Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Chelsea, Milan in Betis čakajo na Olimpijo

V evropski ligi igrajo klubi s 3,64 milijarde evrov vrednim kadrom. Na trgu vredni več le liga prvakov in angleška premier league.
Belgijski zvezdnik Eden Hazard je s tržno vrednostjo 120 milijonov evrov najdražji nogometaš Chelseaja.
Belgijski zvezdnik Eden Hazard je s tržno vrednostjo 120 milijonov evrov najdražji nogometaš Chelseaja.
23. 8. 2018 | 16:00
23. 8. 2018 | 16:38
4:28
Ljubljana – Olimpija lovi zanjo zgodovinski dosežek v Evropi, v resnici se bori za veliko več. Morebitna uvrstitev v evropsko ligo bi jo umestila na nogometni relief stare celine, v družbo številnih klubov najvišjega razreda. Ljubljančani bi lahko računali tudi na sanjski razplet – spektakularno skupino, v kateri bi plesali kot v ligi prvakov.



Zeleno-beli so odprli sezono v najvišjem Uefinem tekmovanju, toda Karabah je bil tedaj premočan. Tudi tolažilna nagrada – boj za evropsko ligo – bi močno popestrila nogometno jesen v slovenski metropoli. Nastop v 48-članskem tekmovanju si je zagotovilo dvajset klubov, katerih igralski kader na trgu velja 3,64 milijarde evrov. Naslednji četrtek zvečer, ko bodo znani udeleženci evropske lige 2018/19, bi lahko navidez »neprivlačno« tekmovanje zaostajalo – po merilu tržne vrednosti igralcev – le še za najbogatejšima na svetu. Igralci v ligi prvakov – brez šesterice kvalifikantov – ta čas veljajo dobrih 13 milijard evrov, angleška premier league je vredna 8,13 milijarde evrov. Evropska liga bi lahko postala izenačena s španskim prvenstvom (4,95 milijarde) …
 

Nogometni turisti v Ljubljani


Kdo si je že zagotovil nastop v evropski ligi? Med bolj znane sodijo Arsenal, Chelsea, Leverkusen, Villarreal, Lazio, Sporting Lizbona, Marseille, Milan, Fenerbahče, Betis, Eintracht Frankfurt in Spartak Moskva, nikogar med dvajseterico ne bi bilo možno podcenjevati nekaznovano. Upoštevaje jakostne bobne na Uefini lestvici in dejstvo, da bi Olimpija v primeru uspešnih večerov v Stožicah in Trnavi pristala v 4. bobnu, je možna tudi sanjska skupina za Ljubljančane – denimo Chelsea, Milan, Betis in Olimpija! Zeleno-beli morda ne bi ohranjali realnih tekmovalnih ciljev, gotovo pa bi prišli na svoj račun navdušenci nad vrhunskim nogometom.

Nogometaši Ajaxa (na fotografiji) so v prvi tekmi boja za ligo prvakov premagali Dinamo Kijev s 3:1, zato čaka Benjamina Verbiča in soigralce veliko dela, če ne želijo pasti raven nižje, torej v evropsko ligo.
Nogometaši Ajaxa (na fotografiji) so v prvi tekmi boja za ligo prvakov premagali Dinamo Kijev s 3:1, zato čaka Benjamina Verbiča in soigralce veliko dela, če ne želijo pasti raven nižje, torej v evropsko ligo.


Jesensko pripoved pod Uefinim dežnikom bi lahko pisali številni ugledni klubi, ki bodo uspešni v zadnjem situ kvalifikacij za evropsko ligo, ali bodo neuspešni v zadnjem situ za ligo prvakov. Ta čas igrajo ob boku Olimpije tudi imena à la Zenit, Sevilla, Atalanta, Leipzig, Bešiktaš in Olympiakos. Gre za klube, vredne ogleda, nekateri med njimi so prvinske športne inštitucije v svojih državah, ki bi v času gostovanj pripeljale v Ljubljano več tisoč (nogometnih) turistov.


 

Dinamo, Partizan, Zvezda, …


Olimpiji se ne obeta zgolj ples s Chelseajem ali Milanom, na obzorju je tudi morebiten vstop zeleno-belih v pisano druščino klubov iz nekdanje Jugoslavije. Beograjska Crvena zvezda in Dinamo Zagreb se borita za vrnitev v ligo prvakov, v primeru neuspeha bi si zagotovila igranje v evropski ligi. Dinamo, pri katerem igra slovenski legionar Petar Stojanović, je sinoči gostoval pri švicarskem prvaku Young Boys v Bernu in iztržil ugoden izid 1:1, Zvezda je v prvi tekmi remizirala s Salzburgom (0:0), čeprav je bila na prazni Marakani boljša in je večkrat navdušila navijače, ki so se zbrali pred štadionom Rajka Mitića.



Poleg Olimpije, Crvene zvezde in Dinama bi lahko podaljšala sezono v Evropi še dva kluba z območja nekdanje skupne države. Škendija iz Tetova, makedonski prvak z albansko vsebino, se bo merila z norveškim prvakom Rosenborgom. Še večji izziv bo sprejel beograjski Partizan, ki bi moral izločiti zvezdniško zasedbo turškega Bešiktaša (Adriano, Pepe, Quaresma, Negredo, Medel, Vida, Vagner Love, Karius, …). Gotovo bo zanimivo … V minuli sezoni je bilo še bolj živahno – Partizan, Crvena zvezda, Rijeka in skopski Vardar so igrali v evropski ligi, Maribor pa vnovič v ligi prvakov.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine