Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Košarka

Šele v Tivoliju na nož oba finalista hkrati?

Košarkarji Petrola Olimpije so v torek omogočili Krki, da se je pobrala, drevi jo bodo vnovič poskusili spraviti na tla
Devin Oliver (Št. 5) je bil v torek eden redkih pri Olimpiji, ki je pokazal bojevit duh.
Devin Oliver (Št. 5) je bil v torek eden redkih pri Olimpiji, ki je pokazal bojevit duh.
Eduardo Brozovič
25. 5. 2018 | 12:00
25. 5. 2018 | 13:58
3:57
Ljubljana – Za Petrolom Olimpijo in Krko sta že dve tekmi v finalu lige Nova KBM, vendar so mnogi prepričani, da bodo ljubitelji košarke šele v drevišnjem soočenju v Tivoliju videli, česa sta zares sposobni obe moštvi. Med prvim soočenjem v Stožicah so namreč Novomeščani delovali nekako zadržano, med drugim v dvorani Leona Štuklja pa so Ljubljančani pričakovali, da se bo tekmec sam premagal in da ne bo uporabil vseh orožij – klasičnih, gverilskih in tudi psiholoških.

Pred današnjim popravnim izpitom za najboljši moštvi sezone (ob 18. uri) je jasno le, da državni prvak ne bo znan že po treh finalnih tekmah, kar se je od osamosvojitve Slovenije primerilo devetkrat, nazadnje leta 2009 v odločilnem dvoboju Olimpija – Helios (3:0). V 26 sezonah je bil najpogostejši (desetkrat) izid 3:1, ki je v zadnjih treh letih prinesel srečo Tajfunu, Heliosu in Olimpiji, in nanj zdaj stavita oba tekmeca. Še posebej bi dišal Krki, saj bi lahko v nedeljo proslavila naslov v domači dvorani, toda proti slavju za »sovražnikovo bojno črto« ne bi imeli nič niti Ljubljančani, ki so potihem upali, da bo vsega konec že danes. S 3:2 se je finale končal sedemkrat, zadnjič pred štirimi leti v merjenju moči med letošnjima tekmecema; Dolenjci od takrat čakajo na naslednjo priložnost.

»Na tretji tekmi želimo početi bolje vse stvari, ki smo jih v torek izvajali slabše,« je bil po porazu v Novem mestu nejevoljen Olimpijin trener Zoran Martič, iz njegovih kratkih odgovorov na novinarska vprašanja pa so se bliskale iskre. »Lahko je biti pameten po tekmi. Verjetno bi tudi jaz napravil kaj drugače, kot sem, če bi ponovili tekmo,« je poudaril. Toda bistvo poraza njegovega moštva niso bile tehnične ali tehnične podrobnosti, pač pa bojazljiv in živčen odziv na ostro igro Krke, za katero v Stožicah že vso sezono vztrajajo, da je umazana.
 

Petrov: Drugače ne znamo igrati


»To je eno od možnih mnenj. Ne bi rekel, da smo grobi, igramo pa s srcem in zavedati se moramo, da marsikateri naš košarkar niti ne zna igrati drugače. Vsakdo pač izkoristi, kar ima na voljo,« je odločen novomeški strateg Simon Petrov, ki ima v svoji zasedbi resda dva člana zlate slovenske zasedbe z lanskega EP (Žigo Dimca in Saša Zagorca), Olimpija niti enega pri vseh drugih kadrovskih dejavnikih pa so v prednosti Ljubljančani. Imajo več tujcev (5:3), tako da da lahko celo ob poškodbi Mitcha McCarrona izkoristijo pravico do štirih legionarjev, reprezentanta Avstralije in Kosova ter kandidata za nabor NBA Jusufa Sanona, Gregorja Hrovata, ki v kvalifikacijah za SP brani slovenske barve, ob tem pa dva nekdanja pomembna člana izbrane vrste, Domna Lorbka in Mirzo Begića. Zato je pomembno, kako posamezno moštvo izkoristi svoj potencial. Krka je denimo v torek zmagala, čeprav so 70 od njenih 80 točk dosegli člani začetne peterke; vsi rezervisti so skupaj prispevali le 10 točk, 5 skokov in 2 asistenci.

»V torek smo pokazali, kako lahko pridemo do zmage. Samo s čvrsto igro v obrambi in preprečevanjem Olimpijinega skoka. Želim si, da bi podobno energijo in zbranost prikazali tudi v Tivoliju, pri napakah v obrambi imamo še vedno nekaj rezerv. Najpomembnejše pa je, da smo uvideli, kakšno košarko moramo igrati, da osvojimo naslov prvaka. V torek smo videli pravo Krko,« je prepričan Petrov.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine