Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Bišćanova neprožnost ohromila Olimpijo

V boju za prvaka bodo odločale tudi taktične odločitve trenerjev Igorja Bišćana, Darka Milaniča in Simona Rožmana.
Simon Rožman je spomladi zasenčil Igorja Bišćana in Darka Milaniča. FOTO: Leon Vidic
Simon Rožman je spomladi zasenčil Igorja Bišćana in Darka Milaniča. FOTO: Leon Vidic
Gorazd Nejedly
26. 4. 2018 | 09:00
4:04
Olimpijin padec forme je postavil pod vprašaj izkušenost in usposobljenost trenerja Igorja Bišćana. Zagrebčan je ves drugi del sezone in v veliki meri tudi jesenski del prvenstva stavil izključno na postavitev 4-2-3-1 in igri z lažnim napadalcem. V njej je imela spomladi ključno vlogo trojica zveznih igralcev Danijel Miškić, Tomislav Tomić, Dario Čanađija. Ko se je trojica upehala in ni bila več tako učinkovita v ritmu in agresivnosti, je padla tudi Olimpijina igra. Bišćanova neprožnost in prepričanje, da bodo za naslov zadostovali uigranost in avtomatizmi, je naletela na veliko težavo. Olimpija je postala predvidljiva in brez pronicljivih rešitev. Nad »vodo« jo lahko zadržijo le spodrsljaji Maribora ali Domžal.

Jan Mlakar vrnil 4-4-2
Maribor je spomladi preizkušal vse možne načine, kako bi ujel šampionski ritem. Trener Darko Milanič je kot v laboratoriju iskal ustrezno formulo in kemijske elemente (igralce). Začel je s postavitvijo 4-3-3 proti Aluminiju, nadaljeval s 4-2-3-1, pa 4-1-3-2, da bi odkril zmagovalno formulo v klasični postavitvi 4-4-2 (vmes tudi s postavitvijo v romb). Delno jo je nakazal že zasuk od 4-2-3-1 do 4-4-2 proti Olimpiji, ko je lovil zaostanek. Nato je proti Celju za zmago spet uporabil 4-2-3-1, da bi Maribor nato nanizal tri z razliko v golih 13:0 v postavitvi 4-4-2. Ključni podrobnosti, zaradi katerih jo je Milanič zadržal, sta dve: prva je Jan Mlakar, ki se je odlično ujel z Luko Zahovićem v napadu, druga je pomladitev.

Simon Rožman se je prilagajal
Napadalna filozofija je rdeča nit trenerja Domžal Simona Rožmana pri oblikovanju taktičnih različic. Da bi bila tudi učinkovita v zmagah in ne samo v mrežah tekmecev, je najmlajši med trojico trenerjev podrobno proučeval tekmečeve poteze in značilnosti. Domžale so se zato taktično prilagajale moči nasprotnikov. V tem so bile daleč najuspešnejše od vseh, saj so se najboljšim Mariboru, Olimpiji, Rudarju, Celju in Gorici zoperstavile s postavitvijo 4-1-4-1. Ta jim je prinesla pet zmag in neodločen izid – z Olimpijo. Le v nedeljo doma proti Rudarju je Rožman odstopil od zmagovalne formule in izbral 4-4-2. Proti slabšim tekmecem so Domžalčani igrali še v postavitvah 3-5-2 (2x) in 4-3-3 (1x).
 

Aluminij : Krško 1:1 (0:0)

Športni park v Kidričevem, gledalcev 200, sodnik Slavko Vinčić (Maribor).
Strelca: 0:1 – Škrbić (57), 1:1 – I. Mensah (89, 11-m); Aluminij: Kovačić, Jurčević, Zeba, Martinović, Jakšić, Petrovič, Ivančić (od 68. Marinšek), Tahiraj (od 79. Štor), Horvat, I. Mensah, Nunić (od 62. Kidrič); Krško: Zalokar, Šturm, Ejup, Krajcer, Kulinitš, Da Silva (od 71. Nesher), Volarič, Ogrinec (od 82. Kovačič), Mujan, Škrbić, Mandić (od 74. Hing-Glover); streli: 5:5; na vrata: 4:2; posest žoge v %: 50:50; koti: 2:4; prekrški: 19:12.
Vrstni red: Olimpija 64, Maribor 61, Domžale 59, Rudar 43, Celje 40, Gorica 34, Krško 30, Aluminij 23, Ankaran Hrvatini 18, Triglav 16.
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine