Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Liga prvakov: Real se je izvlekel z enajstmetrovko, ki bo dvigala prah

V polfinalu še Bayern, ki se je doma s Sevillo razšel brez golov, in Real, ki ga je rešil Ronaldo z bele točke v sodniškem dodatku.
Mario Mandžukić je v prvem polčasu dvakrat zadel z glavo.
Mario Mandžukić je v prvem polčasu dvakrat zadel z glavo.
Janez Porenta
11. 4. 2018 | 23:04
12. 4. 2018 | 10:27
6:02
Ljubljana - Sinočnji nevsakdanji podvig in epski zasuk nogometašev Rome, ki so favorizirani Barceloni zadali sploh prvi poraz po 19 tekmah in se kljub zaostanku z 1:4 s prve četrtfinalne tekme lige prvakov prebili med štiri najboljša moštva stare celine v tej sezoni, je v navdih tudi Sevilli in Juventusu, ki v nocojšnjih povratnih obračunih (ob 20.45) prav tako lovita domala nemogoče. Nekoliko več možnosti naj bi imeli Španci, ki bodo skušali na gostovanju v Münchnu izničiti zaostanek z 1:2 iz prejšnjega obračuna z Bayernom, medtem ko je »stara dama« skorajda pred misijo nemogoče, saj branilec lovorike, madridski Real, na domačem štadionu Santiago Bernabeu brani kar tri zadetke zaloge (3:0). 

18 tekem, 55 golov Reala

Pri Juventusu se tolažijo, da so v minuli sezoni elitnega klubskega tekmovanja stare celine v četrtfinalu že odpravili enega španskega velikana, tedaj Barcelono, s tremi goli razlike (3:0), za nameček so bili v zadnjih dveh dvobojih serie A zelo učinkoviti in so Milanu in Beneventu skupaj zabili kar sedem golov, vendar pa tudi tri prejeli. Po drugi strani je statistično majhna verjetnost, da galaktiki nocoj ne bodo zatresli nasprotnikove mreže, v zadnjih treh mesecih se je namreč zgolj v enem ob 18 obračunov zgodilo, da so Realovi strelci zatajili, v tem času je madridski gigant nanizal kar 55 golov oziroma več kot tri na tekmo.

Bayern doma trese mreže kot za stavo

Nogometaši Seville po treh zaporednih lovorikah v evropski ligi med letoma 2014 in 2016 lovijo svoj največji uspeh v ligi prvakov, preboj v polfinale, vendar pa ima z naskokom vodilni bundesligaš Bayern kajpak drugačne račune. Bavarci so v minuli sezoni prvič v petih letih na najvišji tekmovalni ravni ostali brez polfinala, tedaj jih je v četrtfinalu izločil poznejši šampion Real, podobnega razpleta ne želijo ponoviti še enkrat. Vendar pa ne gre odmisliti, da je Sevilla v četrtfinalu že zrežirala presenečenje in, po zaslugi zmage na gostovanju na Otoku, izločila zmagovalca prejšnje sezone evropske lige, zasedbo Manchester Uniteda. Bayern je zmagal v štirih od zadnjih petih domačih obračunov, kar trikrat pa je zabil po pet golov ali več.

Potek tekme Real - Juventus

Tribune štadiona Santiago Bernabeu so obnemele že po pičlih 80 sekundah igre. Juventus, opogumljen s sinočnjo veličastno epizodo drugega italijanskega kolektiva Rome, je namreč hitro storil prvi korak proti želenemu zasuku. Po prestreženem napadu galaktikov je žogo v nasprotnikov kazenski prostor popeljal Sami Khedira, ki je najlepša leta (2010-2015) preživel ravno v Realovi majici, in s filigransko natančnostjo našel dobro vtekajočega Maria Mandžukića, ki mu ni bilo težko ukaniti nemočnega čuvaja mreže Keylorja Navasa. Mimogrede: prekaljeni 31-letni hrvaški napadalec je zadel tudi v finalnem obračunu teh dveh moštev v minuli sezoni lige prvakov (1:4).

Real je bil v nadaljevanju polčasa več pri žogi, vendar pa fosila med vratnicami stare dame Gigija Buffona ni znal presenetiti. Za še več razburljivosti pa je v 37. minuti ponovno poskrbel Mandžukić. Scenarij je bil domala identičen kot pri prvem golu, le da se je v vlogi podajalca tokrat znašel Stephan Lichsteiner. Žogo je oddal na daljšo vratnico in tam ponovno našel hrvaškega ostrostrelca, ki je ponovno zatresel mrežo z glavo, pri čemer Navas ni bil daleč od uspeha. Tik pred odhodom na glavni odmor, v drugi oziroma zadnji minuti sodnikovega dodatka, so bili najbližje spremembi izida tudi gostitelji. Po podaji Tonija Kroosa iz prostega strela je v kazenskem prostoru najvišje skočil Raphael Varane, vendar pa je njegov odličen poskus z glavo zaustavila prečka. 

Kraljevski klub je šele prvič po davnem februarju leta 2000 (1:3 proti Bayernu) po polovici tekme na domačem igrišču zaostajal za dva gola v ligi prvakov. Toda tudi po prihodu iz slačilnice je bilo očitno, da Juventus še ni rekel zadnje. In v 61. minuti je bil, kdo bi si mislil, v skupnem seštevku poravnan z madridskim velikanom! Krivec za to je bil Realov 31-letni kostariški vratar Navas, ki je z osnovnošolsko napako izpustil žogo s strelu z razdalje, do nje se je dokopal francoski zvezni igralec Blaise Matuidi in jo pospravil v mrežo. Trener domačih Zinedine Zidane je upravičeno zmajeval z glavo, Matuidi pa se je razveselil svojega prvega zadetka v ligi prvakov v dresu stare dame.

Vse je dišalo po tem, da se bo dvoboj zavlekel (vsaj) v podaljšek. Toda Madridčani so bili v zadnjih izdihljajih vendarle srečnejši, imeli pa so tudi pomoč sodnika, Angleža Michaela Oliverja, ki je v tretji minuti dodatka zapiskal sumljivo dosojeno enajstmetrovko ob kontaktu Mehdija Benatie in rezervista Lucasa Vazqueza. Poteza je povsem spravila ob živce Buffona, ki je zaradi ugovarjanja dobil rdeč karton in ni mogel braniti najstrožje kazni, namesto njega je med vratnice stopil mož s klopi Wojciech Szczesny, vendar pa je Cristiano Ronaldo z bele točke ustrelil natančno v desni zgornji kot in branilce lovorike vendarle popeljal v polfinale. Za portugalskega superzvezdnika je bil to jubilejni 150. nastop v ligi prvakov in deseti zadetek v tem tekmovanju v dvobojih z Juventusom.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine