić/Reuters
20. 9. 2022 | 10:09
20. 9. 2022 | 12:29
3:26

Dalmatinski otok Hvar je že četrt stoletja »drugi dom« predsednika Evropske nogometne zveze Aleksandra Čeferina. Letos je v Dalmacijo pripeljal tudi najožje sodelavce, s katerimi bo danes opravil tudi sestanek, na katerem bo krovna organizacija povlekla nekaj novih pomembnih odločitev.

Čeferin, ki te dneve dopustuje na Hvaru in v Dalmaciji, je opravil tudi zanimiv pogovor za Slobodno Dalmacijo in se dotaknil nekaj najbolj vznemirljivih tem, kot so nov koncept lige prvakov, superliga, vojna v Ukrajini, ...

Liga prvakov zadetek v polno

Aleksander Čeferin FOTO: Louiza Vradi/Reuters
Aleksander Čeferin FOTO: Louiza Vradi/Reuters
V sezoni 2024/25 bo najmočnejše klubsko tekmovanje štelo 36 klubov. »Veliko zanimivejše bo, kot je zdajšnje, zdaj se v principu že po dveh tekmah ve, kdo bo napredoval. Nov format bo ligaški, zato bo do konca veliko težav in do konca ne bo znano, kdo bo spomladi še v bitki za naslov. Pokrovitelji in televizijske hiše so navdušeni. Mislim, da bo nova liga prvakov zadetek v polno,« je Čeferin komentiral nov koncept LP. S posodobitvijo formata LP je Uefa opravila tudi z zamislijo o superligi.

»Superliga ni spodbudila k oblikovanju novega koncepta, ker v pravilu ne popravljaš tistega, kar deluje, temveč le posodobiš. Prav veliki klubi so nas opozarjali na to, da že po dveh tekmah vedo, da bodo napredovali in da to ni dovolj zanimivo. Tisto, kar so želeli klubi, je, da se v LP uvrstijo na podlagi zgodovinskih uspehov. Tega Uefa ni dopustila. LP mora biti odprto tekmovanje in vsak mora imeti priložnost za uvrstitev,« je povedal 54-letni Grosupeljčan iz Nyona, ki verjame, da je zamisel o superligi za naslednjih 10, 15 let pozabljena.

Nobena vlada ne bo govorila, kaj naj naredimo

»To je bila zamisel elitistov, ki so mislili, da je nogomet posel. Videli pa so, da ta ne zanima navijačev. Zame je to končana zgodba. Trije klubi iz principa še sanjajo o njej, nihče ne želi igrati z njimi,« Čeferina superliga ne vznemirja več, prav tako je zavrnil informacije o tem, da Uefa v prihodnosti načrtuje finale LP v ZDA.

Bolj neprijetna tema je vojna v Ukrajini, zaradi katere so ruski klubi izločeni iz evropskih tekmovanj. »Dokler se ne bomo odločili drugače, bodo kaznovani. Položaj spremljamo vsakodnevno. Upamo, da bo vojne čim prej konec. Nekatere vlade bi morale razumeti, da športne zveze odločajo o tem, in ne vlade. Vojna je vojna, vse drugo je politika. Če bo treba, bo odločala Uefa, nobena vlada ne bo govorila o tem, kaj naj naredimo,« je bil jasen Čeferin.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine