Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Matjaž Kek: Na velika tekmovanja se bomo uvrstili slej kot prej

Slovenski selektor je bil razočaran, a je poudaril, da je bilo v kvalifikacijah preveč nihanj. Ta reprezentanca ima premalo izkušenih in preveč mladih.
Najboljši slovenski nogometaš Josip Iličić ni bil dovolj za zmago Slovenije in za nadaljevanje bitke za uvrstitev na svetovno prvenstvo. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Najboljši slovenski nogometaš Josip Iličić ni bil dovolj za zmago Slovenije in za nadaljevanje bitke za uvrstitev na svetovno prvenstvo. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
12. 10. 2021 | 00:14
12. 10. 2021 | 00:27
3:14
Maribor je bil sinoči le srečen kraj za ruske nogometaše. Drugi medsebojni dvoboj v kvalifikacijski skupini H sicer ni dvignil na noge Slovencev, a je bila tekma pred slabih sedem tisoč navijačev zanimiva do zadnjega sodnikovega žvižga. Zmaga Rusije, sicer njena prva v Sloveniji, je pomenila, da je za naše nogometaše konec upanja o uvrstitvi na svetovno prvenstvo in da je napočil trenutek za novo pot, ki bi se lahko začela že na zadnjih dveh kvalifikacijskih tekmah novembra na Slovaškem in doma proti Cipru.

»Kvalifikacij še ni konec. Do konca je treba igrati, šteje tudi to, v katerem bobnu si,« je slovenski selektor Matjaž Kek odločno napovedal še dve tekmi na polno za čim boljšo uvrstitev v kakovostnem razredu skupin in nekakšno prenovo preložil na obdobje po koncu kvalifikacij. Toda priznal je, da je razočaran, ker razplet ni bil pozitiven. 

Matjaž Kek se je lahko že takoj po tekmi preusmeril k oblikovanju reprezentance za prihodnost. FOTO: Sakis Savvides/AFP
Matjaž Kek se je lahko že takoj po tekmi preusmeril k oblikovanju reprezentance za prihodnost. FOTO: Sakis Savvides/AFP


»Kot dan in noč je razlika med tekmo v Splitu in sinoči. Tepla so nas tudi nihanje, ker v različnih obdobjih nismo bili na primerni ravni. Volja in želja sta bili, ampak nisem zadovoljen in sem razočaran,« je še enkrat poudaril, da je bil to dvoboj z Rusijo, ki je kakovostna, gibljiva, z dobrimi posamezniki, drugačno kakovostjo in drugačnim razmišljanjem, kot je bila v Sočiju.

Ruski selektor Valerij Karpin je bil vidno zadovoljen in se med kramljanjem z ruskimi novinarji šaljivo ter z nasmeškom lotil analize tekme in različnih potez. Predstava je bila po njegovem mnenju boljša za Rusijo predvsem zaradi tega, ker so igralci odlično razumeli njegove zahteve.

»Proti Slovaški smo bili slabši tudi zaradi mene, tokrat so mi prisluhnili, zato je reprezentanca igrala kot se zanjo spodobi,« je med drugim povedal ruski selektor, ki je šele petkrat vodil reprezentanco in jo popeljal na vrh kvalifikacijske skupine.


Kontinuiteta igralcev in tudi stroke je ključna


Kek je priznal, da je Rusija prehitro zadela, pametno in taktično prekinjala ritem. Znova so bile usodne prekinitve.

Ruski selektor Valerij Karpin je dosegel, kar je načrtoval in želel. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Ruski selektor Valerij Karpin je dosegel, kar je načrtoval in želel. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Goli iz prekinitev so tudi stvar individualne kakovosti. Slaba reakcija in škarjice, to je cena, ki smo jo plačali, ampak na tej ravni se ne nič ne sprašuje in v tej prvini, ki je zelo pomembna v izenačenih tekmah, ne sme biti spodrsljajev. Slabo smo se odzvali. Pogrešal sem Stojanovića, ki bi z Iličićem lahko na desni strani vršil pritisk,« je ocenil Kek in pogled usmeril še v prihodnost.

»Kontinuiteta igralcev in tudi stroke je ključna. Slej ko prej se bo zložila tudi generacija. Trenutno ima ta rod premalo izkušenih igralcev in preveč mladih. To pa je proces, ki zadeva tudi NZS. Še se bomo uvrstili na velika tekmovanja, o tem sem prepričan, ampak od danes do na jutri ne gre. Treba je verjeti in ustvariti pozitivno vzdušje,« je selektor poskušal pokazati smer in način.
 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine